Методи і критерії прийняття стратегічних управлінських рішень

Стратегічний аналіз посідає важливе місце в процесі підготовки і прийняття управлінських рішень, є невід’ємною частиною планування господарської діяльності підприємства усіх форм власності та господарювання, визначення економічної стратегії.

Економічна стратегія – це сукупність управлінських дій, спрямованих на підвищення ефективності операційної, інвестиційної, фінансової та інших видів діяльності підприємства.

В міру розвитку економіки керівники підприємств, головні бухгалтери та менеджери різних рівнів дедалі більше уваги приділяють розв’язанню стратегічних проблем, що зумовлюються перспективами розвитку підприємства. У цьому відношенні стратегічний аналіз тісно пов'язаний з плануванням, водночас відрізняється від нього. Планування – це програма практичних дій, тоді я к аналіз економічної стратегії підприємства має дослідницький характер.. Управлінські рішення, що приймаються керівництвом, можуть бути спрямовані не лише на реальні об’єкти господарської діяльності, але й на вдосконалення інформаційних моделей, що передбачають ефективну стратегію програмних завдань. При підготовці управлінських рішень треба брати до уваги різні аспекти діяльності підприємства: економічний, соціальний, організаційний, політичний, правовий та інші.

Головною передумовою результативного управління є всебічний аналіз діяльності організації. Рішення , що приймаються, можуть класифікуватися за різними ознаками: за змістом, ступенем складності, формою, ступенем автоматизації тощо. Слід підкреслити, що управлінські рішення можуть виступати як вольовий акт вибору мети, дій і способів її досягнення окремою людиною, а також як результат колективної думки.

Велику роль у розвитку теорії і практики прийняття рішень відіграє системний аналіз. Успіхи математичних методів оптимального програмування з використанням обчислювальної техніки дали можливість істотно підвищити ефективність вирішення завдань управління, включаючи розробку управлінських, добір, облік і ранжування факторів, що сприяють (або заважають) розвитку організації, враховуючи також особисті якості окремих людей. У ній використовуються математичні методи статистки, економетрики, моделі розвитку, інформаційний та обчислювальний сервіс.

Процес вироблення й прийняття рішень можна представити у вигляді схеми, поданої на рис. 5

 

Рис.5.Механізм прийняття рішень

 

Методи прийняття управлінських рішень здійснюється за допомогою наступних методів:

Метод причин і результатів. Застосування цього методу пов’язане з діяльність гуртків якості. Суть методу полягає в тому, що він являє графічно впорядковане подання факторів. Перевагою методу є те, що він дає наочне уявлення про впливаючи на об’єкт аналізу фактори, їх причинно-наслідкові зв’язки.

Груповий метод прийняття рішень. До прийняття управлінських рішень залучаються значна кількість працівників.

Метод номінальної групи. Дає змогу виявити й зіставити індивідуальні думки (судження), виробити групове рішення.

Метод Дельфідопомагає обрати запропоновані серії альтернатив найкращу.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 921;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.