Основні терміни та їх визначення з стандартизації.

Стандартизація – діяльність, що полягає у встановленні положень для загаль­ного і багаторазового застосування щодо наявних чи можливих завдань з метою до­сягнення оптимального ступеня впорядкування у певній сфері, результатом якої є підви­щення ступеня відповідності продукції, процесів та послуг їх функціональному при­значенню, усуненню бар'єрів у торгівлі і сприянню науково-технічному співробітництву.

Міжнародна стандартизація – стандартизація, що проводиться на міжнародному рівні та участь у якій відкрита для відповідних органів усіх країн.

Регіональна стандартизація – стандартизація, що проводиться на відповідному регіональному рівні та участь у якій відкрита для відповідних органів країн повного гео­графічного та економічного простору.

Національна стандартизація – стандартизація, що проводиться на рівні од­нієї країни.

Орган стандартизації – орган, що займається стандартизацією, визнаний на національному, регіональному чи міжнародному рівнях, основними функціями якого є розроблення, схвалення чи затвердження стандартів.

Об'єкт стандартизації – предмет (продукція, процес, послуга), який підлягає стандартизації і для якого розробляються ті чи інші вимоги, характеристики, параметри, правила тощо. Стандартизація може стосуватись об'єкта взагалі, або його окремих скла­дових. Причому названий термін однаково стосується будь-якого обладнання, матеріалу, компонента або системи, а також правила, процедури, функції, методу чи діяльності.

Нормативний документ (НД) – документ, що встановлює правила, загальні принципи чи характеристики різного виду діяльності або її результатів. Цей термін охоплює такі поняття як "стандарт", "настанова", "технічні умови" та "регламент".

Консенсус – загальна згода, яка характеризується відсутністю серйозних за­перечень з суттєвих питань у більшості зацікавлених сторін та досягається внаслідок про­цедури, спрямованої на врахування думки всіх сторін та зближення розбіжних поглядів.

Стандарт – документ, що встановлює для загального і багаторазового за­стосування правила, загальні принципи або характеристики, які стосуються діяльності чи її результатів, з метою досягнення оптимального ступеня впорядкованості у певній галузі, розроблений у встановленому порядку на основі консенсусу.

Міжнародний та регіональний стандарти – стандарти, прийняті відповідно між­народним та регіональним органом стандартизації.

Національні стандарти – стандарти, прийняті центральним органом виконавчої влади у сфері стандартизації та доступні для широкого кола користувачів.

Кодекс усталеної практики (звід правил) – документ, що містить практичні пра­вила чи процедури проектування, виготовлення, монтажу, технічного обслуговування, експлуатації обладнання, конструкцій чи виробів. Кодекс усталеної практики може бути стандартом, частиною стандарту або окремим документом.

Технічні умови – документ, що встановлює технічні вимоги, яким повинні відпо­відати продукція, процеси чи послуги. Технічні умови можуть бути стандартом, частиною стандарту або окремим документом.

Технічний регламент – нормативно-правовий акт, прийнятий органом державної влади, що встановлює технічні вимоги до продукції, процесів чи послуг безпосередньо або через посилання на стандарти чи відтворює їх зміст.

Технічна документація на продукцію – сукупність документів, яка необхідна і достатня для безпосереднього використання на кожній стадії життєвого циклу продукції. До неї належить конструкторська, технічна та проектна документації. Технічну доку­ментацію поділяють на вихідну, робочу та інформаційну.

Конструкторська документація – сукупність конструкторських документів, які залежно від їх призначення містять дані, що потрібні для розробки, виготовлення, контролю, приймання, постачання, експлуатації та ремонту виробу. Порядок розробки, оформлення та передачі конструкторської документації в різні інстанції встановлено комплексом стандартів Єдиної системи конструкторської документації (ССКД).

Технологічна документація – сукупність технологічних документів, які виз­начають технологічний процес. Порядок розробки, оформлення та обертання техно­логічної документації на вироби базується на конструкторській документації, обу­мовленій комплексом стандартів. Єдиної системи технологічної документації (ЄСТД).

Технологічність продукції – властивість продукції, що характеризує її якість та пристосування до виробництва у потрібному обсязі. Показниками технологічності продукції можуть бути, наприклад, енергоємність, матеріалоємність, тривалість виробничого циклу, собівартість, трудомісткість.

Нормативно-технічна документація – сукупність конкретних технічних вимог (правил), законодавчих положень про захист життя і здоров'я людини, охорону навко­лишнього середовища, забезпечення прав споживача, а також встановлення порядку нагляду за виконанням цих вимог. Останні повинні враховувати соціально-економічні умови та досягнутий рівень науково-технічного розвитку виробництва.

Безпека – відсутність неприпустимого ризику, пов'язаного з можливістю завдання будь-якої шкоди.

Сумісність – придатність продукції, процесів, послуг до спільного використання, що не викликає небажаних взаємодій, за заданих умов для виконання встановлених вимог.

Взаємозамінність – придатність одного виробу, процесу, послуги для вико­ристання замість іншого виробу, процесу, послуги з метою виконання тих самих вимог.

Обмеження різноманітності (уніфікація) – вибір оптимального числа розмірів та зразків виробів для задоволення основних потреб.

