Вибір граматичної форми іменника

Особливості вживання іменникових форм відмінка, числа та роду.

Форми давального відмінка іменників чоловічого роду ІІ відміни можуть мати паралельні закінчення –ові, -еві та –у, -ю: ректору (-ові), менеджеру (-ові), документу (-ові). При нанизуванні однакових відмінкових форм допустима варіантність закінчень: дисертанту Симоненкові Богдану Григоровичу. Щоб уникнути двозначності в науковому тексті, використовуючи збірні та абстрактні іменники, які мають однакові закінчення в Р. в. та Д. в., слід вживати в Д.в. –ові, -еві: допомога заводу й допомога заводові; аспіранту необхідно здати документи та аспірантові…. Двозначності при використанні в одному контексті іменників жіночого роду в Д.в. й Р.в. можна уникнути також побудовою речення, за якої відмінкова форма набуває однозначності: контроль бухгалтерії – бухгалтерський контроль та контроль бухгалтерії – бухгалтерію контролюють.

Паралельні закінчення –а, -я та –у, -ю Р.в. деяких іменників ІІ відміни пов’язане із розрізненням смислових відтінків: акта (документ) – акту (дія), блока (предмет) та блоку (угруповання); апарата (прилад) – апарату (установа), елемента (конкретне) – елементу (абстрактне).…

Абстрактні іменники не вживаються у множині (рух поїздів), заміна їх множинними формами можлива лише у професійних жаргонах (рухи поїздів відбуваються згідно з графіком). Речовинні іменники можуть набувати форми множини, коли позначають вид, сорт, тип речовини: мінеральні солі, машинні мастила тощо.

Офіційними назвами осіб за посадою, професією, видом діяльності тощо традиційно вважаються форми чоловічого роду незалежно від статі особи: професор, маркетолог, дипломант, директор тощо. Хоча останнім часом набувають поширення на рівні функціонування відповідні форми жіночого роду, утворені за традиційними словотвірними моделями української мови: директорка, завідувачка, професорка тощо.

З іменниками чоловічого роду на позначення осіб за посадою, професією, видом діяльності залежні від них слова узгоджуються у роді: старший науковий співробітник. Проте у поєднанні з жіночим прізвищем дієслова вживаються у жіночому роді: Професор Зарицька блискуче виступила на симпозіумі.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1007;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.