Сутність методів стратегічного аналізу: «мозкової атаки, контрольних птань, колективного блокноту

 

Прийом “мозкової атаки” – це метод інтенсивного генерування нових ідей шляхом творчої співдружності групи фахівців. Будучи ніби то єдиним мозком, група “штурмує” труднощі завдання і перепони, які лежать на цьому шляху. “Мозкова атака” заснована на чіткому виділенні у часі процесу висування ідей і процесу їх обговорення та оцінки. На першій стадії забороняється обговорювати висунуті ідеї. Завдання керівника групи – сприяти активізації творчого мислення учасників, висуванню якомога більшої кількості варіантів. На цій стадії перевага дається кількості, а не якості ідей.

Морфологічний аналіз заснований на систематичному дослідженні всіх теоретично можливих варіантах, що витікають з закономірностей будови (морфологія) об’єкту, що аналізується.

Суть прийому контрольних питань полягає в тому, що за допомогою питань, які задаються, підвести до розв’язання завдання. В зарубіжній практиці широко розповсюджений збірник питань А.Осборна, який включає 9 груп питань:

1. Яке нове застосування об’єкту можна запропонувати?

2. На який інший об’єкт схожий даний і що можна скопіювати?

3. Які можливості модифікації об’єкту?

4. Що можна в об’єкті збільшити ?

5. Що можна в об’єкти зменшити?

6. Що можна в об’єкті змінити?

7. Що можна в об’єкти перетворити?

8. Що можна в об’єкти зробити навпаки?

9. Які нові комбінації об’єкту можливі?

Відповіді на ці питання підлягають обговоренню на спільному засіданні фахівців різних напрямків, які в подальшому будуть покладені в основу прийняття відповідних рішень. Цей збірник питань вважається класичним, яким користуються аналітики в багатьох країнах.

Прийом колективного блокноту дозволяє поєднувати незалежне висування ідей кожним членом робочої групи з колективною їх оцінкою і процесом виробітку рішення. Кожний учасник одержує блокнот, в якому записує в загальних рисах без застосування спеціальних термінів суть проблеми, а також ждані, що дозволяють орієнтуватися в їх сутності. Протягом місяця кожний учасник щоденно заносить в блокнот ідеї, які виникають з проблеми, що розглядається, оцінює їх і визначає, які з них можуть забезпечити найкраще розв’язання завдання. Учасники здають свої блокноти керівнику групи для систематизації матеріалів, що в них знаходяться. Потім слідує остаточне творче обговорення систематизованого матеріалу всіма членами групи. Для вибору остаточного рішення можна використати “мозкову атаку” або інший аналогічний метод.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 855;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.