Мал.5.Схема напруження м’язів живота при скручуванні тулуба. При скручуванні вправо напружується правий зовнішній і лівий внутрішній косі м’язи живота.

Поперечний м'яз живота лежить під внутрішнім косим м’язом живота. Він починається від внутрішньої поверхні шести нижніх ребер, клубового гребеня і пахової зв'язки.

М'язові пучки йдуть в поперечному напрямі, переходять в апоневроз, що з'єднується по серединній лінії з апоневрозом протилежної сторони. Зближуючи ребра, м'яз сприяє видиху.

Апоневрози косих і поперечного м'язів живота, окутуючи прямий м'яз живота, утворюють для нього піхву, яка фіксує м'язи правої і лівої сторони і забезпечує їх взаємодію при рухах тулуба.

В утворенні задньої стінки черевної порожнини бере участь квадратний м'яз попереку. Він починається від поперечних відростків поперекових хребців, клубового гребеня і прикріпляється до дванадцятого ребра. М'яз опускає дванадцяте ребро, при двосторонньому скороченні згинає поперековий відділ хребетного стовпа, а при односторонньому — нахиляє його убік.

М'язи, які утворюють передню, бічну і задню стінки черевної порожнини, діафрагма і м'язи дна тазу утворюють черевний прес.

При скороченні всіх цих м'язів підвищується внутрішньочеревний тиск, відбувається так зване натуження, яке сприяє виведенню назовні вмісту порожнин внутрішніх органів, що спостерігається, наприклад, при блювоті, дефекації, сечовипусканні і у жінок під час пологів. У спортсменів скорочення (натуження) м'язів черевного преса закріплює тулуб, забезпечуючи можливість підняття ваги.

Серед топографічних утворень передньолатеральної стінки живота слід згадати так звані слабо захищені місця, через які при підвищенні внутрішньочеревного тиску можуть виходити під шкіру внутрішні органи (петлі кишок, великий сальник), утворюючи грижі. До них відносяться біла лінія живота, пупкове кільце і паховий канал.

Біла лінія живота протягується від мечовидного відростка до симфіза і є місцем перехрещення (переплетення) сухожильних волокон апоневрозів косих і поперечного м'язів живота правої і лівої сторін.

Пупкове кільце знаходиться приблизно на середині білої лінії живота. Через це кільце у плоду проходять судини. Після народження воно закривається сполучною тканиною і може бути місцем утворення гриж (пупкові грижі).

Паховий канал — щілиноподібний проміжок, розташований криво над паховою зв'язкою.

У паховому каналі у чоловіків розташований сім'яний канатик, у жінок — кругла зв'язка матки. Зовнішній отвір пахового каналу обмежений волокнами апоневроза зовнішнього косого м'яза живота. У цій області і можуть виникати пахові грижі.

При слабкому розвитку м'язів черевного преса внутрішньочеревний тиск знижується, органи черевної і тазової порожнин (сечовий міхур, матка, піхва) під впливом власної ваги опускаються (особливо у жінок), викликаючи порушення їх функцій. Опускання внутрішніх органів називається птозом. Найчастіше птоз виникає у літніх людей. Єдиним чинником, який застерігає від опущення внутрішніх органів, є фізичні вправи.

 

Топографія і характеристика м’язів, що здійснюють вдих і видих. Діафрагма. Механізм дихання при різних положеннях тіла людини. Вплив фізичної культури і спорту на розвиток дихальних м’язів.

 

Глибокі м'язи грудей включають міжреберні м'язи (зовнішні і внутрішні), підреберні м'язи, поперечний м'яз грудей і діафрагму.

Зовнішні міжреберні м'язи заповнюють міжреберні проміжки. Вони починаються від нижнього краю вищерозміщеного ребра, йдуть косо зверху вниз і прикріпляються до верхнього краю ніжчерозміщеного ребра. В більшій мірі беруть участь в піднятті ребер, в меншій - в їх опусканні.

Внутрішні міжреберні м'язи розташовуються за зовнішніми міжреберними, мають протилежний напрям. Починаючись від нижчерозташованого ребра, вони йдуть криво вгору і назад і прикріпляються до вищерозміщеного ребра. М'язи переважно опускають ребра, але беруть участь і в піднятті їх. Перехрещення волокон зовнішніх і внутрішніх міжреберних м'язів укріплює між реброві проміжки.

Надреберні м'язи розташовані на внутрішній поверхні грудної клітки біля хребетного стовпа. Ці м'язи йдуть в тому ж напрямі, що і внутрішні міжреберні, перекидаючись через одне або два ребра. Вони опускають ребра, будучи м'язами видиху.

Поперечний м'яз грудей розташований на внутрішній поверхні грудної клітки, в області грудини і хрящів ребер. Функція її аналогічна функції підреберних м'язів.

Діафрагма (мал. 6) —плоский тонкий м'яз, що закриває нижній отвір грудної клітки. Вона має форму куполу, опуклість якого обернута вгору. У діафрагмі розрізняють м'язову (периферичну) і сухожильну частини. Остання займає серединне положення і називається сухожильним центром.

 

Мал.6. Діафрагма: 1- грудна частина; 2-реберна частина; 3-поперекова частина; 4-сухожилковий центр;








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1096;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.