Види інвестиційних проектів. Стратегічний аналіз інвестиційних проектів.

Основними методами визначення є:

1. Період окупності інвестицій; 2. Середня ставка доходу;

3. Чиста теперішня вартість; 4. Індекс рентабельності (прибутковості)

5. Внутрішня ставка доходу.

Період окупності – це кількість років, потрібних для покриття всіх витрат на інвестиційний проект. Перевага дається проектам з коротшим періодом окупності.

Середня ставка доходу – це простий бухгалтерський засіб, який показує прибутковість проекту. Суть метода полягає в порівняння чистих доходів з початковою вартістю проекту. Для цього суму всіх чистих доходів ділять на суму середніх інвестицій

Чиста теперішня вартість (ЧТВ) – це різниця між теперішньою вартістю майбутніх грошових надходжень та вартістю початкової інвестиції. Щоб визначити чисту теперішню вартість проекту капітальних вкладень, потрібно майбутні грошові надходження дисконтувати за допомогою відповідної ставки дисконту. Потім знаходять різницю між теперішньою вартістю майбутніх грошових надходжень і теперішньою вартістю первісної інвестиції.

Якщо теперішня вартість майбутніх грошових потоків нижча за початкову вартість інвестиції, то проект слід відхилити, тому що він не забезпечить інвестору надходження прибутку.

Індекс рентабельності (прибутковості) – відношення теперішньої вартості майбутніх грошових потоків до початкової вартості інвестиції. Використовується як засіб розміщення проектів за спадаючою їх привабливістю. Якщо проект має рентабельність більше одиниці, то проект рекомендується для використання.

Індекс рентабельності - це дисконтова вартість грошових надходжень від проекту в розрахунку на грошову одиницю інвестицій в даний проект.

Розрахунок індексу рентабельності інвестицій здійснюється за формулою.:

 

n Bi

RI = E --------------------/ C

n=1 n

(1+r)

У відмінність від чистої поточної вартості цей показник є відносним, тому його зручно використовувати при виборі варіанту проекту інвестування із ряду альтернативних Приклад, наведений в табл.2

 

 

Таблиця 2

Розрахунок індексу рентабельності інвестиційного проекту

Проект Інвестиції Річний дохід протягом п’яти років ЧТВ із розрахунку 10% річних Індекс рентабельності
А 568,5 1,14
В 322,0 1,07
С 833,8 1,04

За величиною ЧТВ найбільш вигідним є проект С, а рівнем рентабельності – проект А.

Оцінка ймовірності того чи іншого результату інвестиційного проекту вимагає, щоб людина, яка приймає рішення, могла передбачити більшу кількість можливих варіантів і була змозі оцінити ймовірність надходження кожного з них. Остаточне не інвестиційне рішення може прийматися на різних ієрархічних рівнях організації. Це залежить від обсягу, типу і ризикованості капіталовкладень.

Внутрішня ставка доходу визначається як ставка, що врівноважує початкову інвестицію з теперішньою вартістю майбутнього грошового потоку, тобто це ставка дисконту, за якої теперішня вартість грошових потоків дорівнює початковій інвестиції, а чиста теперішня вартість майбутніх грошових потоків дорівнює нулю.

Після прийняття інвестиційного рішення необхідно спланувати його здійснення і розробити систему після інвестиційного контролю (моніторингу). Успіх проекту бажано оцінювати за тими ж критеріями, які використовувалися при його обґрунтуванні.

Після інвестиційний контроль дозволяє:

а) бути впевненим, що витрати і технічна характеристика проекту відповідають первісному плану;

б) підвищити впевненість в тому, що інвестиційне рішення було ретельно продумано;

в)покращити оцінку наступних інвестиційних проектів.

Під економічною вартістю підприємства розуміють загальну суму коштів, яку повинно сплатити підприємство за використання певного обсягу фінансових ресурсів, виражених у відсотках до цього обсягу., а також характеризує ту норму рентабельності інвестованого капіталу, яку повинно забезпечувати підприємство, щоб не зменшувати свою ринкову вартість.

Вибір варіантів інвестиційного проекту проводиться за такою методикою:

1. Проводиться розрахунок показників за роками;

2. Проводиться розрахунок аналітичних коефіцієнтів;

3. Проводиться аналіз коефіцієнтів;

4. Вибирається критерій ефективності вибору (за максимумом прибутку або мінімуму витрат);

5. Розробляється пропозиції з повним обґрунтуванням чому цей проект найбільш в

вигідний для підприємства.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 946;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.