М’яз-випрямляч хребта; 4-верхній задній зубчастий м’яз; 5-нижній задній зубчастий м’яз.

Функції м'язів тулуба дуже різноманітні. Вони забезпечують вертикальне положення тіла, беруть участь в рухах хребетного стовпа, в рухах ребер (у механізмі зовнішнього дихання), вутворенні стінок порожнин (грудної, черевної, тазової) і, нарешті, в рухах голови.

М'язи спини. М'язи спини численні і розташовані пошарово (мал.2). Чим глибше лежать м'язи, тим вони коротші. М'язи спини розділяються на дві групи: поверхневі, що перемістилися в процесі розвитку в дану область з кінцівок, і глибокі, або власні м'язи спини, що розвинулися з м'язових закладок (міотомов) даної області і діють в основному на хребетний стовп.

Поверхневі м’язи спини. До поверхневих м'язів спини відносяться трапецієвидний м'яз, найширший м'яз спини, ромбоподібний м'яз, м'яз, що піднімає лопатку, і задні зубчаті (верхній і нижній) м'язи

Трапецієвидний м'яз розташований у верхньому відділі спини. Він починається від потиличної кістки, остистих відростків шийних і грудних хребців і прикріпляється до акроміального кінця ключиці, акроміону і ості лопатки. Від місця початку верхні пучки м'яза по відношенню до кісток плечового поясу йдуть зверху вниз, середні — майже горизонтально, а нижні — знизу вгору. При закріпленій голові і фіксованому хребетному стовпі верхня частина м'яза братиме участь і піднятті плечового поясу, при цьому лопатка повертається нижнім кутом в латеральну сторону (при піднятті руки вгору вище за горизонтальний рівень). Середня частина приводить лопатку до хребетного стовпа, а нижня тягне плечовий пояс вниз. При напруженні всього м'яза плечовий пояс наближатиметься до хребетного стовпа, дещо піднімаючись при цьому.

При фіксованих кістках плечового поясу трапецієвидний м'яз при скороченні на обох сторонах розгинає шийний відділ хребетного стовпа, збільшуючи шийний лордоз і зменшуючи грудний кіфоз.

При скороченні м'яза на одній стороні відбувається нахил хребетного стовпа убік. Крім того, верхня частина трапецієвидного м'яза бере участь в поворотах голови, а нижня - в підтяганні тулуба до закріпленого плечового поясу (при упорах на брусах, висах на прямих і зігнутих руках).

Найширший м'яз спини розташований в нижньому відділі спини, у верхній частині прикритий трапецієвидним м’язом. Він починається від остистих відростків нижніх грудних, всіх поперекових і крижових хребців, клубового гребеня і чотирьох нижніх ребер. Нижні пучки м'яза йдуть вгору і латерально, а верхні — горизонтально, прикриваючи нижній кут лопатки.

Весь м'яз прикріпляється до гребеня малого горбика і плечової кістки. При фіксованих руках одночасне скорочення обох м'язів виконує розгинання хребетного стовпа, а одностороннє скорочення - його нахил. Крім того, м'яз може підтягати тулуб до закріпленого плечового поясу або до вільної верхньої кінцівки при лазінні по канату, жердині, при висові на прямих руках, при підтягуванні на перекладині, кільцях, брусах. При закріпленому хребетному стовпі цей м'яз розгинає і пронує плече і опускає підняту руку.

Ромбоподібний м'яз знаходиться під трапецієвидним у верхній частині грудного відділу хребетного стовпа. Він починається від остистих відростків двох нижніх шийних і чотирьох верхніх грудних хребців і прикріпляється до хребетного краю лопатки. При фіксованому хребетному стовпі і двосторонньому скороченні м'яз виконує рух плечового поясу назад і дещо вгору. При фіксованому плечовому поясі ромбоподібний м'яз разом з трапецієвидним, скорочуючись справа і зліва, розгинає грудний відділ хребетного стовпа, зменшуючи грудний кіфоз, а при односторонньому скороченні нахиляє шийний відділ хребетного стовпа в свою сторону.

М'яз - піднімач лопатки у нижньому відділі прикритий трапецієвидним, а у верхньому грудино - ключично - сосковидним м'язами. Він починається від поперечних відростків шийних хребців і прикріпляється до медіального кута лопатки. Функція по відношенню до лопатки ясна з назви. При укріплених лопатках двостороннє скорочення м'язів сприяє розгинанню шийного відділу хребетного стовпа, одностороннє — його нахилу в праву або ліву сторону.

Верхній задній зубчатий м'яз розташований під ромбоподібним. Він починається від остистих відростків нижніх шийних і двох верхніх грудних хребців, прямує вниз і латерально, прикріпляючись чотирма зубцями до другого - п'ятого ребер.

При опорі на хребетному стовпі скорочення м'яза сприяє підняттю ребер, руху їх в сторони і назад, що веде до розширення верхнього відділу грудної клітки. При опорі на ребрах м'яз розгинає хребетний стовп (двостороннє скорочення) або нахиляє його убік (одностороннє скорочення).

Нижній задній зубчатий м'яз розташований під найширшим м’язом спини. Він починається від остистих відростків двох нижніх грудних і двох верхніх поперекових хребців, йде криво вгору і латерально, - прикріпляючись до дев'ятого - дванадцятого ребер. Цей м'яз тягне ребра вниз і назад, розширюючи нижній відділ грудної клітки і сприяючи вдиху. При одночасному скороченні з верхнім заднім зубчастим м’язом він розширює задній відділ грудної клітки, що спостерігається при глибокому вдиху.

Глибокі м'язи спини розташовані в чотири шари. Перший шар складають ремінний м'яз, другий - м'яз, що випрямляє хребет (тулуб), третій поперечно-остистий м'яз і останній, найглибший шар — короткі м'язи спини.

