Методи аналізу конкурентних позицій підприємства: матриці Бостонської консультативної групи (БКГ) і Мак – Кінсі.

Серед методів аналізу конкурентних позицій підприємства або його окремих господарських підрозділів у різних галузях найчастіше використовують моделі представлені у вигляді матриць, коли кожен сектор бізнесу (господарський відділ) підприємства графічно позиціонуються на полях дво-або тривимірної аналітичної матриці. Кожна матриця має свій алгоритм співставлення показників.

Таким методом і є Матриця Бостонської консультативної групи (БКГ). Вона дозволяє визначити стратегічну позицію підприємства з кожного напряму його діяльності, і на основі аналізу цієї позиції викопти правильну стратегію дій підприємства на ринку і оптимальну стратегію перерозподілу фінансових потоків між різними напрямками діяльності..

Рядки матриці – темпи росту ринку, стовпці – відносна частка ринку. Темп росту ринку – важливіша характеристика привабливості ринку. Відносна частка ринку, тобто частка ринку порівняно з ведучими конкурентами, показує, наскільки сильні позиції підприємства на даному ринку.

Матриця БКГ розбиває всі напрямки діяльності підприємства на 4 групи : “зірка”, “Дика кішка”, “Дійна корова”, “Собаки”. Відносно кожної з них необхідна своя стратегія.

“Зірка” – це ідеальний випадок, якій об’єднує перспективи росту ринку з сильними позиціями підприємства на цьому ринку.

“Дійні корови” – випадок, коли підприємство має сильні позиції на зрілому ринку. Ці напрямки приносять підприємству високий стабільний прибуток, хоча росту тут не передбачається. Тому підприємство намагається зберегти частку ринку на туму рівні, який є.

“Собаки” – ситуація, коли слабкі позиції підприємства поєднуються з низькими темпами росту ринку. Такі напрямки безперспективні, а тому в загальному випадку підприємство намагається позбутися від “Собак”.

“Дикі кішки” - напрямки діяльності, де позиції підприємства нестійкі, але перспективи розвитку ринку досить заманливі.

Переваги моделі:

- матриця передбачає диференційований підхід до розробки стратегії в залежності від особливостей кожного напрямку діяльності;

- матриця БКГ може служити основою для аналізу взаємодії між різними напрямками діяльності, аналізу різних стадій розвитку кожного напрямку діяльності;

- матриця БКГ проста і зрозуміла (завдяки вдалим назвам кліток” вона добре приймається і запам’ятовується.

- Недоліки:

- темпи росту ринку не завжди можуть служити адекватною оцінкою

привабливості ринку: крім росту, потрібні такі фактори, як абсолютний розмір ринку, циклічність, сезонність, юридичні обмеження, а також врахування того , що темпи росту ринку залежать від стадії життєвого циклу товару;

- відносна частка ринку не завжди точно характеризує конкурентний

статус підприємства: крім частки ринку, важливу роль тут відіграють фінансова потужність підприємства, якість продукції, володіння патентами, ліцензіями, адекватність системи управління підприємством;

- модель не враховує взаємозв’язок різних напрямків діяльності фірми: іноді “собака” може бути необхідною для оптимізації діяльності “зірки”.

Таким чином, матриця БКГ дуже зручна, але має обмежений спектр застосування в розробці стратегії розвитку і контролі за виконанням стратегічних планів.

Другим методом є матриця Мак-Кінсі, яка розроблена цією ж фірмою за замовленням фірми “Дженерал моторс” і являє собою розвиток і узагальнення матриці БКГ. Замість темпу росту ринку тут використовується комплексний показник привабливості ринку, а замість відносної частки ринку – комплексний показник конкурентоспроможності підприємства. Порівняно з матрицею БКГ в матриці Мак-Кінсі відображений більш гнучкий підхід до формування стратегії.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 2060;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.