Лекція 12 Системне проектування технологічного процесу виготовлення швейного виробу

 

1 Топологічна модель технологічного процесу

2 Розробка технологічного процесу за допомогою картотеки БД (каталогу)

Процес виготовлення виробу характеризується різноманітними варіантами структур технологічних зв’язків між операціями. Традиційно подання технологічного процесу у вигляді переліку ТНО не дає інформації про структуру цих зв’язків.

Для того, щоб системно ув’язати операції і їх параметри зі структурою технологічних зв’язків між ними необхідно використовувати топологічну модель процесу у вигляді орієнтованого графа.

При побудові графічної моделі необхідно для кожної неподільної операції відповісти на такі запитання: які операції повинні бути виконані безпосередньо перед розглянутою; які операції можуть виконуватись одночасно з розглянутою; які операції повинні бути виконані безпосередньо після розглянутої.

Дана інформація представляється графічно. Кожна неподільна операція зображується у вигляді кружка (вершини графа), всередині якого проставляється число – номер ТНО, відображаються і її основні параметри: над кружком – тривалість виконання операції, знизу – вид та розряд роботи. Стрілки між вершинами вказують на наявність технологічного зв’язку між операціями.

В топологічній моделі заготовчих операцій виділяють по вузлову обробку. Для побудови топологічної моделі технологічного процесу складають алгоритм його побудови.

Таким чином топологічна модель містить відомості про взаємозв’язки неподільних операцій, їх параметрах і властивостях, про розчленування процесу з урахуванням по вузлової обробки, зборки і оздоблення виробу, що свідчить про її адекватність технологічному процесу виготовлення виробу.

Така взаємозв’язка структурних і технологічних параметрів в моделі забезпечує вимоги наочності всього процесу в цілому. Це дозволить здійснити системний аналіз технологічного процесу, а також формалізувати інформацію цілей автоматизованого проектування.

Математичною моделлю ТПО є орієнтований граф.

 

2 Технолог має в розпорядженні різноманітну інформацію про технологічний процес, про методи обробки виробу (графи, картотеки) приступає до проектування технологічної послідовності обробки.

Технолог, що отримав технологічний опис виробу і аналізуючи склад його деталей, вузлів і модельних особливостей за допомогою структурно-логічної моделі, топологічної моделі підбирає відповідні картки з каталогу, формуючи таким чином ТПО (див мал.)

Кожна ТНО в каталозі повинна мати код. Можна використовувати різноманітні системи кодування, які використовуються в системах автоматизованого проектування. Так, для фабрики Смірнова-Ласточкіна запропонована система з дев’ятизначним кодом.

 

ХХХ ХХХ ХХХ

 

Номер вузла

 


Конструктивне рішення

 


Номер ТНО

     
 
 
   


Можливі і інші структури кодування.

Враховуючи вище викладене, задачу проектування технологічного процесу можна сформувати наступним чином: для а-ї різновидності виробу, що запускається у виробництво, скласти ТПО Х(Ja), використовуючи КТНО, тобто

Х(Ja) = А(КТНО),

де А – алгоритм пошуку в каталозі відповідних рішень (операцій по вузлової обробки).

Механізм проектування ТПО виробу за допомогою каталогу БД показано на малюнку.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 733;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.