І. Характеристика виробничого процесу і його організація.

Виробничий процес –це сукупність усіх дій людей і засобів виробництва, спрямованих на виготовлення продукції. Виробничий процес складається з наступних процесів:

- основні –це технічні процеси, у ході яких відбуваються зміни геометричних форм, розмірів і фізико-хімічних властивостей продукції;

- допоміжні –це процеси, які забезпечують безперебійне протікання основних процесів (виготовлення й ремонт інструментів і оснащення; ремонт устаткування;забезпечення всіма видами енергій ( електричної, теплової, пари, води, стисненого повітря й т. д. ));

- обслуговуючі – це процеси, пов’язані з обслуговуванням як основних, так і допоміжних процесів, але в результаті яких продукція не створюється ( зберігання, транспортування, технічний контроль і т. д.).

Подібне виробництво охоплює процеси переробки відходів основного виробництва або їхньої утилізації.

Можна дати інше визначення виробничого процесу.

Процес взаємодії факторів на підприємстві, спрямований на перетворення вихідної сировини (матеріалів) у готову продукцію, придатну до споживання або до подальшої обробки, утворює виробничий процес або виробництво.

Основними елементами виробничого процесу є праця (діяльність людей), предмети й кошти праці. У багатьох виробництвах використовуються природні процеси (біологічні, хімічні).

Найбільш великими частинами виробничого процесу є основне, допоміжне й побічне виробництва.

До основноговідносяться ті процеси, прямим результатом яких є виготовлення продукції, що становить товарну продукцію даного підприємства, а до допоміжних - ті, у ході яких створюється напівпродукти для основного виробництва, а також виконуються роботи, що забезпечують нормальний плин основних процесів. Побічне виробництво охоплює процеси переробки відходів основного виробництва або їхньої утилізації.

В умовах автоматизованого, автоматичного й гнучкого інтегрованого виробництв допоміжні й обслуговуючі процеси в тому чи іншому степені поєднуються з основними й стають невід’ємною частиною процесів виробництва продукції.

Технологічні процеси, у свою чергу, діляться на фази, стадії.

Фаза -комплекс робіт, виконання яких характеризує завершення певної частини технологічного процесу й пов’язане з переходом предмета праці з одного якісного стану в інший.

У машинобудуванні й приладобудуванні технологічні процеси в основному діляться на три фази:

- заготівельна;

- обробна;

- складальна.

За течією в часі виробничі процеси поділяються на дискретні (переривані) і безперервні, викликані безперервністю технологічного процесу або потребами суспільства.

За степенем автоматизації виділяють процеси: ручні, механізовані(використовуються робітниками за допомогою машин), автоматизовані (виконуються машинами під наглядом робітника) і автоматичні (виконуються машинами без участі робітника за заздалегідь розробленою програмою).

За призначенням виробничі операції поділяють на:

- технологічні (основні), у результаті яких вносяться якісні зміни в предмети праці, його стан, зовнішній вигляд, формуй властивості;

- транспортні, що змінюють положення предмета праці в просторі й створюють умови для поточного виробництва;

- обслуговуючі,що забезпечують нормальні умови для роботи машин (їхнє чищення, змазання, збирання робочого місця);

- контрольні,що сприяють правильному виконанню технологічних операцій, дотриманню даних режимів (контроль і регулювання процесу).

 

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1024;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.