Охорона навколишнього природного середовища – комплекс міжнародних, державних, регіональних заходів (адміністративних, господарських, політичних та гро­мадських) щодо підтримування параметрів функціонування природних систем (фізичних, хімічних і біологічних) в межах, що забезпечують здоров'я та добробут людини.

 

Організація роботи зі стандартизації в Україні. Правові та організаційні засади стандартизації в Україні встановлює Закон України "Про стандартизацію", прийнятий Верховною Радою і підписаний Президентом України 17 травня 2001 року.

Закон регулює відносини, пов'язані з діяльністю у сфері стандартизації та за­стосуванням її результатів, і поширюється на суб'єкти господарювання незалежно від форми власності та видів діяльності, органи державної влади, а також на відповідні громадські організації.

 

Центральний орган виконавчої влади у сфері стандартизації. Центральний орган виконавчої влади у сфері стандартизації організовує, коор­динує та провадить діяльність щодо-розроблення, схвалення, прийняття, перегляду, зміни, розповсюдження національних стандартів відповідно до Закону і як національний орган стандартизації представляє Україну в міжнародних та регіональних організаціях із стандартизації.

Центральний орган виконавчої влади у сфері стандартизації виконує такі основ­ні функції:

− забезпечує реалізацію державної політики у сфері стандартизації;

− вживає заходів щодо гармонізації розроблюваних національних стандартів з відповідними міжнародними (регіональними) стандартами;

− бере участь у розробленні і узгодженні технічних регламентів та інших нормативно-правових актів з питань стандартизації;

− встановлює правила розроблення, схвалення, прийняття, перегляду, зміни та втрати чинності національних стандартів, їх позначення, класифікації за видами та ін­шими ознаками, кодування та реєстрації;

− вживає заходів щодо виконання зобов'язань, зумовлених участю в між­народних (регіональних) організаціях стандартизації;

− співпрацює у сфері стандартизації з відповідними органами інших держав;

− формує програму робіт із стандартизації та координує її реалізацію;

− приймає рішення щодо створення та припинення діяльності технічних комі­тетів стандартизації, визначає їх повноваження та порядок створення;

− організовує створення і ведення національного фонду нормативних документів та національного центру міжнародної інформаційної мережі ISONET WTO;

− організовує надання інформаційних послуг з питань стандартизації.

Центральний орган виконавчої влади у сфері стандартизації може виконувати функції та повноваження згідно із законами України.

Центральний орган виконавчої влади у сфері стандартизації вносить подання до Кабінету Міністрів України щодо делегування повноважень стосовно організації роз­роблення, схвалення, прийняття, перегляду та зміни національних стандартів у галузі будівництва та промисловості будівельних матеріалів центральному органу виконавчої влади в цій сфері діяльності

 

Мета та основні принципи державної політики у сфері стандартизації. Метою стандартизації в Україні є забезпечення безпеки для життя та здоров'я людини, тварин, рослин, а також майна та охорони довкілля, створення умов для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об'єктів стандартизації своєму призначенню, сприяння усуненню технічних бар'єрів у торгівлі.

Державна політика у сфері стандартизації базується на таких принципах:

− забезпечення участі фізичних і юридичних осіб в розробленні стандартів та віль­ного вибору ними видів стандартів при виробництві чи постачанні продукції, якщо інше не передбачено законодавством;

− відкритості та прозорості процедур розроблення і прийняття стандартів з ура­хуванням інтересів усіх зацікавлених сторін, підвищення конкурентоспроможності про­дукції вітчизняних виробників;

− доступності стандартів та інформації щодо них для користувачів;

− відповідності стандартів законодавству;

− адаптації до сучасних досягнень науки і техніки з урахуванням стану національної економіки;

− пріоритетності прямого впровадження в Україні міжнародних та регіональних стандартів;

− дотримання міжнародних та європейських правил і процедур стандартизації;

− участі у міжнародній (регіональній) стандартизації.

Об'єкти стандартизації. Об'єктами державної стандартизації є:

а) об'єкти організаційно-методичні та загальнотехнічні, зокрема

− організація проведення робіт із стандартизації;

− термінологічні системи різних галузей знань та діяльності;

− класифікація і кодування техніко-економічної та соціальної інформації;

− системи та методи забезпечення якості та контролю якості (вимірювань, аналізу), методи випробувань;

− метрологічне забезпечення (метрологічні норми, правила, вимоги, організація робіт);

− вимоги техніки безпеки, гігієни праці, ергономіки, технічної естетики;

− системи технічної та іншої документації загального використання, єдина технічна мова;

− системи величин та одиниць;

− типорозмірні ряди і типові конструкції виробів загально-машинобудівного застосування (підшипники, елементи кріплення, інструменти, деталі тощо);

− інформаційні технології, включаючи програмні та технічні засоби інформаційних систем загального призначення;

− достовірні довідкові дані про властивості речовин та матеріалів;

б) продукція міжгалузевого призначення та широкого вжитку;

в) складові елементи народногосподарських об'єктів державного значення, зокрема банківсько-фінансова система, транспорт, зв'язок, енергосистема, охорона навколишнього середовища, вимоги до вживаних природних ресурсів, оборона тощо;

г) об'єкти державних соціальних економічних та державних науково-техніч­них програм.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1310;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.012 сек.