Камбалоподібний м’яз.

Грушовидний м'яз розташований всередині тазу. Він починається від передньої поверхні крижів, проходить через великий сідничий отвір і прикріпляється до великого вертлуга стегнової кістки. При фіксованому тазі (проксимальная опора) супінує і відводить стегно. При дистальній опорі (фіксоване стегно) м'яз, скорочуючись на одній стороні, повертає таз, а при двосторонньому скороченні нахиляє його назад.

Внутрішній затульний м'яз починається від внутрішньої поверхні кісток, що обмежують затульний отвір, і від затульної перетинки. Він виходить з порожнини тазу через малий сідничий отвір і прикріпляється до великого вертлуга стегнової кістки. Цей м'яз супінує і відводить стегно, а при стоянні на одній нозі утримує таз від нахилу у бік вільної ноги.

Зовнішня група м'язів включає м'язи (великий, середній і малий) сідниць, натягач широкої фасції, зовнішній затульний м'яз, близнюкові (верхній і нижній) м'язи і квадратний м'яз стегна.

Великий сідничний м'яз добре контурується під шкірою. Він починається від зовнішньої поверхні клубової кістки, крижів, куприка і прикріпляється до сідничної горбистої стегнової кістки. При проксимальній опорі (на тазовій кістці) м'яз розгинає і супінує стегно. При дистальній опорі (на стегновій кістці) двостороннє напруження м'яза утримує тулуб у вертикальному положенні, одностороннє — нахиляє таз в свою сторону.

Значну роботу цей м'яз виконує при підйомі на носках, у всіх видах відштовхування, при підйомі вгору, по сходах.

Середній сідничний м'яз в задньому відділі прикритий великим сідничним м’язом. Він починається від зовнішньої поверхні клубової кістки і прикріпляється до великого вертлуга стегнової кістки. При проксимальній опорі (таз фіксований) відводить стегно, передня частина м'яза пронує, а задня — супінує стегно. При дистальній опорі двостороннє напруження м'яза регулює положення тазу: при нахилі вперед — обертає його назад; при нахилі назад — вперед. При стоянні (опорі) на одній нозі він утримує таз, перешкоджаючи його нахилу у бік вільної ноги.

Малий сідничний м'яз лежить під середнім сідничним м’язом. Він починається від клубової кістки і прикріпляється до великого вертлуга стегнової кістки. Функція його однакова з функцією середнього сідничного м'яза.

Натягувач широкої фасції починається від верхньої передньої клубової ості, йде криво, дещо вниз і назад, і прикріпляється до широкої фасції. При проксимальной опорі натягує широку фасцію, створюючи опору для м'язів стегна, разом з іншими м'язами бере участь в згинанні і пронації стегна. При дистальній опорі (фіксовані ноги), скорочуючись на обох сторонах, нахиляє таз вперед. При стоянні на одній нозі утримує таз від нахилу у бік вільної ноги.

Зовнішній затульний м'яз починається від затульної перетинки і країв затульного отвору і прикріпляється до ямки великого вертлуга і до сумки тазостегнового суглоба. М'яз супінує стегно.

Близнюкові м'язи (верхній і нижній) починаються від сідничної ості і сідничного горба і прикріпляються разом з внутрішнім затульним м’язом. При опорі в області тазу м'яз супінує стегно.

Квадратний м'яз стегна має форму чотирикутника. Він починається від сідничної кістки і прикріпляється до міжвертлугового гребеня стегнової кістки. Цей м'яз супінує стегно.

М'язи стегна. М'язи стегна розділяються на три групи: передню, задню і медіальну.

До передньої групи м'язів стегна відносяться кравецький м'яз і чотириголовий м'яз стегна.

Кравецький м'яз починається від верхньої передньої клубової ості, йде криво вниз і медіально, спірально оточуючи стегно, проходить позаду поперечної осі колінного суглоба і прикріпляється до медіальної поверхні великогомілкової кістки. М'яз двосуглобовий. При закріпленому тазі бере участь в згинанні і супінації стегна, в згинанні і пронації гомілки. При фіксованому стегні у разі двостороннього скорочення нахиляє таз вперед, одностороннього — нахиляє таз в свою сторону і обертає його в протилежну сторону.

Чотириголовий м'яз стегна майже з усіх боків оточує стегнову кістку і складається з чотирьох частин: прямого м'яза стегна, медіального, латерального і проміжного широких м'язів стегна. Прямий м'яз стегна двосуглобовий, починається від нижньої передньої клубової ості і перекидається через тазостегновий і колінний суглоби. Всі широкі м'язи стегна односуглобові, вони починаються від стегнової кістки. Загальним сухожиллям чотириголовий м'яз стегна прикріпляється до горбистості великогомілкової кістки. У сухожиллі цього м'яза знаходиться сесамовидна кістка — надколінник.

