Поняття договору найму (оренди), предмет договору, сторони , строк договору, орендна плата. 7 страница

- працівник (службовець); - підрядник;

- учасник (член) підприємницького товариства чи кооперативу.

Однак відповідальність покладена на:

- юридичну або фізичну особу, з якою він перебуває у трудових відносинах;

- замовника за цивільно – правовим договором підряду;

- підприємницькі товариства, кооперативи, учасником (членом) яких він є. Суб’єкт відповідальності має право зворотної вимоги (регресу) до безпосереднього заподіювача.

3) відшкодування шкоди, завданої малолітньою, неповнолітньою особою або фізичною особою, цивільна дієздатність якої обмежена (ст. 1178 - 1186 ЦК).

4) відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки (ст.1187 , 1188ЦК).

5) відшкодування ядерної шкоди (ст.1189ЦК).

6) відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю ( ст.1195 –1208 ЦК).

7) відшкодування шкоди, завданої внаслідок недоліків товарів, робіт ( послуг) (ст. 1209 –1211 ЦК).

Окремо виділені зобов’язання щодо набуття , збереження майна без достатньої правової підстави. Особа, яка набула без достатньої правової підстави , зобов’язана повернути потерпілому це майно незалежно від того, чи безпідставне набуття або збереження майна було результатом поведінки набувача майна, потерпілого, інших осіб чи наслідком події. Предметом вимоги можуть бути лише речі, визначені родовими ознаками, майнові права, гроші, цінні папери на пред’явника. Вказані положення застосовуються також до вимог про:

- повернення виконаного за недійсним правочином;

- витребування майна власником із чужого незаконного володіння;

- повернення виконаного однією із сторін у зобов’язанні;

- відшкодування шкоди особою, яка незаконно набула або зберегла майно у себе за рахунок іншої особи.

Відшкодуванню підлягають і доходи, набути від цього майна. особа, яка набула майно або зберегла його має право на відшкодування витрат на його утримання. Не підлягає поверненню безпідставно набуті :

1) заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю, аліменти та інші грошові суми, надані фізичної особі як засіб до існування, якщо виплата проведена фізичною чи юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності набувача;

2) інше майно, якщо це встановлено законодавством.

Також окремими ст. 1167, 1168 ЦК регулюються питання відшкодування моральної шкоди.

Контрольні запитання:

1. Поняття зобов’язань з відшкодування шкоди, їх ознаки та підстави виникнення.

2. Відмінність позадоговірної відповідальності від договірної.

2.Система зобов’язань з відшкодування шкоди.

Рекомендована література:

1. Цивільний кодекс України від 16.01.2003. //Відомості Верховної Ради України. – 2003. - №40-44

2. Закон України “ Про цивільну відповідальність за ядерну шкоду та її фінансове забезпечення” від 13.12.2001 //Відомості Верховної Ради України – 2002 - №14 ст.96

3. Закон України " Про порядок відшкодування шкоди , заподіяної громадянинові незаконними діями органів дізнання , оперативного слідства , прокуратури та суду" від 1.12.94р. //Відомості Верховної Ради України. – 1995р. - № 1. – Ст. 1.

4. Я. Шевченко. Цивільне право України: Особлива частина. Академічний курс. Підручник. - Київ: Видавничий дім., 2003.

5. Є.О Харитонов. Цивільне право України. Підручник. / Харитонов Є.О. О.І. Харитонов О.І., Старцев О.В. – Київ: видавництво Істина, 2009.

6. Іваненко Л.М., Дзера О.В. особливості відшкодування моральних збитків, заданих покупцеві внаслідок придбання товару низької якості // Академія правових наук України. Інститут приватного права і підприємництва. Мале підприємництво і менеджмент в Україні : збірник наукових праць. – К., 1997. –с.195 –202/

ЛЕКЦІЯ 22

Тема: Спадкове право.

План:

1. Поняття та значення спадкового права, принципи спадкового права, спадкові правовідносини.

