Лекція 11. Розробка бази даних для АРМ-Технолог

1 Структурно-логічна модель об’єкту.

2 Розробка структури БД.

3 Каталог структурно неподільних операцій (КТНО) і повузлової обробки.

1 Розглядаючи швейні вироби як об’єкти виробництва, ми зупинились на їх системних характеристиках.

Традиційно кожна модель спроектована на виробництві або в БМ має художньо-технічний опис з зарисовкою його зовнішнього вигляду, специфікації деталей крою.

При створенні БД для АРМ-Технолога доцільно відобразити інформацію про наявність деталей і послідовності їх зборки за допомогою графічних методів.

Структурно-логічна модель виробу має ієрархічну структуру, рівні якої відображають ступені готовності виробу. Як правило, на першому ступені моделі розміщуються деталі виробу, на другому - вузли, на третьому – напівфабрикати і на останньому – готовий виріб. Рівень напівфабрикату в залежності від виду виробу може складатись з декількох підрівнів.

Така модель системно ув’язує подетальний склад вузлів і частин виробу, послідовність зборки деталей, їх конфігурацію і зовнішній вигляд виробу в єдине ціле. Крім того, інформація про структуру і послідовність зборки виробу, представлена у вигляді такої моделі, може бути легко формалізована.

Незважаючи на визначену трудоємність, складання схеми з’єднання деталей і вузлів, потребує ретельного аналізу структурного складу виробу і технології його обробки, є доцільним з позицій підвищення якості проектних рішень.

Структурно-логічні моделі виробів визначеного асортименту, є основою при розроблені структури БД.

2 І так, мова йде про створення принципово нового інформаційного середовища технологічного проектування. Це інформаційне середовище або БД містить дані про методи обробки деталей і вузлів виробу, справочні дані про технологічне обладнання і пристрої малої механізації, справочні таблиці для нормування операцій і розрахунку нормативної вартості обробки.

Файли бази даних АРМ Технолог розміщуються на магнітному диску у відповідних каталогах.

На основі матеріалів аналізу можливих конструктивних особливостей модельного ряду виробів визначеного асортименту, структурно-логічних моделей виробів розробляються варіанти конструктивних рішень деталей і вузлів виробу. А ці варіанти конструктивних рішень деталей і вузлів виробу є основою для розробки загальної структури БД конструктивних рішень.

3 Підприємства галузі мають типові послідовності обробки виробів, на які орієнтується технолог при проектуванні технологічного процесу виготовлення нової моделі виробу. Вибір рішення залежить від досвіду і знань технолога і часто носить суб’єктивний характер. Не завжди проводиться аналіз варіантів обробки окремих вузлів і вибір найбільш раціонального, а якщо і проводиться, то це дуже трудомісткий процес.

Технолог повинен оперувати різноманітною і обширною інформацією про методи обробки виробів даного асортименту, що враховує накоплений і передовий досвід підприємств галузі.

Для реалізації цих завдань і оптимізації рішень розроблюється і створюється банк Бази даних (каталог технологічно-неподільних операцій КТНО і каталог повузлової обробки). В основу розробки каталогів повинна бути покладена систематизація моделей і конструкцій виробів, відповідних методів обробки, використаного обладнання, матеріалів.

На кожній картці каталогу вказують всі необхідні параметри-найменування, код (про це нижче), графічне зображення, режими, норма часу, розцінка і т.д.

У випадку, якщо про норму часу виконання операції впливає, наприклад, такий параметр, як довжина часу в графі “норма часу” можна вказати затрати часу на одиницю довжини (10 см).

Побудова каталогу Бази даних основана на структурній декомпозиції технологічного процесу з урахуванням повузлової обробки і конструктивних рішень вузлів.

У випадку, якщо в моделях з’являються нові конструктивно-технологічні рішення вузлів виробу або впроваджуються нові методи обробки, розробляються відповідні картки, які потім заносять до каталогу. Таким чином, відбувається безперервне поповнення каталогу новими даними.

Практична робота по створенню і веденню каталогу не є одноразовим актом, а виконується безперервно шляхом накопичення і обновлення інформації про методи обробки, передовий досвід і прогресивну технологію.

Розробка і використання каталогів в практичній роботі технологів дає можливість підвищити якість ТПО, що розробляють і ПП інженерів-технологів.

Алгоритм пошуку технологічних рішень в каталогу розглянемо нижче.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 691;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.