Структура групи і лідерства, групові ролі

Структура групи, з одного боку, чисто формальна (тренер і клієнти), з іншого — неформальна, тобто сформована інтерперсональною взаємодією людей. Структура групи пов'язана з тими ролями, які виконують її учасники, а також тим соціометричним статусом, який вони мають. У міру розвитку групи і групової взаємодії ролева і статусна структури можуть змінитися.

Ролі — це поведінка, яка прийнята членами групи і яка розглядається ними як відповідна до групових інтересів.

Спираючись на власний досвід, кожна людина приходить в психокорекційну групу із вже певним настроєм на ту роль, яку вона буде у ній відігравати. Роль клієнта в групі найчастіше відрізняється від тієї, яку він відіграє поза групою. Наприклад, поза групою клієнт — відповідальний працівник, керівник, голова сім'ї, а група визначає йому роль, не пов'язану з лідерством. Це вимагає від клієнта психологічної перебудови, розуміння необхідності нової ролі, а при її прийнятті — гнучкості в ролевій тактиці.

Потреба в тій або іншій ролі з'являється в процесі формування міжособистісних стосунків, особливо при виникненні в групі гострих ситуацій і конфліктів. Вже на самому початку формування групи в ній обов'язково з'являються певні персонажі.

Звичайно найбільш типові ролі відрізняються своєю полярністю, вони передбачають емоції, які ніби протистоять одна одній: гнів — кохання, сила — слабкість.

Прийнята кожним клієнтом нова роль допомагає психокорекційній групі виконувати свої основні завдання. Ефективна група потребує рівноваги позитивного і негативного. Підтримуюча коригуюча функція групи включає не лише дружні, але і недружні дії, не тільки згоду, але і незгоду. Чим гнучкішими, пластичними будуть учасники групи у своїх ролях, тим ефективнішою буде група в досягненні своєї кінцевої мети.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1296;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.