2. Склад спадщини, місце її відкриття . Особи, які можуть бути спадкоємцями, усунення від спадкоємства.

3. Особливості спадкування деяких прав та обов’язків.

1. Поняття спадкового права, принципи спадкового права.

Спадкове право - це сукупність встановлених державою правових норм, що регулюють умови і порядок переходу після смерті громадянина прав та обов’язків до інших осіб. Це визначення спадкового права в об’єктивному значенні. У суб’єктивному значенні спадкове право – це право особи, яка закликається до спадкоємства та права особи, яка вже прийняла спадщину.

Спадкове право захищає власність фізичних осіб, права неповнолітніх, непрацездатних осіб.

Принципи спадкового права:

1) принцип універсальності спадкового правонаступництва, який полягає у тому, що акт прийняття спадщини поширюється на всю спадщину, незалежно від того, в кого вона перебуває і що певні ії об’єкти невідомі спадкоємцю в момент прийняття спадщини. Універсальність полягає і у тому, що до спадкоємця переходять не лише права а й обов’язки. Причому недопустимо прийняття спадщини частково, за умовою або з певним застереженням. Перехід прав та обов’язків не повинен мати ніяких проміжних ланок, крім випадків, передбачених законом, він має здійснюватися безпосередньо від спадкодавця до спадкоємця.

2) принцип свободи заповіту, який означає, що спадкодавець вправі розпоряджатися своїм майном на випадок смерті. В заповіті він може визначити як спадкоємців будь – яких суб’єктів цивільного права.

3) принцип забезпечення прав та інтересів необхідних спадкоємців, який полягає у тому, що так звані “обов’язкові спадкоємці” мають пріоритет над правилами , встановленими самим спадкодавцем.

4) принцип врахування не тільки дійсної, а й припустимої волі спадкодавця, який полягає у тому, що якщо спадкодавець не залишить заповіт, то закон встановлює коло спадкоємців і порядок спадкування.

5) принцип сімейно – рідного характеру спадкування, який полягає у тому, що до спадкування закликаються родичі.

6) принцип свободи вибору спадкоємця, який полягає у тому, що спадкоємці можуть прийняти спадщину або відмовитися від неї.

Спадкові правовідносини – це відносини, які виникають з приводу реалізації відповідними суб’єктами їхніх спадкових прав.

Спадкові правовідносини виникають на 2 етапах:

1) відносини, що виникають у зв’язку з відкриттям спадщини;

2) відносини, що виникають у зв’язку з прийняттям спадщини.

Спадкові правовідносини виникають не за волею їх суб’єктів, підставою виникнення є факт, подія. Як і всі правовідносини, спадкові правовідносини складаються з 3 елементів: суб’єкта, об’єкта і змісту.

У спадкових відносинах дві сторони – спадкодавець і спадкоємець. Спадкодавцями можуть бути тільки фізичні особи, ними не можуть бути юридичні особи. Спадкоємцями можуть бути фізичні та юридичні особи, держава. Спадкоємців можна поділити на 2 види:

- спадкоємці, які закликаються до спадщини;

- спадкоємці, які прийняли спадщину.

Спадкоємці першого виду правомочні прийняти спадщину або відмовитися від неї, інших прав у них немає. Спадкоємці другої черги крім правомочностей мають ще і зобов’язання, оскільки вони стають правонаступниками не тільки прав, а й обов’язків.

Об’єктомспадкових правовідносин є спадщина, до складу якої входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Вони можуть бути майнового і немайнового характеру.

Змістом спадкових правовідносин є права та обов’язки , яки виникають з відкриттям спадщини.

2.Склад спадщини та місце її відкриття .Особи, які можуть бути спадкоємцями, усунення від спадкоємства.

Спадщина відкривається внаслідок смерті або оголошення громадянина померлим. Стаття 1218 ЦК України вказує, що до складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Це може бути право власності на жилої будинок , на автомашину, право на одержання заробітної плати, яка належала спадкодавцю до смерті та інші. До обов’язків, які переходять до спадкоємців можна віднести, наприклад, обов’язок утримувати відчужувача за договором довічного утримання.

