Трапецієвидний м’яз; 15-дельтовидний м’яз; 16-триголовий м’яз плеча.

Прямий м'яз живота лежить біля передньої серединної лінії тіла у вигляді широкої стрічки. Він починається від мечовидного відростка груднини, п'ятого, шостого і сьомого ребер і прикріпляється до лобкової кістки. По ходу м'яза є сухожильні перетинки, що розділяють його на окремі частини (сегменти). М'яз бере участь в згинанні поперекового відділу хребетного стовпа. Сегментарна будова прямого м'яза живота дозволяє йому скорочуватися по частинах. Якщо з положення лежачи піднімати ноги і таз, то навантаження падає переважно на нижню частину прямого м'яза живота, а якщо піднімати верхній відділ тулуба, то напружуються верхні пучки прямого м'яза.

Пірамідальний м'яз прилежить до прямого м'яза живота спереду. Він має трикутну форму. Починається від лобкової кістки і прикріпляється до білої лінії живота. Пірамідальний м'яз натягує білу лінію живота. У людини цей м'яз погано розвинений (рудиментарний).

Групу м'язів, які утворюють бічну стінку живота, складають зовнішній і внутрішній косі м'язи живота і поперечний м'яз.

Зовнішній косий м'яз живота починається від восьми нижніх ребер між зубцями переднього зубчатого м'яза, попереково-грудної фасції і клубового гребеня. М'язові пучки йдуть криво вниз, вперед і медіально, переходять в широке сухожилля — апоневроз, який по серединній лінії з'єднується з апоневрозом однойменного м'яза протилежної сторони, беручи участь в утворенні білої лінії живота.

Нижній край апоневроза зовнішнього косого м'яза живота утворює пахову зв'язку, натягнуту у вигляді жолоба між верхньою передньою клубовою остю і лобковим горбиком. М'яз сприяє згинанню хребетного стовпа (при двосторонньому напруженні) і повороту його в протилежну сторону, при закріпленій грудній клітці — фіксації тазу (кут в упорі). Крім того, опускаючи ребра, він бере участь в акті видиху.

Внутрішній, косий м'яз живота знаходиться під зовнішнім косим м’язом. Він починається від попереково-грудної фасції, клубового гребеня і пахової зв'язки. М'язові пучки йдуть, подібно пучкам внутрішніх міжреберних м'язів, криво вгору і медіально. Як і попередній м'яз, він переходить в апоневроз, який по серединній лінії тіла зростається з апоневрозом однойменного м'яза протилежної сторони. Внутрішній косий м'яз живота бере участь в тих же рухах, що і зовнішній, але при поворотах тулуба скорочується на тій же стороні (мал. 5).








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1318;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.