Особливості стратегічної діагностики та оцінка підприємств середнього і малого бізнесу.

Для підприємств середнього і малого бізнесу стратегічне управління є такою ж необхідністю, як і для великих компаній. У конкурентному середовищі неможливо обійтися без наукових методів аналізу стратегічної позиції і перспектив розвитку, оскільки зростання від невеликої фірми до стабільної великої компанії може відбуватися лише за умови мобілізації усіх ресурсів і формування виключних конкурентних переваг.

Невеликі фірми звичайно починають свою діяльність як вузькоспеціалізовані підприємства, які досить часто виробляють лише один продукт. У них ще не має ні потреби, ні фінансових можливостей застосовувати потужні і дорогі інструменти стратегічного аналізу на кшталт матричних моделей , наприклад Мак-Кінсі або SPACE.

Середні і малі підприємства набагато мобільніші і гнучкіші, ніж великі фірми; вони швидше реанімуються після негативних наслідків впливу зовнішнього середовища і не потребують побудови складного механізму стратегічного управління.

Серед найпростіших інструментів стратегічного планування та аналізу, які найкраще адаптовані для потреб підприємства середнього та малого бізнесу, відзначимо методику стратегічної оцінки підприємства (СОП) і метод SPACE.

Згідно методики СОП виділяється чотири розділи аналізу і 16 показників, які повинні оцінюватися експертним шляхом:

1. Загальна оцінка підприємства: структура підприємства; корпоративна культура;

2.Стиль керівництва (вищий рівень управління підприємством); стиль керівництва (середній і низовий рівні управління підприємством).

3.Ресурси: фінансові ресурси; комунікації; технології; персонал.

4.Знання: фінансів; клієнтів; конкурентів; галузі та особливості бізнесу.

5.Використання ресурсів і знань для досягнення стратегічних цілей: фінансова стратегія; маркетингова стратегія; виробнича стратегія; впровадження планів.

Показники оцінюються за 5-ти чи 10-ти бальною шкалою, після чого визначаються середні оцінки за кожним розділом і середня оцінка в цілому по підприємству.

Для того, щоб оцінити кожен з 16 показників, визначається певний перелік питань. Наприклад, для оцінки “Структура підприємства” можна використати такий перелік:

1.Чи відповідає структура підприємства його бізнесу?

2.Чи визначені посадові обов’язки і відповідальність?

3.Чи визначено порядок підзвітності на фірмі?

4.Чи підтримує структура фірми зміни та інновації?

5.Чи відсутній на фірмі зайвий бюрократизм?

Якщо обрано 5-ти бальну шкалу, кожне питання оцінюється: “так”- 5 балів, “в основному” – 4 бали, “частково” – 3 бали, “погано” – 2 бали, “ні” – 1 бал.

Підрахувавши середнє арифметичне значень оцінок за кожним питанням, отримуємо оцінку показника “Структура підприємства”. Для оцінки інших показників потрібно виконати аналогічні дії, підібравши відповідні переліки питань і визначивши їхню “ вагу” у балах.

Отримані результати трактуються таким чином:

- якщо середні оцінки за розділами є низькими, це вимагає перегляду існуючої

стратегії і розробки нової, більш ефективної стратегії;

- якщо середні оцінки за розділами знаходяться близько одна від одної, це

свідчить про збалансованість різних напрямів управління підприємством;

- якщо середні оцінки за розділами є високими, можна сподіватися, що потенціал підприємства буде реалізовано повністю;

- якщо існують значні розриви між середніми оцінками за різними розділами, це свідчить про наявність стратегічних загроз/можливостей (залежно від того, якою є динаміка зміни оцінок протягом останніх років або кварталів).

Процедури СОП доцільно проводити регулярно (щорічно чи щоквартально), звертаючи увагу на проблемні розділи та показники.

Метод SPACE (оцінка стратегічного становища та дій) являє собою комплексний метод, призначений для аналізу позиції на ринку і вибору оптимальної стратегії для середніх і малих підприємств. Враховуючи те, що на Україні переважають невеликі підприємства, цей метод видається вельми привабливим для практичного застосовування.

Під час проведення аналізу за методом SPACE стратегічне становище підприємства визначається на основі двох груп факторів:

1) внутрішнього становища підприємства;

2) зовнішнього становища підприємства.

Кожна з цих двох груп факторів складається з багатьох змінних, тому метод SPACE належить до категорії багатокритеріальних методів. Він дозволяє здійснити ідентифікацію, вибір репрезентативної підмножини характеристик діяльності підприємства, впорядкувати їх і зважити за ступенем суттєвості для прийняття рішень.

У методі SPACE передбачено виділення чотирьох груп критеріїв (характеристик) оцінки діяльності підприємства:

1) фінансова сила підприємства;

2) конкурентоздатність підприємства і його становище на ринку;

3) привабливість сектора (галузі), у якому (якій) функціонує підприємство;

4) стабільність сектора (галузі), у якому (якій) функціонує підприємство.

При формулюванні критеріїв оцінки потрібно брати до уваги специфіку конкретного підприємства, завдання, що стоять перед ним, його виробничі можливості, а також прийняту на підприємстві систему орієнтирів і цінностей. Формулювання критеріїв, їх оцінка та визначення рекомендованої стратегії вимагають ґрунтовних знань як методології стратегічного аналізу, так і специфіки галузі та бізнесу підприємства. Тому для аналізу за методом SPACE потрібно залучати висококваліфікованих експертів з числа внутрішніх чи зовнішніх консультантів.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1408;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.