Висновки до лекції. Групова психокорекція не є самостійним напрямом психокорекції, а представляє лише специфічну форму, при використанні якої основним інструментом дії виступає

Групова психокорекція не є самостійним напрямом психокорекції, а представляє лише специфічну форму, при використанні якої основним інструментом дії виступає група клієнтів, на відміну від індивідуальної психокорекції, де таким інструментом є лише сам психолог. Групова психокорекція в рамках конкретної напруги вирішує ті ж задачі, що і індивідуальна, але за допомогою інших засобів.При індивідуальній психокорекції спілкування обмежується діадою «клієнт — психолог». Інструментом дії в цьому випадку є тільки сам психолог, що обмежує діапазон реальної емоційної взаємодії і реальних варіантів поведінки як в кількісному плані, так і в якісному. При груповій формі корекції інструментом дії виступає психокорекційна група. При цьому складається ситуація реальної емоційної багатовекторної взаємодії, реальної поведінки, в яку включені клієнти з широким діапазоном різних стосунків, установок, емоційних і поведінкових реакцій.

Докладний аналіз механізмів коректувальної дії групової психокорекції, які допомагають зрозуміти процеси, що відбуваються в корекційних групах, представлений в роботах І. Ялома (1970) і С. Кратохвіла (1978).

Більшість теоретичних дослідників процесу групової психокоррекції, а також практики в цій галузі описують певні закономірності розвитку психокорекційного процесу в групі, наявність достатньо чітко обкреслених фаз. Цей процес починається із стадії залежної пошукової поведінки, проходить через виникнення, загострення, вирішення внутрішньогрупових конфліктів і просувається до формування групової згуртованості і ефективного вирішення проблем.

 

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1071;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.