Функціональна характеристика м’язів нижньої кінцівки.

М'язи нижньої кінцівки розділяються на м'язи, що виконують рухи стегна в тазостегновому суглобі, гомілки в колінному суглобі, і м'язи, що беруть участь в рухах стопи.

Рухи стегна в тазостегновому суглобівідбуваються навколо трьох осей обертання в результаті роботи шести функціональних груп м'язів, які виконують згинання і розгинання, відведення і приведення, пронацію і супінацію стегна.

Згинання і розгинання стегна здійснюють м'язи, що перетинають поперечну вісь в тазостегновому суглобі і розташовані відповідно спереду і ззаду від неї.

До м'язів-згиначів стегна відносяться клубово-поперековий м'яз, натягач широкої фасції, кравецький м'яз, гребінчастий м'яз, прямий м'яз стегна.

Розгинаннястегна виконують великий сідничний м'яз, двоголовий м'яз стегна, напівсухожильний і напівперетинчастий м'язи, великий привідний м'яз.

Відведення і приведення стегна виконують м'язи, що перетинають сагітальну вісь і розташовані латерально і медіально від неї.

Відводять стегно малий і середній сідничні м'язи, грушовидний і внутрішній затульні м'язи, натягач широкої фасції.

Приводять стегно гребінчастий м'яз, ніжний м'яз, довгий і короткий привідні м'язи, великий привідний м'яз.

Супінацію стегна здійснюють клубовий поперековий м'яз, квадратний м'яз стегна, задні пучки середнього і малого сідничних м'язів, внутрішній і зовнішній затульні м'язи; пронацію - натягач широкої фасції, передні пучки середнього і малого сідничних м'язів.

М'язи, що виконують рухи в колінному суглобі, утворюють чотири функціональні групи: згиначі і розгиначі, пронатори і супінатори гомілки.

Згинання гомілки здійснюють м'язи, що перетинають поперечну вісь колінного суглоба, але, на відміну від ліктьового, лежать не спереду, а ззаду від неї. До цих м'язів відносяться наступні: двоголовий м'яз стегна, напівсухожильний, напівперетинчастий, кравецький, ніжний, підколінний і литковий м'язи.

Розгинання гомілки виконує один м'яз, що перетинає поперечну вісь суглоба і лежить спереду від неї. Це — чотириголовий м'яз стегна.

Пронація гомілки відбувається при скороченні м'язів, що проходять з медіальної сторони колінного суглоба. Супінація гомілки здійснюється при напруженні м'язів, що проходять з латеральної сторони колінного суглоба.

Рухи стопи відбуваються у всіх її суглобах, і обслуговують їх шість функціональних груп м'язів: згиначі і розгиначі стопи, відвідні, привідні, пронуючі і супінуючі стопу.

Згинання стопи виконують м'язи, що перетинають поперечну вісь гомілковостопного суглоба і розташовані ззаду від неї, на задній поверхні гомілки і підошовній поверхні стопи.

Розгинання стопи виконують м'язи, розташовані спереду від поперечної осі гомілковостопного суглоба, які лежать на передній поверхні гомілки.

Приведення стопи, яке поєднується з супінацією, здійснюють передній і задній великогомілкові м'язи, довгий згинач і довгий розгинач великого пальця стопи.

Відведення стопи поєднується з пронацією. У цьому русі беруть участь м'язи, що лежать латеральніше від сагітальної осі: довгий і короткий малогомілкові м'язи.

Рухи пальців стопи здійснюють м'язи, що йдуть з гомілки на стопу, і м'язи самої стопи.

М'язи, розташовані на підошовній поверхні стопи, виконують згинання стопи, є затягуванням зведень стопи і беруть участь в локомоціях (відштовхування від опори при ходьбі, бігу, стрибках). М'язи тильної поверхні стопи розвинені слабкіше підошовних. Вони беруть участь в розгинанні стопи.

Фізичні вправи, пов'язані із відтягуванням носків стопи, її згинанням, сприяють збільшенню арочності стопи і є профілактичними вправами проти плоскостопості (гімнастика, плавання).








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 4190;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.