Підключичний м’яз; 3-дзьобоплечовий м’яз.

Великий грудний м'яз розташований поверхнево в області грудей. Він починається від ключиці, груднини, хрящів ребер, піхви прямого м'яза живота і прикріпляється до гребеня великого горбика плечової кістки. При фіксованій грудній клітці м'яз опускає підняту руку, наближаючи її до тулуба, згинає і пронує плече. При фіксованій верхній кінцівці піднімає ребра, будучи допоміжним дихальним м’язом (вдиху), підтягає тулуб до опори (лазіння по канату і жердині) або до фіксованого плечового поясу (при висові, упорах).

Малий грудний м'яз знаходиться під великим грудним м’язом. Він починається від ребер (з другого до п'ятого) і прикріпляється до дзьобоподібного відростка лопатки. При опорі на ребрах рухає лопатку вниз і вперед. При опорі на кістках плечового поясу піднімає ребра, розширює верхній відділ грудної клітки, будучи дихальним м’язом.

Підключичний м’яз знаходиться між ключицею і першим ребром. Він укріплює грудинно-ключичний суглоб, опускає плечовий пояс. При опорі на ключиці фіксує перше ребро, разом з драбинчастими м'язами забезпечує опору міжреберним м'язам, сприяючи вдиху.

Передній зубчатий м'яз розташований на передньолатеральній поверхні грудної клітки. Він починається зубцями від восьми-дев'яти верхніх ребер і прикріпляється до нижнього кута і хребетного краю лопатки. При опорі на ребрах зміщує лопатку вперед і вниз, що збільшує амплітуду руху руки в плечовому суглобі (винесення руки вперед при плаванні, у фехтуванні і ін.). При опорі на лопатці тягне ребра вгору і назовні, збільшує грудну порожнину, сприяючи вдиху.

ФУНКЦІОНАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА М'ЯЗІВ ТУЛУБА.

Рухи хребетного стовпа, а разом з ним і всього тулуба забезпечують шість функціональних груп м'язів, розташованих відповідно до трьох взаємно перпендикулярних осей обертання: м'язи, що виконують згинання і розгинання тулуба (нахил вперед і нахил назад), нахили в праву і ліву сторону і скручування (повороти вправо і вліво).

Згинання хребетного стовпа в більшій мірі виражене в шийному і поперековому відділах. Оскільки рухи шийного відділу хребетного стовпа тісно пов'язані з рухами голови, то ці рухи розглядаються разом.

Згинання шиї і голови здійснюють м'язи, які перетинають поперечну вісь атлантопотиличного і міжхребцевих суглобів і розташовані спереду від неї. До цих м'язів відносяться довгий м'яз голови, довгий м'яз шиї, передній і латеральний прямі м'язи голови, драбинчасті м'язи (передній, середній і задній) і грудинно-ключично-сосковидний м'яз.

Розгинання шиї і голови виконують м'язи, що також перетинають поперечну вісь, але розташовані ззаду від неї. У цьому русі беруть участь м’язи спини, що прикріпляються до черепа і шийних хребців.

До них відносяться трапецієвидний м'яз (його верхній відділ), ремінний м'яз, м'яз-випрямляч тулуба (його верхній відділ), поперечно-остистий м'яз, грудинно-ключично-сосковий м'яз, м'яз, що піднімає лопатку (при фіксованому поясі верхньої кінцівки).

М'язів, які б перетинали сагітальну вісь суглобів хребетного стовпа і розташовувалися б латерально від неї, нема. Тому нахил шиї і голови убік відбувається при одночасному скороченні м'язів згиначів і розгиначів хребетного стовпа тієї сторони, куди відбувається нахил.

Поворот голови і шиї вправо і вліво, тобто рух навколо вертикальної осі обертання, здійснюється тими м'язами, які мають косий напрям волокон по відношенню до цієї осі. У повороті голови і шиї вправо беруть участь м'язи, що лежать справа: ремінний м'яз голови і шиї, дрібні м'язи, що лежать позаду атлантопотиличного суглоба, верхній відділ м'яза, що випрямляє тулуб, лопатково-під'язиковий м'яз і лівий грудинно-ключично-сосковий м'яз.

При поверненні голови і шиї в початкове положення, а також при повороті в ліву сторону працюють однойменні м'язи протилежної сторони.

Колові рухи шиї і голови відбуваються в результаті послідовного скорочення м'язів згиначів і розгиначів.

Згинання в поперековому відділі хребетного стовпа виконують м'язи, що перетинають поперечну вісь обертання цього відділу хребетного стовпа і лежать попереду від неї. До цих м'язів відносяться прямий м'яз живота, зовнішній косий м'яз живота, внутрішній косий м'яз живота, поперековий м'яз, що напружуються з тієї і іншої сторони тіла.

Розгинання хребетного стовпа виконують м'язи спини: м'яз, що випрямляє тулуб, поперечно-остистий м'яз, короткі м'язи спини, ремінний м'яз, ромбоподібний м'яз, трапецієвидний м'яз, м'яз, що піднімає лопатку (при двосторонньому напруженні). Останні три м'язи виконують розгинання хребетного стовпа при закріпленому плечовому поясі.

Нахил тулуба убік відбувається при одночасному скороченні м'язів згиначів і розгиначів хребетного стовпа однієї сторони тулуба. Їх робота доповнюється роботою інших м'язів: квадратного м'яза попереку, ромбоподібного м'яза і нижнього заднього зубчатого м'яза.

Скручування тулуба виконують головним чином наступні м'язи: м'язи-обертачі, внутрішній косий м'яз живота, зовнішній косий м'яз живота. Перші два м'язи скорочуються на тій стороні, в яку відбувається рух; останній — на протилежній стороні.

Колові рухи тулуба відбуваються при почерговому скороченні всіх груп м'язів тулуба, які забезпечують його розгинання, нахил убік і згинання.

М’язи живота. Біла лінія живота. Пупкове кільце. Паховий канал, стегновий канал і місце можливого утворення гриж. Вплив фізичного виховання і спорту на розвиток м’язів тулуба і шиї.

М'язи живота.М'язи живота утворюють передню, бічну і частково задню стінку черевної порожнини. Функції їх багатоманітні. Вони є м'язами видиху (антагоністи діафрагми), беруть участь в рухах хребетного стовпа, підтримують на необхідному рівні внутрішньочеревний тиск і входять до складу черевного преса.

Розташовуються м'язи живота пошарово (мал.4.). Серед м'язів, створюючих передню стінку черевної порожнини, розрізняють прямий м'яз живота і пірамідальний м'яз.

Мал.4. М’язи латеральної поверхні тулуба і плечового поясу: А-поверхневий шар;

Б,В-глибокі шари; 1-підостний м’яз; 2-малий круглий м’яз; 3-великий круглий м’яз;

4-найширший м’яз спини; 5-передній зубчастий м’яз; 6-зовнішній косий м’яз живота; 7-внутрішній косий м’яз живота;

8-поперечний м’яз живота; 9-підлопатковий м’яз; 10-прямий м’яз живота; 11-сухожильні перетинки; 12-зовнішні міжреберні м’язи;

13-внутрішні міжреберні м’язи;








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1292;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.