Тема 3. Організація і проведення аудиту в секторі загального державного управління Рахунковою палатою України

 

Рахункова палата України (далі – РПУ) є головною державною аудиторською установою України. У системі органів державного управління і контролю РПУ має статус незалежного конституційного органу, який є підзвітним Верховній Раді України.

РПУ має колегіальну структуру, так само як і подібні структури в Німеччині, Нідерландах та в Європейському Союзі. Фінансування РПУ здійснюється з Державного бюджету України. Верховна рада України визначає обсяг фінансування та обсяг повноважень РПУ.

Відповідно до статті 98 Конституції України від 28.06.1996 № 254к/96-ВР (із змінами) та Закону України «Про Рахункову палату» від 11.07.1996 № 315/96-ВР (із змінами і доповненнями) здійснює контроль від імені Верховної Ради України за використанням коштів Державного бюджету України.

При здійсненні контролю за використанням коштів Державного бюджету України головною метою РПУ є встановлення стану справ щодо використання коштів Державного бюджету України, державних цільових фондів, валютних та кредитно-фінансових ресурсів, трансфертів, що надаються з Державного бюджету місцевим бюджетам, інших державних коштів, пов’язаних з Державним бюджетом України, та його оцінка з точки зору законності, ефективності і доцільності, а також надання пропозицій щодо усунення порушень чинного законодавства України.

До основних завдань контролю за використанням коштів Державного бюджету України, що здійснюється РПУ, належать:

· оцінка стану використання коштів Державного бюджету України і бюджетів державних цільових фондів, в тому числі на обслуговування і погашення державного боргу;

· з’ясування законності використання коштів, відповідності бюджетних видатків встановленим нормативам, доцільності та ефективності використання бюджетних коштів;

· виявлення бюджетних правопорушень (незаконного, в т. ч. нецільового), неефективного використання бюджетними коштів та підготовка пропозицій для поліпшення ситуації у сфері управління коштами Державного бюджету України на всіх стадіях бюджетного процесу.

Основними формами контролю використання коштів Державного бюджету України, що здійснюється РПУ, є перевірки тааудит ефективності.

Предметомтаких перевірок (аудиту ефективності) є: порядок використання коштів Державного бюджету України, державних цільових фондів, валютних та кредитно-фінансових ресурсів, інших державних коштів, пов’язаних з Державним бюджетом України, їх рух, нормативно-правові акти, розпорядчі та інші документи, пов’язані з діяльністю учасників бюджетного процесу в цій сфері.

Перевірка – це встановлення та аналіз фактів у процесі виконання Державного бюджету України та їх оцінка з точки зору законності, ефективності та доцільності.

Аудит ефективності представляє собою незалежну оцінку або перевірку ступеня, в якому державне підприємство, програма або організація працюють ефективно і результативно, з належною увагою до економного витрачання коштів.

Нормативно-правове забезпечення проведення контролерами РПУ аудиту ефективності в секторі загального державного управління визначається:

1) Конституцією України,

2) Бюджетним кодексом України,

3) Господарським кодексом України,

4) Законом України «Про Рахункову палату»,

5) рішеннями Колегії Рахункової палати, наказами і розпорядженнями Голови Рахункової палати;

6) іншими законодавчими і нормативно-правовими актами, що регулюють питання здійснення контролю використання коштів Державного бюджету України.

Принципи організації і проведення РПУ перевірок (аудиту ефективності) визначені для:

- відбору об‘єктів аудиту,

- вибору методів, які будуть використані в процесі аудиту,

- відбору службовців, які будуть здійснювати аудит,

- контролю за якістю проведення аудиту.

РПУ, як єдиний незалежний конституційний державний орган ого фінансового контролю, здійснює свою діяльність на основі принципів: законності, плановості, об’єктивності, незалежності, гласності.

Базовими критеріями морально-етичних норм і правил поведінки посадових осіб і, в першу чергу, контролерів РПУ, які здійснюють перевірки (аудит ефективності) є: чесність та порядність, професійна компетентність, культура поведінки, конфіденційність, неупередженість та нейтральність.

Об’єктиорганізації і проведення РПУ перевірок (аудиту ефективності) див.: Стандарт Рахункової палати «Порядок підготовки і проведення перевірок та оформлення їх результатів». Затв. постановою Колегії Рахункової палати України від 27.12.2004 № 28-6.

Суб’єктамиперевірок (аудиту ефективності) є посадові особи РПУ та особи, залучені РПУ до її проведення як спеціалісти або експерти.

 

Аудит ефективності як процес повинен мати визначену структуру та схему його проведення, яку можна відобразити у формі опорної моделі проведення аудиту із визначенням:

1) етапів процесу аудиту;

2) завдань, необхідних для виконання на кожному етапі;

3) порядку виконання різних завдань;

4) методів та прийомів, які використовуються для виконання кожного завдання.

Модель передбачає використання системного підходу до виконання аудиторських завдань згідно рекомендацій і стандартів INTOSAI.

Модель ілюструє:

1) етапи аудиту в кожній з п'яти фаз;

2) елементи або прийоми, що використовуються в кожній фазі.

Графічна модель процесу аудиту ефективності із використаннямсистемного підходу до планування та виконання окремих завдань складається з п'яти фаз:

1. Планування аудиту.

2. Визначення та оцінка систем внутрішнього контролю та іншихосновних систем, які знижують ризики.

3. Оцінка побудови та функціонуванняцих систем та засобів контролю.

4. Перевірка і підтвердження результатів експертної оцінки та тестування функціонування засобів контролю, де необхідно.

5. Розробка, представлення та звітування про результати аудиту.

Кожна фаза моделі має складається з трьох рівнів:

1. Етапи перевірки в кожній фазі;

2. Методи або прийоми і процедури, що використовуються на кожному етапі з метою збирання аудиторських доказів;

3. Керівництво з проведення внутрішнього аудиту, де описуються методи та прийоми проведення аудиту.

Фаза 1. Планування аудиту включає наступні аудиторські процедури, що визначають:

1) спосіб досягнення цілей аудиту та виконання правових зобов'язань;

2) мету, масштаб та очікування;

3) які докази ми очікуємо отримати та проаналізувати;

4) які ресурси нам необхідні (витрати та час);

5) процес нагляду та контролю якості аудиту.

Ця фаза закінчується погодженням програми аудиту.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 812;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.