Ніжний м’яз; 15-литковий м’яз; 16-камбалоподібний м’яз; 17-передній великогомілковий м’яз; 18-плечовий м’яз; 19-плечопроменевий м’яз; 20-розгиначі кисті і пальців.

М'язи класифікують за формою, за напрямком волокон, за функцією, по відношенню до суглобів і по місцеположенню в тілі людини — топографії («топос» — місце).

За формою м'язи діляться на довгі, короткі і широкі. Довгі м'язи розташовані на кінцівках, де вони здатні забезпечувати великий розмах рухів; короткі — переважно там, де розмах рухів невеликий (в області хребетного стовпа і грудної клітки); широкі — в основному на тулубі, де вони беруть участь в утворенні стінок порожнин (грудний, черевний). За напрямком волокон виділяють м'язи з паралельним по відношенню до подовжньої осі розташуванням волокон і під кутом до неї. Останні називають перистими м'язами. Розрізняють одноперисті, двоперисті і багатоперисті м'язи (мал. 3).

 

Мал.2. М’язи тіла людини ( вигляд ззаду):

1-трапецієвидний м’яз; 2-дельтовидний м’яз; 3- найширший м’яз спини; 4-триголовий м’яз плеча; 5-плечопроменевий м’яз;

6-згиначі кисті і пальців; 7-великий сідничний м’яз; 8-двоголовий м’яз стегна;

9-литковий м’яз; 10-п’яткове сухожилля;








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 994;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.