Методика визначення кута імпульсів

 

Якщо спектр аналізованої речовини можна одержати від одного або декількох сканів, то тривалість імпульсу можна відкалібрувати, якщо поступово збільшувати його тривалість і стежити за інтенсивністю сигналів в спектрі. При цьому ми повинні одержати нульову інтенсивність сигналу для імпульсів 180о і 360о. Звісно, щоб забезпечити відтворюваність результатів, перед проведенням калібрування слід провести настроювання датчика. Частоту передавача необхідно встановити поблизу спостережуваного сигналу. Це дозволить виключити виникнення небажаних позарезонансних ефектів. Перед калібруванням роблять попередній експеримент - задають тривалість імпульсу набагато меншою за 90о, наприклад, 2-3 мкс, вимірюють спектр і виконують фазову корекцію сигналу так, щоб одержати сигнал позитивного поглинання. Дані фазові установки використовують в експерименті визначення тривалості 90о імпульсу. Експеримент полягає у вимірюванні спектрів з послідовно зростаючими величинами тривалості імпульсу (Рис. 2.29). Інтенсивність сигналу спочатку зростає, потім, після 90о, починає зменшуватись, при 180о проходить через нуль і стає негативною. Визначення точки, коли інтенсивність точно дорівнює нулю може виявитися неточним через те, що в ній присутній залишковий сигнал з перекошеною фазою, тому вважають, що куту 180о відповідає спектр із найменшою інтенсивністю.

Рис. 2.29.Калібрування тривалості імпульсу в каналі спостереження. В експерименті застосовувалася імпульсна послідовність із збуджуючим імпульсом, якому задавалися постійні прирости. Максимальний сигнал спостерігається для випадку, коли імпульс виявляється 90°. Перше нульове значення сигналу відповідає 180° імпульсу. Для калібрування можна скористатися як 180° так і 360° імпульсом.

Після визначення за отриманими результатами тривалості 180о імпульсу, встановлюють таке ослаблення імпульсу в децибелах, що потрібно для проведення експерименту. Як правило, у програмному забезпеченні спектрометра міститься спеціальний файл, в який можна занести параметри імпульсного генератора, що забезпечують отримання 90о імпульсу. Після настроювання та запам’ятовування, в подальших експериментах можна задавати імпульси безпосередньо в градусах їхнього впливу на вектор намагніченості.








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 504;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.