Знеболення операції кесарева розтину.

Велике значення в завершенні операції кесарева розтину має наркоз. Акушерська анестезіологія завжди пов'язана з високим ризиком для матері і плода. Операція кесарева розтину супроводжується великою крововтратою, порушенням життєдіяльності плода, стану матері, що зумовлює підвищену ступінь ризику.

Премедикація за екстреними показаннями включає внутрішньовенне введення 0,2-0,5 мл 0,1% розчину атропіну сульфату на операційному столі. Потягом операції планового порядку премедикація забезпечує гальмування рефлекторних реакції зі сторони вагуса, зниження салівації, секреції залоз дихальних шляхів та психоемоційний спокій. Використовують транквілізатори, нейролептики, препарати антигістамінної дії.

Операція кесарева розтину проводиться під інтубаційним закисно-кисневим наркозом із застосуванням міорелаксантів.

Специфіка анестезіології при абдомінальному розродженні – 2 етапи:

1-й етап - вводний наркоз (індукція), межею є вилучення плода. Анестезія до вилучення плода підтримується на поверхневому рівні (запобігання наркотичної депресії новонародженого). Плід слід вилучити через 8-10 хв. після введення релаксантів, з метою запобігання релаксації дихальних м'язів плода.

2-й етап - після вилучення плода здійснюється багатокомпонентна анестезія.

Для вводного наркозу широко використовують препарати барбітурової кислоти (тіопентал-натрій, гексенал). Вони показані при плановому абдомінальному розродженні, але проникнення барбітуратів через плацентарний бар'єр викликає пригнічення дихального центру новонародженого, тому в акушерській анестезіології їх використовують рідше. Вводний наркоз барбітуратами – доза 4-5 мг/кг маси тіла достатня для швидкого та спокійного введення в наркоз при відсутності стадії збудження, блювання, без особливих розладів гемодинаміки.

Предіон (віадріл) – наркотичний препарат з групи стероїдних сполук, немає гормональної активності. Позитивні властивості - мала токсичність, бронхолітична, гіпотензивна дія, відсутність негативного впливу на життєво важливі функції організму. Вводять в/в в дозі 10-12 мг/кг маси тіла, розчиняючи в фізіологічному розчині, дистильованій воді або 5% р-ні глюкози. Через 5-6 хв. після введення віадрілу настає спокійний сон тривалістю 40-45 хв. Віадріл показаний вагітним з пізнім гестозом. Скоротлива діяльність матки при його введенні не пригнічується.

В акушерській анестезіології використовують кетамін (кеталар, каліпсол, кетанест). При в/в введенні кетаміну в дозі 1,5-1,8 мг/кг маси тіла - наркоз тривалістю 10-15 хвилин, що достатньо для діставання новонародженого. Кетаміновий наркоз лише в незначному ступені впливає на плід та новонародженого, не пригнічує гортанний рефлекс, не викликає особливих змін зовнішнього дихання. Його можна використовувати для проведення наркозу в тих випадках, коли інтубацію трахеї провести неможливо.

Також широко використовується перидуральна анестезія. До переваг її відноситься високий ступінь анестезії, хороша релаксація черевної стінки зі збереженням спроможності матки до скорочування та відсутність негативного впливу на новонародженого.








Дата добавления: 2015-07-06; просмотров: 749;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.