Однак не всі права та обов’язки спадкодавця переходять до спадкоємців. Не входять до складу спадщини права та обов’язки, що нерозривно пов’язані з особою спадкодавця, зокрема:

1) особисті немайнові права;

2) право на участь у товариствах та право членства в об’єднаннях громадян, якщо інше не встановлено законом або їх установчими документами;

3) право на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я;

4) права на аліменти, пенсію, допомогу або інші виплати, встановлені законом;

5) права та обов’язки особи, як кредитора або боржника, передбачені ст. 608 ЦК України.

Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідомо, то місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна – місцезнаходження основної частини рухомого майна.

Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою. Якщо протягом доби померлими є особи, які могли б спадкувати одна після одної, спадщина відкривається одночасно і окремо що кожної з них. Якщо кілька осіб, які могли б спадкувати одна після одної, померли під час спільної для них небезпеки ( стихійного лиха, катастрофи, аварії тощо), припускається що вони померли одночасно. У цьому випадку спадщина відкривається одночасно і окремо щодо кожної з цих осіб.

Спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачати за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Спадкоємцями за заповітом можуть бути юридичні особи т ті інші учасники цивільних відносин.

Не мають право спадкувати :

- особи, які умисно позбавили життя спадкодавця чи будь – кого з можливих спадкоємців або вчинили замах на їх життя ( однак це положення не застосовується, якщо спадкодавець, знаючи про це, все ж призначив її своїм спадкоємцем за заповітом);

- особи, які умисно перешкоджали спадкодавцеві скласти заповіт, внести до нього зміни або скасувати заповіт і цим сприяли виникненню права на спадкування у них самих чи інших осіб або сприяли збільшенню їхньої частки у спадщині;

- батьки після дитини, щодо якої вони позбавлені батьківських прав і їхні права не були поновлені на час відкриття спадщини;

- батьки ( усиновлювачі ) та повнолітні діти ( усиновлені), а також інші особи, які ухилялися від виконання обов’язку щодо утримання спадкодавця, якщо ця обставина встановлена судом;

- одна після одної особи, шлюб між якими є недійсним або визнаний таким за рішенням суду ;

- особа може бути усунена від права на спадкування за законом, якщо буде встановлено, що вона ухилялася від надання допомоги спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані.

3. Особливості спадкування деяких прав та обов’язків

Цивільний Кодекс України передбачає особливості спадкування деяких прав та обов’язків.

1.Спадкування права на земельну ділянку ( ст. 1225 ЦК). Право на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах їз збереженням її цільового призначення. Якщо до спадкоємців переходить право власності на жилої будинок та інші будівлі, то до них переходить і право власності або право користування земельною ділянкою на якої вони розміщені.

2. Спадкування частки у праві спільної сумісної власності ( ст. 1226 ЦК). Суб’єкт права спільної сумісної власності має право заповідати свою частку у праві спільної сумісної власності до визначення та виділу у натурі. Частка управі спільної сумісної власності спадкується на загальних підставах.

3. Спадкування права на вклад у банку ( фінансової установі) ( ст.1228 ЦК). Вкладник має право розпорядитися правом на вклад у банку ( фінансовій установі) на випадок смерті, склавши заповіт або зробивши відповідне розпорядження банку. Право на вклад входить до складу спадщини незалежно від способу розпорядження ним. Заповіт, складений після того, як було зроблено розпорядження банку ( фінансовій установі), повністю або частково скасовує його, якщо у заповіті змінено особу, до якої має перейти право на вклад, або якщо заповіт стосується усього спадкового майна.

4. Спадкування права на одержання страхових виплат ( страхового відшкодування) ( ст.1229). Якщо страхувальник у договорі особистого страхування призначив особу, до якої має перейти право на одержання страхової виплати у разі його смерті, це право не входить до складу спадщини. Спадкування відбувається на загальних підставах.

