Червоподібні м’язи; 6-м’яз-супінатор.

 

Перетинаючи осі обертання в плечовому суглобі, дельтовидний м'яз бере участь майже у всіх рухах, які можливі в ньому. При опорі на кістках плечового поясу напруження всього м'яза обумовлює відведення плеча майже до горизонтального рівня, напруження його задньої частини — розгинання і супінацію плеча, напруження його передньої частини — згинання і пронацію плеча. Середня частина, подібно всьому м'язу, відводить плече. При опорі на плечі м'яз укріплює плечовий суглоб і фіксує плечовий пояс.

Надостний м'яз розташований в однойменній ямці лопатки і прикритий трапецієвидним і дельтовидним м'язами. Він починається від стінок надостної ямки і прикріпляється до верхівки великого горбика плечової кістки. Функція цього м'яза аналогічна функції середньої частини дельтовидного м'яза.

Підостний м'яз займає однойменну ямку лопатки. Він починається від стінок ямки і прикріплюється до великого горбика плечової кістки.

Малий і великий круглі м'язи лежать нижче за підостний м'яз. Вони починаються від латерального краю і нижнього кута лопатки. Малий круглий м'яз прикріпляється до гребеня великого горбика, а великий — до гребеня малого горбика плечової кістки.

Підостний і малий круглий м'язи беруть участь в супінації, приведенні і розгинанні плеча, а великий круглий м'яз — в розгинанні, пронації і приведенні плеча.

Підлопатковий м'яз заповнює підлопаткову ямку, від кісткової основи якої і починається. Прикріпляється він до малого горбику плечової кістки і разом з великим круглим м’язом і найширшим м’язом спини підняту руку опускає, а опущену — розгинає і пронує. При опорі на плечовій кістці всі вказані м'язи укріплюють плечовий суглоб.

М'язи плеча.В областіплеча розрізняють дві групи м'язів: передню і задню.

Передня група м'язів складається з двоголового м'яза плеча, дзьобоплечового і плечового м'язів.

Двоголовий м'яз плеча має дві головки: довгу і коротку. Довга головка починається від надсуглобової горбистої лопатки, проходить через порожнину плечового суглоба і виходить на передню поверхню плеча, де з'єднується з короткою головкою, що починається від дзьобоподібного відростка лопатки. Прикріпляється двоголовий м'яз плеча до горбистої променевої кістки. Двоголовий м'яз плеча є двосуглобовим. Він забезпечує згинання і супінацію передпліччя в ліктьовому суглобі і згинання плеча в плечовому суглобі. При опорі на передпліччі, коли руки фіксовані (виси, упори), м'яз разом з іншими м'язами, що оточують плечовий суглоб, фіксує вільну верхню кінцівку до плечової кістки.

Дзьобоплечовий м'яз починається від дзьобоподібного відростка лопатки і прикріпляється на середині плечової кістки з медіальної сторони. М'яз згинає плече.

Плечовий м'яз розташований під двоголовим м’язом плеча. М'яз починається від передньої поверхні плечової кістки і міжм'язових перегородок і прикріпляється до горбистої ліктьової кістки. М'яз односуглобовий. При підтягуванні м'яз згинає руку в ліктьовому суглобі, наближаючи плече до передпліччя; при опорі на плечі — згинає передпліччя.

Задня група м'язів плеча складається з трицепса плеча і ліктьового м'яза.

Трицепс плеча займає всю задню поверхню плеча. Вона має три головки: довгу, медіальну і латеральну. Довга головка починається від підсуглобової горбистості лопатки, медіальна і латеральна від плечової кістки. Коротким сухожиллям трицепс плеча прикріпляється до ліктьового відростка ліктьової кістки. М'яз двосуглобовий. При проксимальній опорі розгинає передпліччя. Завдяки наявності довгої головки, бере участь в розгинанні плеча. При дистальній опорі (виси, упори) фіксує кістки в плечовому і ліктьовому суглобах.

Ліктьовий м'яз має форму трикутника. Розташований він на задній поверхні дистальної частини плеча, будучи як би четвертою головкою трицепса плеча. Цей м'яз починається від латерального надвиростка плечової кістки і прикріпляється до ліктьової кістки. Він бере участь в розгинанні передпліччя.

М'язи передпліччя. М'язи передпліччя характеризуються тим, що мають коротке черевце, довге сухожилля і малу площу фіксації до кісток. Невелика площа прикріплення до кісток дозволяє цим м'язам виробляти спритні і багатоманітні рухи.