Прямий м'яз стегна згинає ногу в тазостегновому суглобі, а весь чотириголовий м'яз стегна розгинає гомілку в колінному суглобі. При дистальній опорі утримує стегно по відношенню до гомілки. Особливо важлива роль м'яза при відштовхуванні, коли разом з розгиначами стегна і згиначами стопи він випрямляє ногу. Цей м'яз добре розвинений у штангістів, бігунів, стрибунів, футболістів.

До складу задньої групи м'язів стегна входять три м'язи: напівсухожильний, напівперетинчастий і двоголовий м'яз стегна.

Напівсухожильний і напівперетинчастий м'язи починаються від сідничого горба, йдуть по задній поверхні стегна і прикріпляються до великогомілкової кістки. При проксимальній опорі (таз фіксований) розгинають стегно і згинають гомілку, при зігнутому положенні гомілки її пронують. При дистальній опорі (ноги закріплені) перешкоджають нахилу тазу вперед.

Двоголовий м'яз стегна має дві головки: довгу і коротку. Довга головка починається від сідничного горба, а коротка — від середньої третини стегна. Загальним сухожиллям м'яз прикріпляється до головки малогомілкової кістки. При проксимальній опорі згинає гомілку і супінує її; при дистальній — виконує функції, аналогічні функціям попередніх м'язів.

Медіальну групу м'язів стегна складають гребінчастий м'яз, ніжний м'яз і привідні м'язи.

Гребінчастий м'яз починається від горизонтальної гілки лобкової кістки і прикріпляється у верхній третині стегна. Разом з кравецьким м’язом бере участь в згинанні стегна, а разом з привідними м'язами, приводить і супінує стегно. При опорі на стегні нахиляє таз вперед.

Ніжний м'яз у вигляді стрічки йде по медіальній поверхні стегна. Починається він від лобкової кістки і прикріпляється до медіальної поверхні великогомілкової кістки разом з кравецьким і напівсухожильним м'язами. При дистальній опорі нахиляє таз вперед, а при проксимальній — бере участь в згинанні і пронації гомілки, а також в приведенні стегна.

Привідні м'язи (великий, довгий і короткий), займають всю медіальну поверхню стегна. Вони починаються від передньої поверхні лобкової і сідничної кісток (великий привідний частково від сідничного горба) і прикріпляються до стегнової кістки. Всі привідні м'язи односуглобові. При опорі в області тазу приводять стегно, при дистальній опорі нахиляють таз вперед, великий же привідний, навпаки, нахиляє таз назад, а при опорі на тазовій кістці розгинає стегно. При двосторонньому напруженні (на правій і лівій нозі) привідні м'язи зближують стегна (плавання стилем «брас»).

М'язи гомілки.М'язи гомілки поділяються на три групи: передню — розгиначі стопи і пальців; задню — згиначі стопи і пальців; латеральну — м'язи, які пронують і відводять стопу. До передньої групи м'язів гомілки відносяться три м'язи: передній великогомілковий, довгий розгинач пальців і довгий розгинач великого пальця стопи.

Передній великогомілковий м'яз починається від великогомілкової кістки і прикріпляється до медіального краю стопи.

При опорі на гомілці цей м'яз розгинає стопу і супінує її; при опорі на стопі — нахиляє гомілку вперед.

Довгий розгинач пальців стопи починається від великогомілкової і малогомілкової кісток, опускається вниз і чотирма сухожиллями прикріпляється до дистальних фаланг другого — п'ятого пальців стопи. М'яз розгинає стопу і пальці.

Довгий розгинач великого пальця стопи починається від міжкісткової перетинки гомілки і нижньої третини малогомілкової кістки, йде вниз, переходить на тильну поверхню стопи і прикріпляється до дистальної фаланги великого пальця стопи. Окрім розгинання великого пальця бере участь в розгинанні і супінації стопи.

У задній групі м'язів гомілки два шари: поверхневий і глибокий. Поверхневий шар представлений одним триголовим м’язом гомілки.

Трицепс гомілки складається з двох м'язів: литкового і камбалоподібний. Литковий м'яз має латеральну і медіальну головки, які починаються від однойменних надвиростків стегнової кістки.

Камбалоподібний м'яз починається від задньої поверхні кісток гомілки. Обидві головки литкового м'яза і камбалоподібний м'яз з'єднуються разом, утворюючи м'язове черевце, яке переходить в товсте п’яткове сухожилля, що прикріпляється до п’яткової кістки. Литковий м'яз двохсуглобовий, він діє на колінний і гомілковостопний суглоби; камбалоподібний — односуглобовий, він діє лише на гомілковостопний суглоб. При проксимальній опорі трицепс гомілки забезпечує згинання стопи, а литковий, крім того, і згинання гомілки. Медіальна головка литкового м'яза бере участь в пронації гомілки, а латеральна — в супінації її. При дистальній опорі, в положенні присіду, перешкоджає нахилу гомілки вперед (при посадці у хокеїстів, ковзанярів). Функція трицепса гомілки особливо важлива при відштовхуванні, коли відбувається згинання стопи, розгинання в колінному і тазостегновому суглобі, що веде до випрямляння ноги для передачі сили поштовху на загальний центр ваги тіла.

