Групи запитань, ефективних у діловому спілкуванні

(За Панкратовим В.Н.)

1. Відкриті запитання:

- Які очікування ви пов’язуєте з цією пропозицією?

- Що ви про це думаєте?

- Яке із запитань для вас є найважливішим?

2. Закриті запитання:

- Чи задовольнить вас, якщо…?

- Чи бажаєте ви, щоб…?

- Чи чекаєте ви, що…?

3. Запитання, що виражають сумнів:

- Чи могли б ви собі уявити, що…?

- Щоб ви сказали, якби…?

- Ви вже обміркували, що…?

 

4. Запитання для навіювання:

- Чи не доводить ваш досвід керівника, що…?

- Ви також не дотримуєтеся думки, що…?

- Ви, напевно, теж вважаєте, що…?

5. Контрольно-підтверджуючі запитання:

- Чи можу я вважати, що це розвіяло ваші сумніви щодо…?

- Чи не могли б ми тепер залишити цю тему й звернутися до такого питання, як…?

- Вам зрозумілі мої головні ідеї?

6. Запитання, які ізолюють:

- Якщо ми розглянемо цю пропозицію, ви погодитеся з тим, що…?

- Чи можу я виходити з того, що ваше рішення залежить від з’ясування питання щодо…?

- Якщо припустити, що цю позицію ми з’ясували, то ви будете…?

7. Зворотні запитання:

- Це надзвичайно важливе питання, ми повернемося до нього у ході розмови?

- Проблема мене дуже цікавить. Чи не могли б ви ще раз докладно зупинитися на цьому?

- Я погоджуюся із вами з приводу…Ви не будете проти, якщо ми повернемося до цього питання?

8. Запитання-бумеранги:

- Ви дійсно вважаєте, що…?

- Як ви прийшли до цього?

- Що вас спонукало прийняти таке рішення?

9. Запитання для затягування часу:

- Мені дуже жаль, але я не зовсім зрозумів вашу основну тезу.

- Чи не важко вам буде повторити це положення ще раз?

- Чи не могли б ви уточнити цей пункт вашої програми?

 

Найбільш ефективні критичні оцінки(За В.Н.Панкратовим)

