Поняття універсальності та вибірковості

Принципи універсальності та вибірковості стосуються встанов­лення критеріїв відбору. У літературі можна зустріти різні підходи до ви­значення вибірковості та універсальності.

З точки зору одних авторів, універсальна допомога - це допомога, яку може отримати кожен громадянин (як-от невідкладну медичну допомогу) Вибіркова допомога в цьому розумінні надається цільовим групам відпо­відно до потреб групи (дітям-сиротам чи особам з функціональними обме­женнями). Такий тип відбору називають ще індикаторною адресністю -визначенням цільової групи. Приміром, в Україні переважна більшість се­ред малозабезпечених - це сім'ї з дітьми. Призначення допомоги всім сім'ям з дітьми і є прикладом індикаторної адресності.

Інші автори вважають, що вибірковість передбачає вибір тільки відпо­відно до ресурсів та засобів для існування особи. У такому випадку ще вживають термін адресність, що передбачає відбір на індивідуальному рівні (в Україні - житлові субсидії; допомога малозабезпеченим сім'ям). Тоді допомога по інвалідності з дитинства вважатиметься універсальною, а гро­шова допомога малозабезпеченій особі, яка проживає разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним - адресною.

Універсальність—це спосіб постачання ресурсів усім, хто їїпотребує, за рахунок того, що їх отримують і ті, хто такої потреби не відчуває [2,65].

Вибірковість - це спосіб постачання ресурсів обраним за визначени­ми критеріями.








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 794;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.