Лекція 6. Методи експертної оцінки креслень та побудова лекал. Технічне моделювання серії моделей та розрахунок випереджаючої уніфікації.

На наступній стадії ЕП виконується вибір методу побудови первинного креслення конструкції.

Для побудови первинних креслень конструкції використовуються такі методи:

1. Метод систем крою, суть яких полягає в тому, що за розмірних ознак фігури людини, розрахункових формул та графічних прийомів будується креслення базової конструкції в яке у подальшому вносяться зміни згідно ескізу майбутнього виробу.

2. Використання методу вихідних розгорток.

Метод вихідних розгорток передбачає наявність або жорсткої нульової оболонки, або конструкції, яка складається з елементів-примітивів з чітко визначеними технічними параметрами (жилетно-макетний метод). При використанні цього методу в наслідок аналізу відповідності габаритів елементи-примітиви „нульової” конструкції або жилету-макету розсуваються на величину припусків або формотворних змін.

3. Муляжний метод – суть якого полягає в тому, що на манекені створюється об’ємно-просторова форма із заданими в 7 графі габаритами з наступним розгортанням цієї форми.Муляжний методдає позитивні результати, коли в якості макетної тканини використовуються матеріали, фізико-механічні властивості яких наближені до основного матеріалу.

4. Застосування методу типового проектування.

Метод типового проектування - суть якого полягає в тому, що на підставі існуючих базових конструкцій або конструкції-прототипу виконується моделювання нової конструкції згідно зі схемою ПКУ та з габаритами графи 7 табл.

В цьому випадку в якості вихідної конструкції використовується конструкція прототип (БК, ТБК, МК), які пройшли апробацію

Для побудови креслення конструкції можна використати різні методи, але технологія процесу залишається постійною:

· Вибір ВК

· Перевірка ВК на відповідність габаритам

· Технічне моделювання

· Виготовлення лекал та зразка (макета)

· Уточнення первинної конструкції.

При виборі базової основи можна користуватися трьома видами критеріїв:

Критерії першого роду характеризують вид одягу і тканину, покрій, силует, розмір, зріст, повнотну групу.

Критерії другого роду – це урахування величини прибавки на вільність облягання по лінії глибини пройми та її розподіл по ділянках конструкції.

Критерії третього роду пов’язані з членуванням основних деталей конструкції.

Розробка первинних лекал та виготовлення макету

Так як сьогодні не існує єдиних закономірностей, які дозволяють отримати нову об’ємно-просторову форму, тому необхідно виконувати перевірку прийнятих рішень шляхом виготовлення первинного зразка (макету).

При примірюванні макета перевіряється:

1. пропорціювання та об’ємність форми (естетична відповідність ескізу);

2. співрозмірність виробу з фігурою моделі та баланс конструкції;

3. ергономічна відповідність конструкції;

Найбільші втрати ергономічної відповідності відбуваються при з’єднанні рукава з виробом, тому ергономічна відповідність частіше за все перевіряється за двома показниками: кут підйому руки; зміни по довжині виробу при відповідних рухах.

4. показники технологічності конструкції. На цьому етапі стадії ЕП перевіряється і забезпечується лише коеф. Використання матеріалу (% між лекальних випадів).

Наприкінці роботи виконується розрахунок коефіцієнта випереджаючої уніфікації (Кву). Кву розраховується у наслідок проектної діяльності в рамках однієї проектної розробки, тобто для моделей серії або системи визначаються однорідні деталі конструкції тільки для цієї серії моделей.

Кву = ,

де Кв -коефіцієнт випереджаючої уніфікації;

- загальна кількість лекал, яка забезпечує виготовлення усіх моделей сімейства;

- загальна кількість варіантів лекал, які необхідно підготувати для забезпечення розробки робочих лекал для системи моделей.

Кву показує наскільки % зменшився обсяг проектно-конструкторської діяльності при розробці лекал деталей конструкції одягу, тому при розробці проекту краще виконувати проект на серію або систему моделей ніж на одну проектну одиницю.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1202;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.