Мале крило; 4-велике крило; 5-верхня щілина очної ямки; 6-канал зорового нерва; 7-круглий отвір; 8-овальний отвір.

Клиновидна кістка (мал. 5) спереду прилягає до очноямкових частин лобової кістки і до гратчастої кістки, а ззаду — до тіла потиличної кістки. Кістка має потовщену середню частину — тіло і три пари відростків, що відходять від нього: малі крила, великі крила і крилоподібні відростки. Верхня частина тіла, названа турецьким сідлом, несе ямку для гіпофіза (залоза внутрішньої секреції). Усередині тіла є повітроносна пазуха.

В основі малих крил знаходиться зоровий канал, через який проходить зоровий нерв, а в основі великих крил розташовані три отвори, які служать для виходу нервів з мозку і входу судин в мозок. Між малими і великими крилами утворюється верхня очноямкова щілина. Крилоподібні відростки служать для фіксації жувальних м'язів.

Мал.6. Гратчаста кістка (вигляд зверху): 1-гратчаста пластинка; 2-перпендикулярна пластинка; 3-лабіринт; 4-півнячий гребінь; 5-комірки лабіринту гратчастої кістки; 6-очноямкова пластинка.

Гратчаста кістка (мал. 6) складається з горизонтальної, або гратчастої, пластинки, двох лабіринтів і перпендикулярної пластинки. Гратчаста пластинка закриває гратчасту вирізку лобової кістки. Через отвори в гратчастій кістці в череп проходять нюхові нитки. Лабіринти є комплексом повітроносних осередків, які звішуються в порожнину носа. На медіальній поверхні кожного лабіринту виділяють верхню і середню носові раковини.

Перпендикулярна пластинка разом з сошником утворює кісткову перегородку носа.

Мал.7. Потилична кістка:

А-внутрішня поверхня; Б-зовнішня поверхня; 1-потилична луска;

2-великий (потиличний) отвір;

3-базилярна частина (тіло);








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1813;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.