Сутність методів стратегічного аналізу: аналогії, інверсії, синектики

В практиці стратегічного аналізу використовують наступні евристичні прийоми:аналогії, інверсії, синектики, “мозкової атаки”, контрольних питань, колективного блокноту, морфологічний аналіз.

Прийом аналогії передбачає використання подібного відомого рішення. Для оволодіння цим прийомом необхідно виробити в собі повсякденно такі якості, як спостережливість (“зіркість”) в пошуку рішення завдання, спроможність до перенесення досвіду.

Прийом інверсії полягає в застосуванні системи “навпаки” (перевернути об’єкт “догори ногами”, змінити місцями. Прийом вчить гнучкості мислення, відмовлення від традиційних рішень, дозволяє долати психологічну інерцію.

Прийом синектики заснований на обговоренні різнорідних елементів. При використанні синектики рішення проблеми шукає група фахівців різних професій, як тих, хто володіє цим методом, так і тих, хто тільки приступає до його вивчення. В основі сенектики лежить пошук потрібного рішення за рахунок подолання психологічної інерції, яка складається в намаганні розв’язати цю проблему традиційним шляхом. Синектика дозволяє вийти за рамки якогось конкретного образу думок (дій) і значно розширює діапазон пошуку нових ідей за рахунок уявлення звичного незвичним, і навпаки , незвичного – звичним. Питання розв’язуються на засіданні, в якому приймають участь представники різних професій. Засідання починається не з формулювання проблеми в цілому, а з обговорення окремих її аспектів, накреслених керівником.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 774;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.