Функціональна характеристика м’язів верхньої кінцівки.

М'язи верхньої кінцівки беруть участь в рухах плечового поясу, плеча, передпліччя і кисті. Рухи поясу верхньої кінцівки відбуваються переважно в грудино-ключичному суглобі. Тут можливі рухи поясу вперед, назад, вгору і вниз. Для здійснення цих рухів є чотири функціональні групи м'язів.

Рух плечового поясу вперед здійснюють м'язи, що перетинають вертикальну вісь обертання грудино-ключичного суглоба і розташовані спереду від неї. До них відносяться великий і малий грудні м'язи, передній зубчатий м'яз.

Рух плечового поясу назад виконують м'язи, що перетинають ту ж вісь обертання, але лежать ззаду від неї. Цими м'язами є трапецієвидний, ромбоподібний м'язи і найширший м'яз спини.

Підняття плечового поясу відбувається при скороченні м'язів, що йдуть зверху вниз. У цьому русі беруть участь верхні пучки трапецієвидного м'яза, м'яза, що піднімає лопатку, ромбоподібного м'яза і грудинно-ключично-сосковидного м'яза (при фіксованому положенні голови і шиї).

Рух плечового поясу вниз відбувається при розслабленні м'язів, що піднімають його (під впливом ваги верхньої кінцівки). Активному опусканню плечового поясу сприяють малий грудний м'яз, підключичний м'яз, нижні пучки трапецієвидного м'яза, нижні зубці переднього зубчатого м'яза, нижні пучки великого грудного м'яза, нижні пучки найширшого м'яза спини.

Круговий рух плечового поясу відбувається в результаті почергового скорочення всіх м'язів, діючих на нього.

Рухи плеча в плечовому суглобі, відповідно трьом осям обертання, виконують шість функціональних груп м'язів: згиначі і розгиначі, відвідні і привідні, пронатори і супінатори.

Згинання плеча здійснюється м’язами, які перетинають поперечну вісь плечового суглоба і розташовані спереду від неї. До них відносяться передня частина дельтовидного м'яза, великий грудний і дзьобоплечовий м'язи, двоголовий м'яз плеча.

Розгинання плеча виконують м'язи, що також перетинають поперечну вісь суглоба, але лежать ззаду від неї: задня частина дельтовидного м'яза, найширший м'яз спини, великий і малий круглі м'язи, довга головка трицепса плеча.

М'язи, що виконують відведення плеча, перетинають сагітальну вісь і розташовані назовні від неї: дельтовидний і надостний м'язи.

Приведення плеча здійснюється за правилом паралелограма сил м'язами згиначами і розгиначами плеча при одночасному скороченні великого грудного м'яза, найширшого м'яза спини, підостного м'яза, круглих м'язів і підлопаткового м'яза.

Пронація плеча виконується м'язами, які перетинають вертикальну вісь: підлопатковим м’язом, найширшим м’язом спини, великим круглим м’язом, великим грудним м’язом, передньою частиною дельтовидного м'яза.

Супінацію плеча виконують задня частина дельтовидного м'яза, підостний і малий круглий м'язи. Ці м'язи перетинають вертикальну вісь і розташовані ззаду від неї.

Круговий рух плеча відбувається при почерговому скороченні м'язів, що оточують плечовий суглоб.

Рухи передпліччя відбуваються в ліктьовому суглобі і здійснюються навколо двох осей обертання: поперечної (згинання і розгинання) і вертикальної (пронація, супінація). Ці рухи виконують чотири функціональні групи м'язів. Згинання передпліччя виконують двоголовий м'яз плеча, плечовий м'яз, плечопроменевий м'яз, круглий пронатор; розгинання — трицепс плеча і ліктьовий м'яз. Пронацію передпліччя здійснюють круглий пронатор, квадратний пронатор, плечопроменевий м'яз; супінацію — двоголовий м'яз плеча, м'яз супінатор, плечопроменевий м'яз.

Рухи кисті відбуваються при одночасній дії м'язів в декількох суглобах: променевозап’ястковому, середньозап’ястковому і зап'ястково-п'ясткових.

У рухах кисті беруть участь чотири функціональні групи м'язів: згиначі і розгиначі кисті, що приводять і відводять кисть.

Згинання кисті здійснюють всі м'язи згиначі зап'ястка і згиначі пальців, розташовані на передній, поверхні передпліччя; розгинання кисті - м'язи- розгиначі зап'ястка і розгиначі пальців, що знаходяться на задній поверхні передпліччя. У приведенні кисті беруть участь при одночасному їх скороченні м'язи - згиначі і розгиначі кисті, розташовані з медіальної сторони передпліччя. Відведення кисті виконують м'язи - згиначі і розгиначі кисті, розташовані з латеральної сторони передпліччя.

Рухи пальців здійснюють декілька груп м'язів. Згинання пальців виконують поверхневий і глибокий згиначі пальців, розгинання — розгиначі пальців кисті, відведення пальців — тильні міжкісткові, приведення — долонні міжкісткові м'язи.

Великий палець у людини володіє найбільшою свободою рухів, забезпечуючи кисті різноманітні висококоординовані рухи, необхідні при трудових процесах.

Великий палець може виконувати згинання, розгинання, відведення, приведення, зіставлення і відставлення, що забезпечується відповідними м'язами.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 4992;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.