Невербальні прояви у ході аргументації та переконання

 

Зацікавленість, залучення до розмови, думок партнера Основне правило: чим більше тіло "розкривається" і чим більше голова і тулуб партнера нахиляються до вас, тим більше він залучений до теми розмови, і навпаки.  
Підсилення уваги, щиросердна активність - рух уперед голови і верхньої частини тіла, тобто нахил до партнера; - "активна" посадка на краєчку стільця; - цілком випрямлена голова, обличчя цілком звернене до партнера; - прямий погляд; - збільшення темпу рухів; - раптове переривання якої-небудь ритмічної гри рук, чи ніг; - відкрита жестикуляція рук і кистей (усмішка); - прискорення мови та жестикуляції рук і кистей.
Більш-менш некритичне відношення, повна згода, довірливість, визнання іншого - розслаблена посадка голови, часто з нахилом назад; - нахил голови в бік (посадка нога на ногу); - широка, зручна поза; - спокійний, твердий, відкритий і прямий погляд в очі партнера; - відкрита, вільна посмішка; - на мить очі закриваються, при цьому ледве позначається кивок головою.
Готовність до активних дій, щиросердечної роботи - різке підкидання голови; - раніше порівняно розслаблене тіло здобуває виразні ознаки напруги, (наприклад, верхня частина тулуба переходить зі зручно відкинутої на спинку крісла позиції у вільну, пряму посадку).
Відволікання через зменшення інтересу Основне правило: чим більше партнер "закриває" чи "ховає" частини свого тіла, чим більше він відхиляється назад чи відвертається, тим сильніше відволікання, якщо не відмовлення або захист!
Безцільний, пасивний стан: - рух назад, відхилення верхньої частини тіла, а також голови; - "закрита" поза рук і кистей; - уповільнений темп рухів; - зміна активної участі в розмові якою-небудь ритмічною грою рук, ніг, ступнею, те ж – у демонстративно-ледачій позі (тарабанить пальцями по столу); - нахил набік голови і ( чи ) верхньої частини тіла, - неясне, розпливчасте підкреслення або акцентування слів; - сповільнення швидкості мови і жестикуляції.
Внутрішнє занепокоєння, непевність, сумнів, недовіра
Внутрішнє занепокоєння, нервозність, нервова напруга - триваючі ритмічні рухи пальців, ніг, ступень чи рук, часто з дуже малою амплітудою (тоді занепокоєння і напруга ще негативного роду); - ритмічно порушені рухи повторюваного характеру (совання на стільці назад - вперед, нерівномірне постукування пальцем, обертання сигаретної пачки тощо; - примружування очей.
Замисленість, роздуми, докладні міркування
Міркування - погляд у далину при певній розслабленості; - руки, закладені за спину; - повільне потирання чола рухом, що нагадує стирання; - відкриті пальці торкаються рота, при цьому погляд у невизначений простір, закриті на кілька миттєвостей очі; - язик проводиться уздовж краю губ; - малорухома, але відносно багата міміка при неактивній установці.
Підсилення відволікання, відраза, активний чи пасивний захист Загальне: відвернення обличчя від партнера, відхилення тіла назад, при цьому витягування рук долонями вперед.
Подив, небажання, порушення, гнів, лють - більш-менш сильна напруга; - сильні удари кісточками пальців чи долонею по столі; - вертикальні складки на чолі; - оскал зубів; - "гримаса протесту, приголомшення"; - стиснення щелеп; - недоречні сильні і монотонні рухи, почервоніння; - підвищення тону голосу.
Рішучість, готовність до боротьби, агресивність - сильна напруга (стоячи – підведення вгору, сидячи – у напруженій готовності підхопитися); - руки різко і напружено засовуються в кишені з наступною напруженістю в плечовому поясі, кисті рук стискуються в кулаки; - вертикальні складки на чолі; - погляд спідлоб’я, твердий погляд на партнера; - підкреслено закритий чи стиснутий рот.
Хода партнера
Має ясну мету, готовий негайно її реалізувати - ходить швидко, розмахуючи руками.
Критичне або самокритичне ставлення - швидше за все руки тримає у кишенях, навіть у теплу погоду чи у приміщенні.
Знаходиться в пригнобленому стані - ходить, тримаючи руки в кишенях, волочачи ноги і рідко дивлячись вгору чи в тім напрямку, куди йде.
Зосереджена на рішенні яких-небудь проблем - ходить у медитативній позі: голова опущена, руки зчеплені за спиною.
Самовдоволеність, помпезність - ходить з задертим підборіддям, руки рухаються підкреслено інтенсивно, ноги, немов дерев'яні, уся хода розрахована на те, щоб справити враження.
     

 

Прийоми ефективного слухання*

1. Нерефлексинвне слухання- уважне мовчання, головний принцип - мінімум відповідей (невтручання). "Так....", "Розумію Вас..." і т.д.

Нерефлексивне слухання - це слухання без аналізу (рефлексії), що дає можливість співбесіднику висловитися. Воно складається в умінні уважно мовчати. Мовчати - тому що співбесідник хоче, щоб його почули і найменше його цікавлять наші зауваження: уважно - інакше людина образиться і спілкування припиниться чи виникне конфлікт.

2. З'ясування- звернення до того, хто говорить, за уточненням. Суть цього прийому у тому, що слухач при виникненні непорозуміння, незрозумілості фрази, двозначності якого-небудь слова задає уточнюючі запитання. Цей прийом дозволяє ліквідувати непорозуміння на початку розмови. Наприклад: "Пояснить ще раз.. ", "Чи не повторите Ви ще раз? ", "Вибачите, я не зовсім зрозумів Вас... " тощо.

3. Перефразування- повторення думки співбесідника своїми словами. Цей прийом допомагає переконатися в тім, наскільки точно ми зрозуміли слова співбесідника. Наприклад: "Якщо я правильно Вас зрозумів, то...", "Іншими словами, Ви вважаєте, що... " тощо.

4. Резюмування- підсумок основних думок співбесідника. Наприклад: "Таким чином, головне...", "Отже, Ви пропонуєте... ", "Ваша основна ідея, як я зрозумів, у тім, що... "

5. Відображення почуттів -прагнення показати співбесіднику, що ми розуміємо його почуття. Наприклад: "Мені здається, що Ви відчуваєте...", "У мене таке відчуття, що Ви чимось ...", "Мені здається, що Ви почуваєте себе... " тощо.








Дата добавления: 2015-08-04; просмотров: 657;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.