5. Спадкування права на відшкодування збитків, моральної шкоди та сплату неустойки (Ст.. 1230 ЦК). До спадкоємців переходить право на стягнення неустойки у зв’язку з невиконанням боржником спадкодавця своїх договірних обов’язків, яка була присуджена судом спадкодавцеві за його життя, а також право на відшкодування моральної шкоди, яке було присуджено судом спадкодавцеві за життя.

6. Спадкування обов’язку відшкодувати майнову шкоду (збитки) та моральну шкоду, яка була завдана спадкодавцем ( Ст..1231 ЦК). Спадкоємець повинен відшкодувати шкоду (збитки), моральну шкоду, яка була завдана спадкодавцем , а також неустойку у межах вартості спадкового майна, яке було одержане ним у спадщину. За позовом спадкоємця суд може зменшити розмір неустойки , розмір відшкодування майнової та моральної шкоди, якщо вони є непомірно великими порівняно з вартістю нерухомого майна, яке було одержане у спадщину.

7. Обов’язок спадкоємця відшкодувати витрати на утримання, догляд, лікування та поховання спадкодавця. (Ст..1232 ЦК.) Ці витрати можуть бути стягнені не більш як за 3 роки до його смерті (ст. 1232 ЦК).

8. Право на одержання сум заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві. (Ст1227 ЦК). Якщо спадкодавець не одержав їх за життя, то вони передаються членам його сім”і, а у разі їх відсутності – входять до складу спадщини.

Контрольні запитання:

1. Поняття та значення спадкового права, принципи спадкового права.

2. Спадкові правовідносини.

3. Склад спадщини.

4. Особи, які можуть бути спадкоємцями. Усунення від спадкоємства.

5. Особливості спадкування деяких прав та обов’язків

 

Література:

1. Цивільний кодекс України від 16.01.2003р., . //Відомості Верховної Ради України. – 2003. - №40-44

2. Я. Шевченко. Цивільне право України: Особлива частина. Академічний курс. Підручник. - Київ: Видавничий дім., 2003.

3. Є.О Харитонов. Цивільне право України. Підручник. / Харитонов Є.О. О.І. Харитонов О.І., Старцев О.В. – Київ: видавництво Істина, 2009.

4.Заїка І. Особливості спадкування окремих видів майна.//Підприємництво, господарство і право. - №9. – 2003

5. Гнезділова Л. Спадкування обов’язкової частки: де яки питання.// Підприємництво, господарство і право. - №2. – 2003

 

ЛЕКЦІЯ 23

Тема: Спадкове право.

План:

1. Спадкування за заповітом.

2. Право на обов’язкову частку у спадщині.

3. Спадкування за законом.

 

1. Спадкування за заповітом.

Заповітом є особисте письмове розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті. Форма заповіту письмова, нотаріально засвідчена. Заповідати може лише фізична особа, яка є повністю дієздатною. Вчинення заповіту через представника не дозволяється. До нотаріально засвідчених заповітів прирівнюються:

1) заповіт особи, яка перебуває на лікуванні в лікарні, госпіталі, іншому стаціонарному лікувальних закладі охорони здоров’я, а також особи, яка проживає у будинку для осіб похилого віку та інвалідів, санаторіях або проживають у будинках для престарілих, інвалідів, посвідчені головним лікарем, його заступником з медичної частини або черговим лікарем цієї лікарні, госпіталю, іншого стаціонарного закладу охорони здоров’я, а також начальником госпіталю, директором або головним лікарем будинку для осіб похилого віку та інвалідів; будинків для престарілих, інвалідів і головними лікарями цих будинків;

2) заповіт особи, яка перебуває під час плавання на морському , річковому судні , що ходить під прапором України, посвідченій капітаном цього судна;

3) заповіт особи, яка перебуває у пошуковій або іншій експедиції, посвідчений начальником цієї експедиції;

