Від чого залежать властивості наплавленного металу.

Необхідні властивості наплавленого металу залежать від його хімічного складу, який у свою чергу, визначається складом основного металу та додаткового металу у відсотках їх участі в утворенні шва. Вплив розбавлення шарів основним металом тим менше, чим менший відсоток основного металу у формуванні шару (γо). Тому, якщо потрібно мати в наплавленому шарі склад максимально наближений до складу наплавляє мого металу необхідно наближатися до мінімального проплавлення основного металу тобто зменшити γо.

При багатошаровому наплавленні склад кожного шару різний, як різним є відсоток участі основного металу в наплавленому. Якщо при наплавленні 1-го шару основний метал безпосередньо приймає участь у формуванні шва, то 2-го і далі він приймає побічну участь. Відсоток участі основного металу у формуванні наплавленого металу залежить як від прийнятого способу, так і від режиму наплавлення.

Різні дугові методи наплавлення відрізняються один від одного тепловою підготовкою основного та наплавляє мого металів. Наприклад, при плазмовому наплавленні з струмопровідним електродом, тепло вкладення відбувається у присадковий дріт, основний метал нагрівається застигаючими потоками плазми дуги та теплотою перегрітого металу, що наплавляється.

Так при автоматичному наплавленні під шаром флюсу γо = 0,27…0,60; при ручному дуговому наплавленні покритим електродом γо= 0,25…0,40; автоматичне наплавлення під шаром флюсу з присадковим дротом γо = 0,17…0,2; автоматичне наплавлення під шаром флюсу зі стрічковим електродом γо = 0,1…0,16; плазмовий потік із струмопровідним дротом γо = 0,04…0,07.

При використанні дуги прямої дії, коли на основному металі утворюється катодна або анодна пляма, обмежити відсоток основного металу значно важче і особливо коли збільшується густина струму на електроді, або зменшити діаметр плавленого електроду. Знизити відсоток розплавленого основного металу у цьому випадку можна якщо використовувати стрічковий електрод, дуга переміщується по торцю стрічки з одного боку до іншого. Порошкова стрічка має більший електричний опір і меншу теплопровідність.

При ручному дуговому наплавленні покритими електродами , а особливо механізованими способами відсоток основного металу у наплавленому шарі γо не може бути менш як 0,2, тому що виникає загроза не проплавлення. При збільшенні товщини деталі підсилюється тепловідвід і зменшується проплавлення основного металу.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 868;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.