Розв’язок

1)

2)16*2500 грн.*12м=480 тис грн.

3)480*1.4=672 тис.грн.

Якщо вартість обладнання 1 млн.

1000 тис грн: 672=1.5рік

 

 

ТЕМА 5: „Система планування діяльності підприємства”

 

План:

1. Значення планування як функції управління.

2. Методи і принципи планування.

3. Зміст, порядок розробки і характеристика розділів бізнес-плану.

4. Характеристика основних економічних показників діяльності підприємства.

 

І. Значення планування як функції управління.

Планування і прогнозування є найважливішими складовими частинами управління підприємством.

Прогнозування - це науково-обгрунтовине передбачення, пророкування майбутнього розвитку в економіці, науково-технічному прогресі, а також альтернативних способів і термінів досягнення очікуваного етану. Воно являє собою початковий науково-аналітичний етап планування.

Методи прогнозування:

-Фактографічні - базуються на використанні фактичних матеріалів, які детально характеризують зміни у часі всієї сукупності чи окремих ознак (показників) об'єкта прогнозування.

-Евристичні - передбачають здійснення прогнозних розробок за допомогою логічних прийомів і методичних правил теоретичних досліджень.

-Планування - це процес розробки планів, програм і проектів на основі використання економічних законів і передового досвіду.

 

Значення прогнозування і планування полягає в тім, що вони дозволяють:

♦ передбачити перспективу розвитку підприємства на майбутнє;

* більш раціонально використовувати всі ресурси підприємства; /

* уникнути ризику банкрутства;

• більш цілеспрямовано й ефективно проводити науково-технічну політику на підприємстві;

• вчасно обновляти і модернізувати продукцію, що випускається, і підвищувати її якість відповідно до кон'юнктури ринку;

• підвищувати ефективність виробництва і поліпшувати фінансовий стан підприємства.

 

У сучасних умовах, замість твердої директивної форми відносин в управлінні економікою, на перший план висувається динамічне саморегулювання економічних процесів, цілеспрямовано підтримане відповідними актами і стимульоване за допомогою різних економічних важелів.

При ринковій моделі економіки виробник самостійно шукає покупця своєї продукції. Результат господарської діяльності - прибуток чи збиток - в адміністративній системі є предметом перерозподілу, а в ринковій економіці - відбивається на прирості чи траті капіталу.

У ринковій економіці індикативне планування, тобто орієнтація на попит та пропозицію, зміна плану відповідно до зміни потреби.

Будь-яке виробництво має погребу у встановленні пропорцій. Центральні органи враховують державне замовлення, обсяг продукції в асортименті запланований підприємствами самостійно, виявляють диспропорції і створюють економічні умови, які б вирівнювали ці диспропорції.

Планування діяльності підприємства - явище багатогранне і може бути систематизоване в теорії і на практиці в залежності від ряду факторів.

Класифікація планування:

по видах - стратегічні і тактичні та оперативні;

за часом - довгострокові, короткострокові;

по об'єкту планування - план підприємства, план цеху, відділу, ділянки, бригади, робітника місця;

по видах документів - план, програма, проект, прогноз, завдання, замовлення.

 

ІІ. Методи і принципи планування

Велике значення в практиці планування мають знання й уміння користуватися різними методами складання планів, проектів, прогнозів, програм.

Основним методом плануванняєбалансовий. Зміст його полягає в тому, щоб забезпечити рівність двох показників - потреба

дорівнює ресурсам. Він широко використовується при плануванні, як на

рівні народного господарства, так і на рівні підприємства. При використанні цього методу складаються наступні види балансів:

матеріальні (баланси паливі, електроенергії, устаткування, будівельних матеріалів і т.д.);

трудові (баланс робочої сили);

фінансові (баланс грошових доходів і витрат, бухгалтерський баланс, касовий план і ін.).

Нормативний метод заснований на використанні норм і нормативів витрати живої й уречевленої праці для визначення змінних величин.

Цей метод може успішно застосовуватися тільки, якщо використовується прогресивна нормативна база, тобто коли; норми і нормативи переглянуті з урахуванням планованих заходів по впровадженню нової техніки і технології, а також удосконалюванню організації виробництва і праці.

Програмно-цільовий метод застосовується при розробці складних проектів, використовується при плануванні НТП,

• факторний,

• економіко-математичний;

Планування діяльності підприємства базуєтеся на наступних принципах: безперервність, гнучкість, цільове спрямування, науковість, стабільність, органічна єдність планів підприємства і його підрозділів, виділення пріоритетів, комплексність.