4) заповіт військовослужбовця, а в пунктах дислокації військових частин, з’єднань, установ, військово – навчальних закладах, де немає нотаріуса чи органу, що вчиняє нотаріальні дії, а також заповіт працівника, члена його сім’ї і члена сім’і військовослужбовця , посвідчений командиром ( начальником) цих частини , з’єднання, установи або закладу;

5) заповіт особи, яка тримається в установі виконання покарань, посвідчений начальником такої установи;

6) заповіт особи, яка тримається у слідчому ізоляторі, посвідчений начальником ізолятора;

Всі ці заповіти повинні бути засвідчені при свідках. Свідками не можуть бути особи, які вказані у ст.1253 ЦК України ( нотаріуси, спадкоємці за заповітом та інші)

Заповіт складається у 2 примірниках, один з яких зберігається у нотаріальній конторі, він повинен бути підписаний заповідачем. Нотаріус має право відмовити у посвідченні заповіту, якщо

- у ньому містяться незаконні розпорядження;

- коли заповідач є недієздатною особою;

- коли заповідач тимчасово перебуває в такому стані, що не може розуміти значення своїх дій.

Заповідач може скласти секретний заповіт,який посвідчується нотаріусом без ознайомлення з його змістом. Заповідач подає його в заклеєному конверті нотаріусові, на конверти має бути підпис заповідача. Нотаріус ставить на конверті свій підпис, склеплює печаткою в присутності заподіювача, поміщає його в іншій конверт, та опечатує. Такий заповіт оголошується в день, який призначає нотаріус, про день оголошення повідомляються всі члени сім’ї померлого. При свідках конверт відкривається і оголошується спадкоємцям.

Заповідач має право заповідати своє майно будь – якої особі, незалежно від родинних відносин. Він може позбавити права спадкування будь – яку особу з числа спадкоємців за законом. Позбавлення спадщини може бути побічним і прямим. Пряме позбавлення спадщини, коли в заповіті вказана особа, що позбавляється спадщини, в цьому разі вона нічого не одержує у спадщину.

Побічне позбавлення спадщини, коли у заповіті вказано, що все майно переходить особі, що вказана у заповіті, в цьому разі спадкоємці за законом можуть спадкувати в разі відмови від спадщини цією особою.

Заповідач має право охопити заповітом не тільки права і обов’язки, що належать йому на момент складання заповіту, але і ті, що йому будуть належати у майбутньому. Заповідач має право зробити заповідальний відказ, тобто зобов’язати спадкоємців виконати дію на користь однієї або кількох осіб. Предметом заповідального відказу може бути передання відказоодержувачеві у власність або за іншим речовим правом майнового права або речі, що входять до складу спадщини (т.. 1237 ЦК). Відказоодержувач має право вимоги до спадкоємця з часу відкриття спадщини. Заповідальний відказ втрачає чинність у разі смерті відказоодержувача, що сталася до відкриття спадщини.

Заповідач має право призначити іншого спадкоємця на випадок, якщо спадкоємець, зазначений у заповіті помре до відкриття спадщини, не прийме її або відмовиться від її прийняття чи буде усунений від права на спадкування, а також у разі відсутності умов, визначених у заповіті, це називається підпризначення спадкоємця.

Заповідач має право скласти заповіт з умовою (Ст.1242ЦК), тобто обумовити виникнення права на спадщину у особи, яка призначена у заповіті, наявністю певної умови, як пов’язаної, так і не пов’язаної з її поведінкою

(народження дитини, здобуття освіти тощо). Ця умова повинна існувати на час відкриття спадщини.

Заповідач має право встановити у заповіті сервітут щодо земельної ділянки, інших природних ресурсів, іншого нерухомого майна (Ст. 1246 ЦК). Цивільним Кодексом передбачено право подружжя скласти спільний заповіт щодо майна, яке належить їм на праві спільної сумісної власності. В цьому разі частка у праві спільної сумісної власності після смерті одного з подружжя переходить до другого з подружжя. У разі смерті останнього право на спадкування мають особи, визначені подружжям у заповіті.

