Аргументи на користь вибірковості

Основними аргументами на користь вибірковості є принципи ефективності та рівності.

Вибірковість ефективніша, ніж універсальність, оскільки гроші не витрачаються на тих, хто не потребує цього, а також не створюється надлишок ресурсів (тобто люди з певними проблемами отримують лише стільки, скільки їм потрібно). Тотальне постачання ресурсів є марнотратством. Якщо віддавати блага саме малозабезпеченим, можна досягти більшого ефекту при менших затратах (але цінність такої цілеспрямованості, звичайно, залежить від масштабу проблеми та її складності. Саме тому Світовий Банк вважає, що «визначення цільових груп» більш ефективне, ніж вибірковість на індивідуальному рівні) [2,65].

Вибірковість більшою мірою, ніж універсальність, забезпечує принцип рівності. Тут можна навести той самий аргумент, який стосувався ефективності: люди з певними проблемами отримують рівно стільки, скільки їм потрібно (приміром, кожний малозабезпечений отримує стільки, скільки йому не вистачає до встановленого державою прожиткового мінімуму, хоча один може отримати вдвічі більше від іншого, але сукупний дохід у них вийде однаковим - дорівнюватиме встановленому прожитковому мінімуму).

Водночас існують і проблеми вибіркового підходу, які можна навести як аргументи на користь універсальності.








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 790;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.