Радіочастотні імпульси

Результат роботи сучасних багатоімпульсних послідовностей у великому ступені залежить від амплітуди і тривалості радіочастотних імпульсів (ширини імпульсів). Ці параметри визначають величину кута, на який буде перенесений вектор намагніченості ядерних спінів під дією імпульсу. Найчастіше необхідний кут дорівнює 90о або 180о.

Прийнято калібрувати тривалість 90о імпульсу (PW90). Якщо вона настроєна, то можна одержати і будь-які інші імпульси. PW90 у мікросекундному діапазоні збуджує досить широку область спектра, тому він називається неселективним або жорстким імпульсом. На відміну від цього, якщо PW90 перебуває в мілісекундному діапазоні, то потужність його є значно меншою і він збуджує набагато меншу область спектра. Такі імпульси називаються селективними або м'якими імпульсами. Оскільки на спектрометрах існують електронні пристрої для регулювання амплітуди імпульсів, що керуються комп’ютером (атенюатори), до достатньо відкалібрувати лише імпульси однієї потужності. Всі інші імпульси будуть узгоджені з відкаліброваним імпульсом автоматично. Єдине, що треба при цьому пам’ятати, це те, що кожний радіочастотний канал спектрометра слід калібрувати окремо. Так, якщо імпульси на протонах відкалібровані, це зовсім не означає, що відкаліброваними будуть і імпульси на ядрах вуглецю, тому що для цих ядер використовується інший радіочастотний канал і, відповідно, інша котушка в датчику.








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 487;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.