Проектний ризик та його види

 

Ризик є об’єктивним явищем, природа якого зумовлена недетермінованістю (неоднозначністю) подій майбутнього.

Проектний ризику самому загальному розумінні – це небезпека небажаних відхилень від очікуваних станів у майбутньому, із розрахунку яких приймаються рішення в теперішньому. Хоча майбутнє принципово непередбачуване, очікувані події можна передбачати з тією або іншою похибкою (часто дуже низькою) залежно від того, яка природа таких подій: ймовірна або невизначена. Поняття інвестиційного (проектного) ризику може бути визначено як непостійність, мінливість доходів від інвестицій. Ця мінливість властива всім капіталовкладенням як результат змін ситуацій на ринку або в макроекономіці. Проектний ризик класифікують за певними ознаками (табл. 7.1).

Таблиця 7.1 – Класифікація проектних ризиків

  КЛАСИФІКАЦІЙНА ОЗНАКА   ВИДИ ПРОЕКТНИХ РИЗИКІВ
Залежно від джерела виникнення: а) природно-кліматичні (у тому числі стихійні) і екологічні; б) технічні (відмови машин і устаткування, зниження якості продукції та ін.); в) виробничі (порушення технології, зупинки в перерви виробництва, затримка постачань сировини та ін.); г) економічні (зростання витрат, збільшення цін на сировину і комплектні, інфляція та ін.); д) ринкові (падіння цін на продукцію, зменшення обсягів збуту, зростання конкуренції та ін.); є) фінансові (кредитні, валютні, процентні та інші ризики, пов’язані з фінансовими і кредитними операціями); ж) соціальні (страйки, збільшення соціальних витрат); з) політичні (зміна законодавства, пріоритетів; адміністративні обмеження, преференції та ін.); і) інноваційні, тобто ризики недосягнення очікуваних результатів наукових і інженерних розробок; ї) регіональні, тобто ризики підприємницької діяльності з урахуванням різних країн і регіонів; к) галузеві, тобто специфічні ризики галузі підприємницької діяльності (промисловість, будівництво, сільське господарство, транспорт, фінанси та ін.); л) ризики зловмисних дій (шахрайство, вандалізм та ін.).    
За тяжкістю прояву (ризики, що викликають): а) втрачену вигоду; б) збиток; в) втрати; г) банкрутство.
За ступенем передбачуваності: а) передбачувані з високою можливістю; б) передбачувані з малою можливістю. в) непередбачувані  
За можливістю страхування (захисту): а) ризики, що страхуються; б) ризики, що не страхуються.
За часом прояву: а) ретроспективні; б) поточного періоду; в) майбутнього періоду
Залежно від місця прояву: а) зовнішні (стосовно проекту); б) внутрішні.
За видом виробництва: а) ризики основного виробництва; б) ризики допоміжних і обслуговуючих виробництв
За складністю: а) ризики часткові (локальні); б) ризики системні : в) ризик сукупний
За ступенем контролю: а) контрольовані ризики, яких можна уникнути або зменшати їхні шкідливі наслідки; б) частково контрольовані ризики, котрих можна лише частково уникнути або зменшати їхні шкідливі наслідки; в) неконтрольовані ризики, яких не можна уникнути або зменшати їхні шкідливі наслідки.
За рівнем прояву: а) низькі б) помірні; в) сильні; г) катастрофічні
За формою впливу: а) ризики прямих збитків; б) ризики непрямих збитків.
За регулярністю: а) систематичні (регулярно повторювані); б) не систематичні.
За характером причин: а) ризики випадкових подій; б) ризики злочинних дій.
За інтенсивністю прояву наслідків: а) що швидко проявляються; б) що проявляються повільно







Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 651;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.