Лекція 7 Методи виконання креслень загального виду та створення інформації щодо конструктивно-технологічного устрою. Складальне креслення та його призначення.

Види документів, що розробляються,, визначаються ДСТУ 3321-96 )ГОСТ 2.102 – 68) „Виды и комплектность конструкторских документов» на стадіях ТЗ, ПТ, ЕП.

Стадія Відомість Пояснювальна записка Креслення заг вигляду Креслення деталей Складальне креслення Специфікація
ПТ Å Å +      
ЕП Å Å +      
РД       Å Å Å

 

Å - обов’язкові

Розробка технічного проекту.ГОСТ 2.120-73

При розробці ТП основною метою є визначення оптимального конструктивно-технологічних проектних рішень для забезпечення технології виробу та його експлуатаційної технологічності. Для цього на 1 етапі визначаються вихідні дані для прийняття проектного рішення. До вихідних даних на цьому етапі належать: вид виробництва, вид організації процесу виготовлення, рівень механізації, наявність спецобладнання, основні фізико-механічні властивості матеріалів.

Далі виконується аналіз можливих варіантів вирішення конструктивно-технологічного устрою кожного елемента виробу, що проектується.

Використовуючи принцип системного аналізу можливих варіантів конструктивно-технологічного устрою визначається оптимальний для даного випадку.

Всі визначені конструктивні устрої елементів узгоджуються і об’єднуються в загальний конструктивний устрій виробу, що проектується. Узагальнена інформація подається на кресленні загального виду, що виконується за ГОСТ. Застосування методів надання графічної інформації на кресленні надається не тільки про склад, але й про технічні характеристики, що забезпечують якість виготовлення виробу.

Документація на стадії розробки ТП повинна нести інформацію, яка дає змогу технологу, що буде впроваджувати цю розробку забезпечити якість виготовлення.

При розробці технічного проекту згідно з ГОСТ 2.102-68 «Виды комплектность конструкторской документации» на цій стадії обов'язково виконується графічний документ «Креслення загального вигляду» (ВЗ) Основним змістом цього креслення є надання повної інформації про остаточну конструктивно-технологічну будову виробу (виробів), що проектується. Для виконання креслення на інженерному рівні необхідно застосовувати правила, що обумовлені у збірнику ГОСТ ЄСКД щодо графічного надання інформації (ГОСТ2.301-68-2.310-68). При виконанні креслення можливе використання різних методів подання та розміщення інформації на папері:

- основний вигляд (вид виробу у будь-яких площинах проекцій);

- місцеві та допоміжні види (за стрілкою);

- фронтальні та часткові розрізи;

- виносні елементи; - накладені або винесені перерізи тощо.

Основний вигляд надає інформацію про загальну пропорційну будову виробу. Тому інформація може надаватися у будь-яких проекціях за правилами нарисної геометрії.

Допоміжні вигляди - це фрагменти основного вигляду в будь-якій проекції.

Місцевий вигляд - це надання інформації про окремий елемент на будь-якій проекції.

Розрізи та перерізи використовуються у разі необхідності надання інформації про внутрішню будову конструкції, принципи пошарового з'єднання матеріалів, наявність місць закріплення, посилення конструкції тощо.

Виносні елементи. У разі наявності елементів великої технологічної складності (кишень, комірів, кокеток та рельєфів, які містять КДЕ тощо) краще використовувати метод виносних елементів.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 906;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.