Безперервність планування забезпечується сполученням і взаємозв'язком довгострокових і короткострокових планів. Середньострокові і довгострокові плани повинні систематично переглядатися і коректуватися з урахуванням обставин що змінилися, а річні (короткострокові) плани повинні випливати із середньострокових планів.

Цільове спрямування планів на раціональне використання всіх ресурсів підприємства, на підвищення ефективності виробництва і на досягнення максимального прибутку.

Науковість означає, що планування повинне здійснюватися на науковій основі, тобто на достовірній інформації і науково перевірених методах. Крім того, цей принцип означає, що в планах повинні використовуватися самі останні досягнення в науці і техніки, а також передові методи роботи окремих підприємств.

Стабільність плану - необхідний атрибут стабільності підприємства. Непередбачений розвиток подій може привести до утрати фінансової стійкості і банкрутства.

Принцип ведучих ланок і пріоритетність їхньої реалізації. Вибір ведучих ланок, від реалізації яких залежить успіх справи, повинний грунтуватися на глибокому аналізі стану справ на підприємстві.

Органічна єдність планів підприємства і його виробничих підрозділів з метою забезпечення збалансованості в роботі між ними.

Науковість планів забезпечується в тому випадку, якщо враховані перераховані вище основні принципи планування. У противному випадку план не буде оптимальним, економічним, стабільним, взаємопов'язаним. З таким планом навряд чи можна розраховувати на успіх.

ІІІ. Зміст, порядок розробки і характеристика розділів бізнес-плану

Бізнес-план - це техніко-економічне обґрунтування діяльності підприємства в ринкових умовах і робочий інструмент, що при умілому використанні допоможе управляти виробництвом. Він складається як для діючого підприємства, так і для знову створюваного.

Бізнес-план розробляється для економічного обґрунтування випуску нової продукції, упровадження нової техніки й інших нововведень.

Бізнес-план - це документ, що описує всі основні аспекти майбутнього комерційного заходу, що аналізує проблеми, з якими може зустрітися фірма і способи їхнього рішення.

Бізнес-план дозволяє всебічно обґрунтувати той чи інший проект чи захід, розробити стратегію і тактику поводження для досягнення мети, визначити фінансові результати від реалізації проекту чи заходу. Він є основою для одержання кредиту й іноземних інвестицій.

Структура бізнес-плану:

Резюме. Цей розділ відкриває бізнес-план, однак складається в самому кінці роботи над ним. Максимальна увага повинна бути приділена тому, що ви збираєтеся робити, призначення товару, на якій базі, джерела фінансування, і чому вашому товару покупець віддає перевагу. Необхідно викласти очікувані результати: прогноз обсягу продажів, витрати на виробництво, ступінь прибутковості вашої справи й очікувані терміни погашення вкладень.

1.Опис товару чи послуги. У цьому розділі необхідно дати відомості про коло споживачів товару, що особливого у вашому товарі і чим він буде відрізнятися від іншого товару; необхідно представити дослідний зразок, його характеристику, опис, моделі, фотографії; дати прогноз цін, по яких передбачається реалізація товару.

2.Оцінка ринку збуту товарів. Цей розділ визначає обсяги виробництва і продажу товарів з урахуванням конкуренції.

3.Конкуренція. У цьому розділі плану аналізується інформація про своїх можливих конкурентів: їхній товар, якість продукції, ціни й умови продажу.

4. Плин маркетингу.Пропонується схема просування товару до споживача, ціноутворення, реклама, методи стимулювання продажів, післяпродажне обслуговування споживача і гарантії, формування суспільної думки про вашу фірму і про ваші товари.

5. Плай виробництва. Довести, що фірма в стані виробляти потрібну кількість товарів необхідної якості. Які виробничі потужності для цього будуть потрібні і яка їхня динаміка. Де, у кого і на яких умовах будете закуповувати сировину, матеріали і комплектуючі, яка репутація в цих постачальників.

6. Організаційний план. У цьому розділі необхідно відбити з ким буде організована справа (які фахівці потрібні -/ їхня кваліфікація, досвід) і як планується налагодити роботу персоналу.

7. Юридичний план. Мова йде про правовий статус підприємства і форму власності.

8. Оцінка ризику і страхування. У цьому розділі плану розглядаються види ризиків, з якими може зштовхнутися підприємство, профілактика ризиків, витрати на страхування.

9. Фінансовий план. Це узагальнення всього попереднього матеріалу у вартісній формі: прогноз обсягу реалізації, баланр грошових втрат і надходжень, таблиця доходів і витрат, зведений баланс активів і пасивів, графік досягнення беззбитковості.

10. Стратегія фінансування.Визначаються засоби, необхідні для фінансування проекту, джерела їхнього одержання, строк окупності.

 

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 774;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.