В-м’язи шиї: 1-грудинно-ключично-сосковий м’яз; 2-м’язи, які піднімають під’язикову кістку; 3-м’язи, які опускають під’язикову кістку.

Мімічні м’язи.Мімічні м'язи характеризуються тим, що побудовані з тонких пучків, не мають фасцій і фіксуються до кісток тільки одним кінцем. Другий кінець їх вплітається в шкіру. Деякі м'язи обома кінцями вплітаються в шкіру. Тому напруження мімічних м'язів утворює на обличчі складки, ямки, борозни, що додає обличчю певний вираз, відомий під назвою міміки. В області обличчя мімічні м'язи розташовані кільцеподібно або по радіусу навколо отворів — очних ямок, рота, носа. При скороченні м'язи, що йдуть в коловому напрямі, звужують отвори, а ті, що йдуть по радіусу, навпаки, їх розширюють. У новонароджених мімічні м'язи розвинені слабо. Це і природно, оскільки розвиток мімічних м'язів пов'язаний з функцією мови, рухами повік, а також ростом кісток лицьового черепа. Прояв же міміки залежить від скелета обличчя, ступеня розвитку м'язів, товщини шкіри, підшкірної клітковини і від вправляння.

Жувальні м'язи.Жувальні м'язи характеризуються тим, що всі вони одним кінцем фіксуються до нижньої щелепи і приводять її в рух.

Жувальних м'язів 4 пари: скроневий, жувальний, медіальний і латеральний крилоподібні.

Скроневий м'яз розташований в скроневій ямці. Він починається від тім'яної і скроневої кісток, прикритий щільною фасцією і прикріпляється до вінцевого відростка нижньої щелепи. Передні і середні пучки мають майже вертикальний напрям, а задні — горизонтальний, у зв'язку з чим м'яз може не тільки піднімати нижню щелепу, але і рухати її назад.

Жувальний м'яз добре помітний під шкірою, особливо при стисненні зубів. Він починається від кута нижньої щелепи і прикріпляється до виличної кістки і виличної дуги. Цей м'яз піднімає нижню щелепу.

Медіальний крилоподібний м'яз починається від медіальної пластинки крилоподібного відростка клиновидної кістки, йде вниз і прикріпляється до кута нижньої щелепи з внутрішньої сторони. Цей м'яз піднімає нижню щелепу.

Латеральний крилоподібний м'яз починається від латеральної пластинки крилоподібного відростка клиновидної кістки, йде майже горизонтально позаду гілки нижньої щелепи і прикріплюється біля основи виросткового відростка. При двосторонньому скороченні м'язів відбувається рух нижньої щелепи вперед, а при односторонньому — рух у відповідну сторону.

Відповідно рухам нижньої щелепи в скронево-нижньощелепному суглобі можна виділити наступні функціональні групи жувальних м'язів: м'язи, що піднімають нижню щелепу, м'язи, що опускають нижню щелепу, м'язи, що виробляють рух щелепи вперед, назад, в праву і ліву сторону.

Піднімають щелепу скроневий, жувальний і медіальний крилоподібний м'язи; опускають — м'язи, що лежать під нижньою щелепою.

Рух нижньої щелепи вперед здійснює латеральний крилоподібний м'яз правої і лівої сторони при одночасному напруженні; назад — нижні пучки скроневого м'яза.

Рухи щелепи в сторони забезпечує латеральний крилоподібний м'яз при почерговому скороченні з правого і лівого боку.

З жувальних м'язів найсильнішою групою є м'язи, що піднімають нижню щелепу. Своїм напруженням вони можуть утримувати вагу не тільки даної людини, але і декількох партнерів (акробати в цирку).

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1447;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.