Заповідач має право у будь – який час скасувати заповіт, скласти новий заповіт ( у цьому разі попередній скасовується), внести зміни до заповіту.

Заповіт є недійсним, якщо:

· він складений особою, яка не мала на це права;

· заповіт складений з порушенням вимог щодо його форми та посвідчення;

· якщо волевиявлення заповідача не було вільним, не відповідало його волі і це буде встановлено судом .

2. Право на обов’язкову частку у спадщині.

Свобода заповідального розпорядження обмежується в інтересах осіб , вказаних у ст.1241 ЦК України. Частка, на яку за всіх обставин мають зазначені спадкоємці називають обов’язковою часткою. Право на таку частку мають:

· неповнолітні діти спадкодавця;

· повнолітні непрацездатні діти спадкодавця;

· непрацездатна вдова (вдовець);

· непрацездатні батьки.

Вказані особи спадкують незалежно від змісту заповіту половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом. Розмір обов’язкової частки може бути зменшений судом з урахуванням відносин між цими спадкоємцями та спадкодавцем, а також з інших обставин, які мають істотне значення. До обов’язкової частки зараховується вартість речей звичайної обстановки та вжитку, вартість заповідального відказу, встановленого на користь особи, яка має право на обов’язкову частку, а також вартість інших речей та майнових прав, які перейшли до неї як до спадкоємця. Будь – які обмеження та обтяження, встановлені у заповіті для спадкоємця, який має право на обов’язкову частку у спадщині, дійсні лише щодо тієї частини спадщини, яка перевищує його обов’язкову частку.

Нотаріус, а також інша особа, що посвідчує заповіт, не має права розголошувати відомості щодо факту складення заповіту , скасування, зміни, до відкриття спадщини.

3. Спадкування за законом.

Спадкування за законом має місце у всіх випадках, коли і оскільки воно не змінено заповітом. Спадкоємці за законом одержують право на спадщину почергово. Законом встановлюються таки підстави закликання до спадкування за законом: родинні, сімейні стосунки, шлюб, усиновлення, знаходження на утриманні спадкодавця не менше 5 років до його смерті. Майно переходить до зазначених в законі спадкоємців відповідно до встановленої черговості , яка має суворо дотримуватись. Розширення кола осіб, що закликаються до спадкування за законом , неможливе.

Перша черга:

1) діти , у тому числі зачаті при життя спадкодавця та народжені після його смерті. Діти успадковують після смерті своїх батьків, якщо шлюб незареєстрований, але в свідоцтві про народження вони зазначені як батьки, якщо шлюб був визнаний недійсним. Якщо дитина народжена поза шлюбом і немає спільної заяви батьків про батьківство, то тоді батьківство встановлюється у судовому порядку. Спадкують також діти, народжені до видання Указу Президії Верховної Ради СРСР від 8 липня 1944р. від особи, з якою їх мати не перебувала у зареєстрованому шлюбі, але яка була записана батьком дитини. Спадкоємцями є і усиновлені діти.

2) той з подружжя, який його пережив. Шлюб повинен бути зареєстрований. Релігійні шлюби не тягнуть правових наслідків, тобто не є підставою для спадкування.

3) батьки спадкодавця. Батьки спадкують після смерті дітей за наявністю правового зв’язку з дітьми, доказом чого є запис про народження , крім випадків, коли вони позбавлені батьківських прав, при умисному позбавленні життя спадкодавця чи його спадкоємців.

Друга черга:

1) рідні брати та сестри спадкодавця. Вони є спадкоємцями, якщо між ними встановлені кровні родинні зв’язки. Якщо документі, які підтверджують це, відсутні, факт родинних зв’язків можна встановити у судовому порядку.

2) баба, дід як з боку батька так і з боку матері.

