Від чого залежить хімічний склад наплавленого шару?

 

При наплавленні плавким або неплавким електродом з присадковим матеріалом, метал шва являє собою сплав основного та додаткового ( електродного або присадкового) металів. Склад шва визначається долями участі основного і наплавленного металів, від режиму наплавки, склада використовуємого флюсу, активності захисного газу. Доля участі електродного металу при одношаровій наплавці і визначається за співвідношенням площі проплавлення основного металу F0 до площі всього валика Fn:

;

де F - площа, що утворюється плавленням електрода.

Величина g коливається в широких межах. У звичайних умовах вона дорівнює 0.6-0.65. При наплавленні глибокий провар непотрібний, тому застосовують різні технологічні прийоми, які дозволяють знизити глибину провару g.

Різниця між фактичним складом шва, визначеним за допомогою хімічного аналізу і розрахунковим складом дає змогу судити про ступень переходу того або іншого елемента у метал шва у процесі наплавлення. Знаючі кількість елементу, що переходить при наплавленні можна керувати ходом металургійних процесів, правильно обрати присадкові матеріали і режими наплавлення для отримання швів з необхідним хімічним складом та властивостями.

При використанні дуги прямої дії, коли на основному металі утворюється катодна або анодна пляма, обмежити відсоток основного металу значно важче і особливо коли збільшується густина струму на електроді, або зменшити діаметр плавленого електроду. Знизити відсоток розплавленого основного металу у цьому випадку можна якщо використовувати стрічковий електрод, дуга переміщується по торцю стрічки з одного боку до іншого. Порошкова стрічка має більший електричний опір і меншу теплопровідність.

При ручному дуговому наплавленні покритими електродами , а особливо механізованими способами відсоток основного металу у наплавленому шарі γо не може бути менш як 0,2, тому що виникає загроза не проплавлення. При збільшенні товщини деталі підсилюється тепловідвід і зменшується проплавлення основного металу.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 728;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.