Максимальні інтервали між автомобілями.

Велике практичне значення для оцінки пропускної здатності дороги і її елементів має визначення мінімального інтервалу часу, з яким автомобілі рухаються один за одним, і вплив швидкості на його величину.

Спостереження, проведені з допомогою кінозйомки, дали змогу встановити залежність різних швидкостей автомобілів, що рухаються один за одним, від величини часового інтервалу. Ця залежність має криволінійний характер (рис.6.5,а). При дуже низьких значеннях інтервалів різноманіття швидкостей дещо збільшується. Це пояснюється тим, що інтервали менше 1,0 с виникають, коли автомобілі виїжджають на обгін. Тому водії можуть дотримуватися інтервалів близько 0,5 с. Тривалість існування таких інтервалів близька до нуля. В цьому випадку при гальмуванні переднього автомобіля водій заднього автомобіля може завжди виїхати на смугу зустрічного руху і уникнути зіткнення. Заштрихована область на рис.6.5,а відповідає значенням інтервалів, при яких автомобілі рухаються зі зміщенням до осі проїжджої частини.

Аналіз кривих розподілу величин мінімальних інтервалів часу між автомобілями різних типів показав наступні значення, які зустрічаються найбільш часто (модальні значення):

Між легковими автомобілями____________________1,6 с

Між вантажними автомобілями

малої вантажопідйомності___________________2,4 с

середньої вантажопідйомності_______________3,2 с

великої вантажопідйомності_________________4,1 с

За величиною цих інтервалів була встановлена кількість легкових автомобілів, еквівалентна вантажним автомобілям на горизонтальній ділянці двохсмугової дороги при швидкостях 40-55 км/год: одному вантажному автомобілю малої вантажопідйомності еквівалентно 1,5 легкових; одному вантажному автомобілю середньої вантажопідйомності – 2,0 легкових; одному вантажному автомобілю великої вантажопідйомності – 2,6 легкових.

При розрахунку пропускної здатності за методом приведеної інтенсивності ці дані можуть бути використані для приведення змішаного транспортного потоку до однорядного потоку, що складається з легкових автомобілів.

На рис.6.5,б подана залежність середнього інтервалу часу від швидкості руху переднього автомобіля (задній автомобіль рухався без зміщення до осі проїжджої частини). Як видно з графіка, найменша середня величина інтервалу склала близько 1,5 с при швидкості 30 км/год.

6.4. Режими руху окремих груп автомобілів в потоці.

Аналіз розподілу інтервалів при різних інтенсивностях, а також мінімальні інтервали між автомобілями вказують на існування трьох груп автомобілів в транспортному потоці:

· автомобілі, що рухаються вільно і не впливають один на одного при інтервалах більше 8 секунд;

· частково зв’язані автомобілі, що рухаються з інтервалами 1,5 – 8,0 секунд; розподіл інтервалів такий, що водії окремих автомобілів мають можливість маневрувати всередині потоку.

· зв’язана частина потоку; в цьому випадку протягом всього часу спостерігаються малі інтервали.

На основі аналізу руху перерахованих вище груп автомобілів побудовано номограму (рис.6.6), яка характеризує якісний стан потоку автомобілів при різних інтенсивностях.

Автомобілями, що вільно рухаються, вважалися такі, інтервал між якими становив більше 10 с. При цих інтервалах різниця швидкостей між автомобілями невелика (див. рис. 6.5,а). Кількість автомобілів, що виїжджають на обгін, приймали за результатами натурних обстежень за кількістю обгонів при різних інтенсивностях, проведених канд. тех. наук Л.А.Кероглу.

Як видно із номограми, кількість автомобілів, що рухаються вільно, різко знижується із збільшенням інтенсивності руху.

Для зв’язаної частини потоку характерне бажання водіїв автомобілів, які мають переваги в швидкості, здійснити обгін.

Із збільшенням кількості вантажних автомобілів зростає кількість автомобілів, що виїжджають на обгін. Так, при інтенсивності 400 авт/год в обох напрямках і 10% вантажних автомобілів на обгін виїжджають біля 2% автомобілів, при 70% вантажних автомобілів виїжджає біля 12%, тобто в 6 раз більше. Можливість здійснення обгону залежить від стану зустрічного потоку і кількості автомобілів в групі. Для здійснення обгону приймаються не всі інтервали. Як показують спостереження, інтервали більше 20 секунд не викликають ускладнення обгонів. При інтервалах 10 – 20 с відчувається помітне ускладнення обгонів. При інтервалах 7 – 10 с їх виконання в ряді випадків стає проблемним. Для оцінки ступеня ускладнення обгонів при різних станах потоку автомобілів пропонується використовувати такий показник, як час, витрачений водієм на оцінку ситуації перед обгоном. Спостереження, проведені канд. техн. наук Ю.М.Ситниковим, показали, що цей час збільшується з ускладненням ситуації на дорозі і, таким чином, являється об’єктивним показником ступеня її складності. Нижче подані значення коефіцієнтів К, які характеризують степінь ускладнення обгонів:

Тривалість інтервалів в потоці, що використовуються для здійснення обгонів, с більше20 10-20 7-10
Значення К 1,0 1,65 2,4

 








Дата добавления: 2015-07-24; просмотров: 895;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.