На передпліччі розрізняють дві групи м'язів: передню і задню.

До передньої групи м'язів передпліччя входять згиначі кисті і пальців і пронатори; у задню - розгиначі кисті і пальців, плечопроменевий м'яз, м'яз-супінатор і довгий м'яз, який відводить великий палець.

М'язи - згиначі кисті і пальців починаються від медіального надвиростка плечової кістки, передньої поверхні кісток передпліччя і міжкісткової перетинки і прикріпляються до кісток кисті.

Пропаторів передпліччя два: круглий і квадратний.

Круглий пронатор, починається від медіального надвиростка плечової кістки і прикріпляється допроменевої кістки приблизно на середині її тіла. Квадратний пронатор розташований в дистальному відділі передпліччя на ліктьовій іпроменевій кістках. Функція пронаторів відома.

М'язи - розгиначі кисті і пальців починаються від латерального надвиростка плечової кістки, тильної поверхні кісток передпліччя і міжкісткової перетинки і прикріпляються до кісток кисті з тильної поверхні.

Плечопроменевий м'яз займає латеральний край передпліччя. Він починається на плечовій кістці вище за латеральний надвиросток і прикріпляється до променевої кістки вище за шилоподібний відросток. Цей м'яз бере участь у згинанні передпліччя (разом з круглим пронатором), встановлює передпліччя і чисть в середнє положення між пронацією і супінацією.

З пронованого положення вона супінує передпліччя; з супінованого його пронує.

М'яз-супінатор лежить під м'язами — розгиначами кисті і пальців безпосередньо на кістках. Почавшись від латерального надвиростка плечової кістки, він оточує променеву кістку і прикріпляється до неї з медіальної сторони.

Довгий м’яз, який відводить великий палець, починається на тильній поверхні променевої кістки і прикріпляється до основи проксимальной фаланги великого пальця кисті.

М'язи кисті.М'язи кисті поділяються на м'язи долонної і тильної поверхонь.

На долонній поверхні кисті м'язи утворюють три групи: м'язи підвищення великого пальця, м'язи підвищення малого пальця і середню групу м'язів. До першої групи входять м'язи, що виконують відведення, приведення, згинання і зіставлення великого пальця кисті.

Другу групу м'язів складають м'язи, що відводять, протиставляють і згинають п'ятий палець кисті.

Середня група м'язів (м'язи долонної западини) містить м'язи, які приводять пальці до середньої лінії, і м'язи, що згинають проксимальну і розгинають середню фалангу.

На тильній поверхні кисті в проміжках між кістками п’ястка розташовані тильні міжкісткові м'язи, які відводять пальці в сторони від третього пальця.

Фасції і топографічні утворення верхньої кінцівки. Тут, як і в інших відділах тіла, є дві фасції: поверхнева і власна. Поверхнева фасція виражена досить слабо. Власна фасція носить назву по областях: фасція плечового поясу, фасція плеча, фасція передпліччя, фасція кисті.

Фасція плечового поясу утворює сполучнотканині футляри для м'язів плечового поясу. В області плеча вона дає латеральну і медіальну міжм'язові перегородки, що відділяють передню групу м'язів плеча від задньої.

Фасція передпліччя в області зап'ястка з тильної сторони утворює зв'язку — утримувач м'язів-розгиначів, під якою через спеціальні канали проходять сухожилля м'язів — розгиначів кисті і пальців, оточені синовіальними піхвами. На долонній поверхні кисті фасція утворює зв'язку — утримувач м’язів-згиначів, який обмежує канал, через який проходять сухожилля м'язів — згиначів пальців, оточені синовіальними піхвами.

До найкрупніших топографічних утворень верхньої кінцівки відносяться пахвова ямка, медіальна і латеральна борозни плеча і ліктьова ямка.

Пахвову ямку добре видно при відведеній руці. У ній розташовуються судини, нервові стовбури плечового сплетення, лімфатичні вузли.

Медіальна борозна плеча розташована між двоголовим і триголовим м'язами на медіальній стороні плеча. У ній проходить судинно-нервовий пучок.

Латеральна борозна плеча лежить на латеральній стороні плеча. У ній проходить латеральна підшкірна вена руки.

Ліктьова ямка розташована спереду ліктьового суглоба. Дно ямки складає плечовий м'яз. У ліктьовій ямці розташовані судини, нерви, 2 — 3 лімфатичні вузли, підшкірні вени, які використовують для взяття крові і введення лікарських речовин.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1551;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.