Оцінка результатів фінансового аналізу і вибір управлінських рішень

Фінансовий аналіз заснований на розрахунку відносних показників, що характеризують різні аспекти діяльності підприємства та його фінансового становища. Однак головне при проведенні фінансового аналізу не розрахунок показників, а вміння трактувати отримані результати.

Для оцінки фінансового стану використовують наступні групи показників:

доходності (прибутковості) - результати аналізу прибутку;

оцінки майна підприємства та джерел фінансування;

ліквідності, платоспроможності, що відповідають на питання чи здатне підприємство розплатитися з поточними боргами, чи не наступить його банкрутство найближчим часом;

фінансової стійкості, що характеризують ступінь незалежності від зовнішніх джерел фінансування та зміни процентних ставок;

ділової активності (ефективності діяльності), що характеризують ефективність використання поточних активів та рентабельності його діяльності й прибутковість вкладень.

Докладний фінансовий аналіз підприємств необхідно проводити в динаміці за ряд кварталів або років. При аналізі фінансових результатів діяльності підприємства повинні бути оцінені чистий виторг, прибутки або збитки, отримані підприємством в аналізованому періоді.

Аналіз і висновки про фінансові результати діяльності підприємства повинні містити докладні відповіді на наступні питання:

- як змінився чистий виторг підприємства за період, що аналізується: “збільшився, зменшився, не змінився”?

- який стан основної діяльності, заради здійснення якої було створено підприємство: була прибутковою, збитковою або беззбитковою?

- від якого виду діяльності підприємство одержало основний дохід (основного або інвестиційного й інших видів діяльності ?

- який прибуток (збиток) до оподаткування одержало підприємство в результаті здійснення всіх видів діяльності на кінець періоду, що аналізується?

- про що свідчить відсутність у підприємства нерозподіленого прибутку (про відсутність можливості поповнення оборотних коштів для ведення нормальної господарської діяльності?

Щоб відповісти на запитання “Ефективно або неефективно спрацювало підприємство за період”, необхідно порівняти темп зростання виторгу від реалізації продукції з темпом росту собівартості продукції. Аналіз показників прибутку у динаміці дозволить розрахувати середньорічні темпи росту прибутку, які використовують при прогнозуванні Звіту про фінансові результати на майбутній період.

При аналізі активів і пасивів підприємства необхідно відбивати абсолютні зміни в майні підприємства та джерелах коштів, зробити висновки про поліпшення або погіршення структури активів і пасивів.

Аналіз фінансової стабільності повинен показати наявність або відсутність у підприємства можливостей по залученню додаткових позикових коштів, здатність погасити поточні зобов’язання за рахунок активів різного ступеня ліквідності.

Якщо запас фінансової міцності менше ніж 0,5 ставиться питання про додаткове залучення позикових коштів. Межа, до якої можна залучати додатково позикові кошти визначається рівнем рентабельності власного капіталу, який повинен бути більшим ніж ставка позикового процента. Динаміка показників статей балансу слугує основою для розробки прогнозного балансу на наступний період.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 655;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.