Глибокий шар м'язів гомілки містить підколінний, задній великогомілковий м'язи, довгий згинач пальців стопи і згинач великого пальця стопи.

Підколінний м'яз знаходиться на задній поверхні колінного суглоба, прилягаючи до його сумки. Він бере участь в згинанні і пронації гомілки.

Задній великогомілковий м'яз, довгий згинач пальців стопи і довгий згинач великого пальця стопи починаються від задньої поверхні кісток гомілки і міжкісткової перетинки, прямують вниз, проходять під медіальною кісточкою на стопу і прикріпляються до горбистості човноподібної кістки (перший м'яз) і до тильної поверхні фаланг пальців (решта м'язів). Задній великогомілковий м'яз утримує гомілку від нахилу вперед, а при проксимальной опорі разом з іншими м'язами згинає стопу.

Латеральна група м'язів гомілки оточує малогомілкову кістку майже на всьому протязі. До цієї групи м'язів відносяться два м'язи: довгий малогомілковий і короткий малогомілковий. Обидва м'язи починаються від малогомілкової кістки і фасції гомілки, опускаючись вниз, проходять під латеральною кісточкою на підошву. Довгий малогомілковий м'яз перетинає підошву майже в поперечному напрямі і прикріпляється до медіального краю стопи; коротка — до латерального краю стопи (основи п'ятої плеснової кістки). Разом з переднім великогомілковим м’язом довгий малогомілковий м'яз утворює сухожильно-м'язову петлю, що утримує, на зразок стремена, поперечне зведення стопи (затягування зведення). Обидва м'язи беруть участь у відведенні і пронації стопи.

М'язи стопи.М'язи стопи поділяються на м'язи тильної і підошовної поверхонь. М'язи тильної поверхні стопи складаються з короткого розгинача пальців і короткого розгинача великого пальця стопи. М'язи підошовної поверхні стопи діляться на медіальну, латеральну і середню групи. Медіальну групу складають м'язи, які діють на великий палець стопи, забезпечуючи його відведення, згинання і приведення. До латеральної групи відносяться м'язи, які діють на п'ятий палець стопи. Вони відводять п'ятий палець стопи і згинають його.

Середня група м'язів є найзначнішою. У неї входять короткий згинач пальців стопи, квадратний м'яз підошви, що прикріпляється до сухожилля довгого згинача пальців (він робить більш прямолінійним напрям тяги цього м'яза), а також тильні і підошовні міжкісткові м'язи, які беруть участь в згинанні, відведенні і приведенні пальців стопи.

Фасції і топографічні утворення нижньої кінцівки. На нижній кінцівці є дві фасції: поверхнева і глибока (власна). Поверхнева фасція розташована безпосередньо під шкірою, власна утворює міжм'язові перегородки і футляри для м'язів.

Власна фасція стегна називається широкою фасцією. Від неї відходять дві міжм'язові перегородки, які утворюють фіброзні футляри для м'язів стегна. Кравецький і ніжний м'язи, стегнові артерія і вена мають власні футляри.

Фасція гомілки є продовженням фасції стегна. Для передньої, задньої і латеральної груп м'язів гомілки фасція формує окремі футляри. В області гомілковостопного суглоба з тильної поверхні стопи фасція утворює утримувач м'язів розгиначів стопи і пальців; під медіальною кісточкою — утримувач згиначів стопи і пальців; під латеральною кісточкою — утримувач малогомілкових м'язів. Під вказаними утримувачами утворюються кістково-фіброзні канали, в яких проходять сухожилля м'язів, одягнені синовіальними піхвами.

Фасція на тильній стороні стопи тонка, на підошві товщає, утворюючи підошовний апоневроз, перегородки, які відходять від нього, утворюють футляри для трьох груп м'язів підошви.

З топографічних утворень нижньої кінцівки найкрупнішими є стегновий трикутник і підколінна ямка.

Стегновий трикутник розташований у верхньому відділі передньої поверхні стегна. Зверху він обмежений паховою зв'язкою, латерально — кравецьким м’язом, медіально — довгим приводним м’язом. У цьому трикутнику розташовується судинно-нервовий пучок нижньої кінцівки.

Підколінна ямка знаходиться на задній поверхні колінного суглоба. Вона має форму ромба. З латеральної сторони ямка обмежена двоголовим м’язом стегна, з медіальної — напівсухожильним і напівперетинчастим м'язами, знизу — двома головками литкового м'яза. Ямка заповнена пористою клітковиною. У ній знаходяться судини, нерви і лімфатичні вузли.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 4080;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.