Згуртованість групи

Групова згуртованість є необхідною умовою ефективності групової психокорекції. Вона є аналогом психокоректувальних стосунків «психолог — клієнт» в індивідуальній психокоррекції і висловлюється в прагненні її членів залишитися у рамках групи, зберегти її. Наслідок згуртованості — особливі стосунки, які складаються між членами групи, особлива атмосфера, що виникає в ході корекційної діяльності. Існують спеціальні технічні прийоми, спрямовані на підтримку безпосередньої згуртованості, наприклад організація просторово тіснішого контактного розташування членів групи тощо.

Серед чинників, що сприяють згуртованості, найчастіше відзначають наступні:

· Збіг інтересів учасників групи — очікування користі від коректувальних занять.

· Наявність симпатії між учасниками групи.

· Наявність дружньої атмосфери в групі.

· Вплив групової діяльності. З одного боку, цікаві захоплюючі дії, а також позитивні емоції, що спільно переживаються, з іншого — технічні прийоми, використовувані психологом і спрямовані на посилення згуртованості (наприклад, утворення тісного кола, в якому всі учасники тримаються за плечі і зосереджуються на почутті близькості; пісні і танці в цьому колі тощо).

· Суперництво з іншою групою. Згуртованість підвищується самим фактом існування інших груп, що відрізняються і стилем поведінки психолога, і груповою діяльністю, що порівнюється і обговорюється учасниками різних груп.

· Присутність в групі девіанта. Виникнення згуртованості в групі має велике значення для психокорекційного процесу. Між членами групи виникають щирі довірчі відносини. Дуже важливим наслідком групової згуртованості є можливість конструктивного вияву негативних почуттів.

· Готовність членів групи підтримувати стосунки і продовжувати спілкування, навіть за наявності конфліктної ситуації, що не проявляється відкрито, проте агресивність заважає інтерперсональному навчанню. Клієнт уникає, спілкування з іншою людиною, і тому важко усунути ворожі почуття, які виникають. Якщо ж в групі існують умови, що дозволяють відкрито розібрати конфлікт, то ефективність психокорекції різко підвищується.

Згуртована група легко виражає негативне почуття по відношенню до керівника. Ці почуття закономірно виникають на перших фазах розвитку групи. Якщо група не висловлює свої почуття відкрито, то, зазвичай, не складаються норми, що забезпечують відвертість і щирість.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1270;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.