Критика похвала - Робота зроблена добре, але не для цього випадку. - Непогано, але ви здатні на більше. - Все було добре, але не зовсім вчасно. - Видно, що було старання, але його видалося недостатньо. - Ну ось так вже зовсім непогано, залишилася справа за зовсім малим. - Вже краще, але ще треба трошки попрацювати. - В основному все правильно, але декілька помилок доведеться виправити.
Індиферентна (байдужа) критика - У нашому колективі є ще люди, які не справляються з своїми обов’язками. Але не будемо їх називати по імені. - Приходиться констатувати, що не всі зрозуміли важливість цього питання. - Дехто з тих, хто навчається, до цих пір не розрахувався з бібліотекою. Маю надію, вони про це знають. - Серед нас є такі, хто не дотримується розпорядку дня. - Нехай буде соромно тому, хто не осмілився зізнатися.
Критика-зане-покоєність - Я дуже стурбований тим, як склалися справи, особливо у… - Я занепокоєний вашим несумлінним відношенням до роботи. - Ми стурбовані тим, що ви не підготували доповідь. - Я схвильований тим, що ви не намагаєтеся аналізувати свої вчинки. - Не знаю, чи зможу я вам довірити цю справу іншого разу. - Я дуже занепокоєний тим, що останнім часом з вами відбувається щось неладне.
Критика-спів-переживання - Я прекрасно розумію вас, стараюся увійти у ваше положення, але й ви увійдіть в моє. Справа – то не зроблена. - Я розумію, як вам зараз важко, але в цьому лише ваша провина. - Я прекрасно розумію вас, але треба виправляти стан справ - Мені близька ваша позиція, але подумайте про підлеглих: як їм зараз?
Критика – жаль - Я дуже жалкую, але повинен відзначити, що робота виконана не якісно. - Дуже жаль, але ви не упоралися із завданням. - Мені жаль, але ви зробили помилку. - На жаль, ви не виправдали наших надій. - Жаль, але це ви могли зробити краще. - На жаль, ми не очікували від вас такого рішення. - Мені відверто жаль, що ви мене не почули. - На жаль, це не зовсім те, що треба. - Мені дуже жаль, що ви не встигли виконати цю роботу.
Критика – подив - Як?! Невже ви не змогли виконати це завдання?! Не очікував… - Я шокований: ви зробили занадто багато помилок. - Я не очікував від вас такого результату. - Зізнаюся, я здивований, що звіт ще не готовий. - Я просто дивом дивуюся з приводу вашої неретельності. - Ну зовсім не очікував, що ви не зможете скопіювати малюнок. - Як, ти не бачиш тут недоліків? - Як, хіба тобі це не подобається? - Сьогодні ви мене здивували. Хто б міг подумати, що ви станете порушником? - Невже ви так і не зрозуміли свою помилку?
Критика-пом’якшення - Напевно, у тому, що відбулося, винні не тільки ви. - Напевно, вам невірно пояснили це завдання. - Не звинувачуйте себе у тому, що відбулося. - Це просто чергова робоча помилка. - Ви запізнилися, але я знаю, що це не ваша вина. - У вашому життєвому досвіді ще не зустрічалося такого випадку, тому ви не винні. - Напевно, доручаючи вам це завдання, ми не все врахували.
Критика – по-передження - Якщо ви і далі будете допускати промахи, то нарікайте на себе. - Попереджаю, що у нас з вами буде інша розмова. - Рекомендую вам самостійно зробити висновки з того, що сталося. - Це було моє останнє попередження.
Критика– вимога - Ця робота потребує негайного виконання. - Я вимагаю, щоб… - Я вважаю, що роботу необхідно переробити. - Ця думка помилкова, її необхідно змінити. - Мені жаль, але тут вам прийдеться поступитися. - Це питання вимагає невідкладного доопрацювання. - Я наполягаю, щоб ви провели більш детальний аналіз.
Підбадьорю-юча критика - Нічого, наступного разу зробите краще. А зараз не вийшло. - Не засмучуйтеся, сьогодні зробили не дуже добре, завтра вийде краще. - З вашим старанням наступного разу ви доб’єтеся кращого результату. - Не хвилюйтеся, якщо захочете, ви обов’язково виконаєте це завдання. - Все вийде, якщо спробувати ще раз.
Критика – докір - Ну що ж ви? Я на вас так розраховував! - Не очікував, що з вашої вини прийдеться переробляти звіт. - Ніколи не подумав би, що ви на таке здатні. - Як же так? Я думав, що у вас все вийде. - Ну що ж ви? Ви нас так підводите.
Критика- надія - Маю надію, що наступного разу ви зробите це краще. - Впевнений, що, не дивлячись на допущену сьогодні помилку, ви з цим обов’язково упораєтеся. - Сподіваюся, що наступного разу ви сплануєте свою роботу. - Хочу сподіватися, що в майбутньому ви не допустите таких прикрих прорахунків. - Я сподіваюся, що це не межа ваших можливостей. - Хочеться вірити, що у майбутньому ви станете більш уважним.
Критика- аналогія - Раніше, коли я був такий же молодий, як і ви, я допустив таку ж помилку. - Не засмучуйтесь, я теж не зміг зробити це з першого разу. - У тебе вийшло краще, ніж у будь-кого в перший раз, спробуй ще. - Раніше я теж не міг виконувати цю дію. - Зверніть увагу, ви зробили ті ж самі помилки, що й минулого разу. - Зверніть увагу: ваш колега вважав точно так же – і що з цього вийшло? - Коли я був молодим, як ви, я був таким же самовпевненим.
Критика- зауваження - Ви виконали це завдання невірно, наступного разу будьте більш уважним! - Ви вчинили грубо, я вважаю, що вам слід попросити вибачення. - Жаль, що ви так поспішили з рішенням, надалі – радьтеся. - Ви занадто хворобливо реагуєте, не будьте таким імпульсивним! - Ви запізнилися, постарайтеся цього більше не робити! - Ви не так виконали це завдання. Наступного разу знайдіть можливість порадитися.
Конструктивна критика - На жаль робота виконана невірно. Що збираєтеся робити? - Як ви плануєте виправляти помилки, які допустили? - Що ви зробите, що б виправити положення? - Ви неправильно оцінили ситуацію. Які заходи ви пропонуєте вжити? - Знову прорахунок. Як пропонуєте вийти з положення?  
Критика- побоювання - Боюся, що наступного разу робота буде виконана також неякісно. - Побоююся, що це ввійде у вас у звичку. - Мене непокоїть те, що ви повторно робите ті ж самі помилки. - Боюся, що надалі вам не можна буде доручати таке відповідальне завдання. - Побоююся, що завтра буде той же результат.

 








Дата добавления: 2015-08-04; просмотров: 825;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.