Основні поняття курсу.

На сьогодні архітектоніка як наука оперує такими поняттями як «композиція», «структура», «архітектонічний тип видання», «”обличчя” видання», «архітектонічний елемент», «засоби архітектоніки», «принципи архітектоніки», «архітектонічність видання», «нетектонічність видання», «антитектонічність видання», «інтерпретована інформація».

Композиція – розташування та підпорядкування всіх структурних елементів видання.

Структура – це внутрішньозмістова будова видання, що включає гармонійно поєднані між собою текстові та зображально-графічні інформаційні блоки. Доцільно говорити про внутрішню та зовнішню структуру видання.

Внутрішня структура видання визначається тематичною, жанровою, мовною, стильовою специфікою запланованого видання та характером узгодження жанрово-тематичних блоків. Внутрішня структура не сприймається «на перший погляд», вона відчувається в процесі знайомства з виданням.

Зовнішня структура видання визначається розмірними параметрами видання (формат, обсяг, періодичність), зображально-графічними елементами (колір, ілюстрування, шрифти, декор) і матеріально-оформлювальними елементами (книжковий блок, обкладинка, папір). Вона, на відміну від внутрішньої структури, активно сприймається візуально.

Типологічна модель – зразок, у якому внутрішня і зовнішня структура відображають основні характеристики цільового та читацького призначення, структури, характеру інформації, обсягу, матеріальної конструкції, аналітико-синтетичного перероблення інформації, періодичності випуску в світ тощо. На основі типологічної моделі формується типологічний ряд видань.

Архітектонічна модель видання– це зразок, у якому внутрішня і зовнішня структура певним чином відображають зміст у межах певної типологічної моделі видання. АМ визначається внутрішньою структурою видання (тематикою, жанром твору, стилем, видовими особливостями, читацькою адресою та цільовим призначенням) і виявляється в його зовнішній структурі (форматі, шрифтовому ансамблі, системі проміжків, характері зображальних і декоративних елементів, оформленні заголовкового комплексу).

Фактори, які обумовлюють особливості типологічної та архітектонічної моделей видання: Особливості матеріальної конструкції; Особливості оформлення; Цільове призначення і метод представлення інформації (мета і завдання – інформування, аналізування, навчання, пропагування, реклама, розважання); Характер інформації (жанрові, структурні, функціональні особливості повідомлень, які публікуються (офіційні, бібліографічні, реферативні, дайджести); Тематика; Періодичність (регулярність випуску видань, що визначається кількістю його чисел чи випусків за певний проміжок часу); Час виходу; Місце випуску і сфера розповсюдження; Належність певному суб’єкту видавничої діяльності; Читацьке призначення.

«Обличчя» видання – сукупність способів організації зображальної та текстової інформації, властивих конкретним виданням. Наявність яскраво виражених індивідуальних рис, що свідчать про наявність певних традицій роботи конкретного видавництва, забезпечує унікальність видання на ринку.

Це поняття було введене в науковий обіг у 70-ті роки XX століття болгарським ученим Димиртом Георгієвим. Саме він визначив фактори, які суттєво впливають на формування «обличчя» видання: 1) обрана суспільна місія; 2) тематична та жанрова характеристика вміщених у виданні творів; 3) обрана графічна концепція видання; характер редакційної колегії.

На сьогодні поняття «обличчя» видання розглядається з двох позицій: як специфічне вираження змісту та як зовнішній прояв індивідуально-графічних особливостей. За традицією, сформованою ще Д. Георгієвим, використовується переважно стосовно періодичних видань.

Архітектонічний елемент – це найпростіший елемент сторінки видання, який сам або в поєднанні з іншими застосовується лише в даному випадку і своїми параметрами впливає на формування «обличчя» видання (В. Шевченко). До архітектонічних елементів належать: шрифти, зображальні елементи, декоративні елементи, пробільні елементи, формати, кольори, видільні елементи.

ТЕМА 2








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1163;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.