ВПЛИВ ІНТЕНСИВНОСТІ ТА СКЛАДУ РУХУ НА ОСНОВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПОТОКУ АВТОМОБІЛІВ

Зміна інтенсивності і складу руху викликає зміни величин основних характеристик руху потоку автомобілів: швидкості, інтервалів і щільності. Кількісна оцінка змін цих характеристик має велике значення при вивченні режиму руху потоку автомобілів і пропускної здатності доріг.

6.1. Швидкості руху.

Основною характеристикою руху потоку автомобілів є його швидкість. Інтенсивність і склад руху значно впливають на величину і характер змін швидкості руху. Проведені спостереження показують, що швидкість має криволінійну залежність від інтенсивності (рис.6.1). Характерно, що кривизна цієї залежності зменшується при русі більш однорідних по складу потоків автомобілів. Перший перелом залежності спостерігається при інтенсивності руху, при якій починають появлятися групи і «пачки» автомобілів. Групу утворюють автомобілі, котрі мають однакові динамічні можливості. Водії цих автомобілів не поспішають здійснити обгін. «Пачку» утворюють автомобілі, котрі змушені рухатись за автомобілем, що повільно рухається. Водії цих автомобілів намагаються здійснити обгін. Другий перелом – при інтенсивності, при котрій зникають обгони і рух приймає характер колонного.

Відомі роботи вітчизняних і зарубіжних дослідників відмічали прямолінійну залежність «швидкість - інтенсивність» без рекомендації можливого діапазону стійкого існування такої залежності (див.рис.6.1). Зміна складу руху викликає не лише зміну кривизни, але й загальний нахил кривої до осі «інтенсивність» (див.рис.6.1).

Форма кривої розподілу значень швидкості істотно залежить від інтенсивності і складу руху: при високій інтенсивності – близька до нормальної кривої розподілу, при низькій – до полімодальної кривої розподілу.

(6.1)

Де – фактичні частоти появи значень швидкостей в кожній групі автомобілів (вантажних

автомобілів великої і середньої вантажопідйомності і легкових автомобілів);

- середньоквадратичні відхилення значень швидкостей вантажних автомобілів великої і

середньої вантажопідйомності і легкових автомобілів, км/год;

- середня швидкість руху кожної групи автомобілів, км/год;

- швидкість і-го автомобіля, км/год.

На основі аналізу теоретичних і фактичних кривих розподілу встановлено, що полімодальні криві розподілу достатньо добре описуються функцією розподілу сумішей (рівняння 6.1 і рис.6.2).








Дата добавления: 2015-07-24; просмотров: 1185;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.