Третя черга:

1) рідні дядько та тітка спадкодавця. Вони спадкують, якщо немає спадкоємців 1 та 2 черг, або якщо спадкоємці 1 та 2 черги відмовилися від спадщини.

Четверта черга:

1) особи, які проживали разом зі спадкодавцем однією сім’єю не менш як 5 років до часу відкриття спадщини. В цьому випадку при відкритті спадщини слід довести, що особа проживала зі спадкодавцем однією сім’єю не менше 5 років ( це можуть бути свідчення сусідів, членів сім”і).

П’ята черга:

1) інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення. Ступень споріднення визначається числом народжень. Народження самого спадкодавця не входять до цього числа.

2) утриманці спадкодавця, які не були членами його сім”і. Щоб вважатися утриманцем, потрібно декілька умов:

- особа має бути неповнолітньою або непрацездатною (непрацездатність встановлюється за віком або за станом здоров’я);

- така особа має не бути членом сім”і спадкодавця;

- особа повинна не менше як 5 років одержувати від спадкодавця матеріальну допомогу, яка була для неї єдиним або основним джерелом засобів існування.

На доказ факту перебування на утриманні можуть бути подані таки документи: довідки органів місцевого самоврядування, ЖЄКів, правлінь ЖБК, з місця роботи. Якщо неможливо представити такі документи, то цієї факт може підтвердити рішення суду.

Спадкування за правом представлення. Онуки, правнуки, прабаба, прадід, племінники, двоюрідні сестри та брати не включаються до складу жодної з черг спадкоємців за законом. Вони є спадкоємцями за законом, якщо на момент відкриття спадщини не має в живих того родича, який був би спадкоємцем за законом ( ст. 12266 ЦК).

Частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними. Спадкоємці за усною угодою між собою можуть змінити розмір часток у спадщині (якщо це не стосується нерухомого майна). Що стосується нерухомого майна або транспортних засобів, то спадкоємці можуть змінити частку за письмовою згодою, посвідченою нотаріусом.

 

Контрольні запитання:

1. Поняття заповіту, форма заповіту, право на заповіт.

2. Заповідальний відказ, підпризначення спадкоємця. Секретний заповіт.

3. Заповіт з умовою.

4. Заповіт подружжя.

5. Таємниця заповіту.

6. Недійсність заповіту.

7. Спадкування за законом.

 

Рекомендована література:

1.Конституція України: прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради 28 червня 1996 року.//Відомості Верховної Ради України. – 1996. - №30. – Ст.142

2. Цивільний кодекс України від 16.01.2003р. . //Відомості Верховної Ради України. – 2003. - №40-44

3. Я. Шевченко. Цивільне право України: Особлива частина. Академічний курс. Підручник. - Київ: Видавничий дім., 2003.

4. Є.О Харитонов. Цивільне право України. Підручник. / Харитонов Є.О. О.І. Харитонов О.І., Старцев О.В. – Київ: видавництво Істина, 2009.

5. Заїка І. Заповіт подружжя. //Підприємництво, господарство і право. - № ;. - 2004

ЛЕКЦІЇ 24,25

Тема: Спадкове право.

План:

1. Здійснення права на спадкування. Поділ спадщини між спадкоємцями.

2. Охорона спадкового майна.

3. Виконання заповіту.

4. Оформлення права на спадщину.

5. Спадковий договір

1.Здійснення права на спадкування. Поділ спадщини між спадкоємцями.

Спадкоємець за заповітом або за законом має право прийняти спадщину або не прийняти. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Спадкоємець зобов’язаний прийняти усе майно, яким би воно не було, з чого б воно не складалося, якими б боргами не було обтяжено. Спадкоємець вважається таким, що прийняв спадщину, якщо він мешкав разом з померлим, це підтверджується відміткою в паспорті про реєстрацію проживання або довідкою органу реєстрації. Вважається, що спадкоємець прийняв спадщину через подання заяви до нотаріуса за місцем відкриття спадщини в 6 місячний строк.








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 370;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.066 сек.