Ремінний м'яз розташований під трапецієвидним, ромбоподібним і верхнім заднім зубчстим м'язами. Він починається від остистих відростків шийних і верхніх грудних хребців, йде криво вгору і назовні, прикріпляючись до потиличної і скроневої кісток. При двосторонньому скороченні розгинає голову, шийний і грудний відділи хребетного стовпа; при односторонньому --нахиляє голову в свою сторону і повертає її.

М'яз, що випрямляє хребет, розташовується вздовж всього хребетного стовпа. Він починається від крижів, клубового гребеня і йде до черепа. Цей м'яз розгинає хребетний стовп (при двосторонньому скороченні), нахиляє його убік (при односторонньому скороченні).

Поперечно-остистий м'яз розташований в заглибленні між остистими і поперечними відростками хребців. Він складається з дрібних пучків, що протягуються між поперечними і остистими відростками хребців. Скорочення м'яза сприяє в основному розгинанню хребетного стовпа.

Серед пучків поперечно-остистого м'яза виділяють м'язи повертачі, що забезпечують обертання вищерозміщеного хребця по відношенню до нижчерозміщеного.

До коротких м'язів спини відносяться міжпоперечні і міжостисті м'язи, розташовані між відповідними відростками хребців. Міжпоперечні м'язи сприяють нахилу тулуба убік; міжостисті — розгинанню хребетного стовпа.

У грудному відділі хребетного стовпа під м’язом, що випрямляє тулуб, розташовані м'язи, що піднімають ребра. Ці м'язи йдуть від поперечних відростків грудних хребців і прикріпляються до нижчерозміщених або подальших ребрах. Ці м'язи піднімають ребра, при фіксованих ребрах — нахиляють хребетний стовп.

В області атлантопотиличного суглоба є дрібні м'язи, які сприяють нахилу голови назад, повороту голови і нахилу її убік.

М'язи спини покриті поверхневою і попереково-грудною фасціями. Поверхнева фасція є частиною загальної підшкірної фасції. Попереково-грудна фасція утворює кістково-фіброзні ложа для м'язів спини і є місцем початку м'язів живота.

М'язи шиї.М'язи шиї розділяються на три групи: поверхневу, середню і глибоку. Функції м'язів шиї різні. Одні з них діють на хребетний стовп, інші роблять вплив на під'язикову кістку, а через неї і на нижню щелепу, і, нарешті, деякі м'язи, прикріпляючись до ребер, виробляють дихальні рухи (мал.1.).

Поверхневі м’язи шиї. До цих м'язів відносяться підшкірний м'яз шиї і грудинно-ключично-сосковий м'яз.

Підшкірний м'яз шиї лежить під шкірою у вигляді тонкої широкої пластинки, що протягується від фасції грудей до фасції області обличчя. М'яз опускає кут рота і завдяки наявності зв'язку з оболонкою судин сприяє відтоку венозної крові.

Грудинно-ключично-сосковий м'яз добре помітний під шкірою на латеральній поверхні шиї. Він починається двома ніжками від груднини і ключиці, йде криво вгору і назад, прикріпляючись до сосковидного відростка скроневої кістки. Між ніжками цього м'яза знаходиться мала надключична ямка, де промацується щілина грудинно-ключичного суглоба. При двосторонньому скороченні цей м'яз закидає голову назад, при односторонньому — нахиляє її в свою сторону, повертаючи при цьому обличчя в протилежну сторону.

Середня (серединна) група м'язів шиї. Під'язиковою кісткою ця група м'язів розділяється на м'язи, що лежать вище за під'язикову кістку, і м'язи, що лежать нижче за неї. М'язи, що лежать вище за під'язикову кістку, при фіксованій щелепі піднімають під'язикову кістку, як це має місце при ковтанні. При фіксованій під'язиковій кістці вони опускають нижню щелепу. М'язи, що лежать нижче за під'язикову кістку, опускають під'язикову кістку, фіксуючи її.

Глибокі м'язи шиї. Глибокі м'язи шиї діляться на дві групи: латеральну і передхребетну. До латеральної групи відносяться драбинчасті м'язи; до передхребетної — довгі м'язи голови і шиї.

Передній, середній і задній драбинчасті м'язи починаються від поперечних відростків шийних хребців і прикріпляються до першого і другого ребер. Ці м'язи при фіксованих ребрах, скорочуючись на правій і лівій стороні, згинають шийний відділ хребетного стовпа, при односторонньому скороченні нахиляють його убік. При опорі на хребетному стовпі піднімають ребра.

Довгі м'язи голови і шиї розташовані безпосередньо на тілах і поперечних відростках шийних і верхніх грудних хребців. Вони згинають шийний відділ хребетного стовпа.

Фасції шиї влаштовані досить складно. Тут розрізняють 3 фасції: поверхневу, власну і передхребетну.

Поверхнева фасція покриває з усіх боків підшкірний м'яз шиї; передхребетна фасція, зростаючисьз поперечними відростками хребців, утворює для глибоких м'язів шиї кістково-фіброзну піхву, а власна фасція покриваєм'язи, розташовані вище і нижче за під'язикову кістку, грудино-ключично-сосковидний м'яз і органи, розташовані в області шиї.

М'язи грудей.М'язи грудей розділяються на поверхневі, фіксуються до кісток верхньої кінцівки, і глибокі, або власні, що прикріпляються до кісток грудної клітки (мал.3.).

До поверхневих м'язів грудей відносяться великий грудний, малий грудний, підключичний і передній зубчастий м'язи.

Мал.3.М’язи грудей і живота. А-поверхневий шар: 1-великий грудний м’яз; 2-передній зубчастий м’яз; 3-найширший м’яз спини;








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 3302;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.