Сосковидний відросток; 8-шиловидний відросток; 9-верхівка піраміди; 10-внутрішній слуховий отвір; 11-борозна сигмо видного синусу.

Скронева кістка (мал.8), розташована на латеральній стороні черепа, є вмістищем органу слуху і рівноваги. Спереду вона з'єднується з великим крилом клиновидної кістки і з скуластою кісткою, зверху — з тім'яною, ззаду — з потиличною. У скроневій кістці розрізняють три частини: лускову

частину, барабанну частину і кам'янисту частину, що складається з сосковидного відростка і піраміди.

Лускова частина у вигляді плоскої пластинки розташована вертикально. Верхній край її скошений і накладається на нижній край тім'яної кістки на зразок луски. Від луски відходить виличний відросток, який, з'єднуючись з виличною кісткою, утворює виличну дугу. В основі виличного відростка розташована нижньощелепна ямка для з'єднання з нижньою щелепою.

Барабанна частина знизу обмежує зовнішній слуховий отвір, що веде в зовнішній слуховий прохід.

Позаду зовнішнього слухового проходу розташований сосковидний відросток. Він містить дрібні повітроносні порожнини, що сполучаються з середнім вухом.

Кам'яниста частина має форму тригранної піраміди, основа якої зростається з лусковою частиною, а верхівка вільна. На її задній поверхні є внутрішній слуховий отвір, що веде у внутрішній слуховий прохід. Нижня поверхня піраміди шорстка, від неї вниз відходить шилоподібний відросток. Між шилоподібним і сосковидним відростками розташовується шило -сосковидний отвір, що служить для виходу лицьового нерва. Наперед від сосковидного відростка знаходяться яремна ямка і зовнішній сонний отвір, що веде в сонний канал, через який проходить внутрішня сонна артерія.

Тім'яна кістка має вид чотирикутної пластинки, опуклої зовні і увігнутої зсередини. Вона з'єднується спереду з лобовою кісткою, ззаду — з потиличною, зверху — з тім'яною кісткою протилежної сторони. Нижній край тім'яної кістки з'єднується з скроневою кісткою. На зовнішній, опуклій поверхні тім'яної кістки добре помітний тім'яний горб, який використовують для вимірювання ширини черепа.

Лицевий відділ черепа. До складу лицьового відділу черепа входять 15 кісток (мал.3), шість з яких парні (верхня щелепа, вилична, носова, слізна, піднебінна кістки, нижня носова раковина) і три непарні (нижня щелепа, сошник і під'язикова кістка).

Мал.9. Верхня щелепа:

А-вигляд зовні; Б-носова поверхня; 1-тіло; 2-передня поверхня; 3-підвискова поверхня; 4-носова оверхня; 5-лобний відросток; 6-виличний відросток;

7-піднебінний відросток;

8-альвеолярний відросток;








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 2364;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.