Криловидна гористість; 10-альвеолярна частина; 11-нижньощелепний отвір.

На зовнішній поверхні тіла є отвір підборіддя для виходу нерва. Верхній край тіла забезпечений лунками для зубів. Гілки нижньої щелепи відходять від тіла вгору, вони мають два відростки: вінцевий, є місцем прикріплення скроневого м'яза, і виростковий, який служить для з'єднання з нижньощелеповою ямкою. На місці з'єднання гілки з тілом кістки із зовнішньої і внутрішньої сторони утворюються горбистості для прикріплення жувальних і медіальних крилоподібних м'язів. На внутрішній поверхні кожної гілки розміщений нижньощелепний отвір, що веде в однойменний канал. У каналі проходять судини і нерви, що йдуть до зубів.

Сошник — неправильної форми чотирикутна пластинка, що приєднується вгорі до тіла клиновидної кістки, внизу — до верхньої щелепи, спереду — до перпендикулярної пластинки гратчастої кістки, утворюючи перегородку носа. Під'язикова кістка має підковоподібну форму, вона розташована в області шиї і сполучена з нижньою щелепою за допомогою м'язів.

З'єднання кісток черепа. Всі кістки черепа, окрім нижньої щелепи і під'язикової кістки, з'єднуються між собою за допомогою швів, які по характеру країв кісток, що з'єднуються, діляться на зубчаті, лускаті і плоскі. Зубчаті шви розташовуються між кістками даху черепа; лускаті — між скроневою і тім'яною кістками; плоскі між кістками обличчя.

Окремі шви мають свої назви. Шов між лобовою і тім'яними кістками називають вінцевим, між тім'яними кістками — сагіттальним, між тім'яними і потиличної — ламбдоподібним. Кістки, які утворюють основу черепа, з'єднуються між собою за допомогою хряща. Нижня щелепа з'єднується з скроневою кісткою висково-нижньощелепним суглобом.

Скронево-нижньощелеповий суглоб утворений виростковим відростком нижньої щелепи і нижньощелеповою ямкою скроневої кістки. Формою цей суглоб еліпсовідний, з двома осями обертання. Він має всередині хрящовий диск, який перетворює суглоб в двокамерний і дозволяє виконувати рухи навколо трьох осей обертання. Суглоб комбінований. У ньому можливе підняття і опускання нижньої щелепи, рух в праву і ліву сторону, вперед і назад. Зміцнюється суглоб скронево-нижньощелеповою зв'язкою. Диск суглоба укріплює суглоб і збільшує можливість амортизації поштовхів.

Мал.11. Череп. А-сагітальний розпил:

1-лобна кістка; 2-тім’яна кістка;

3-потилична кістка; 4-скронева кістка;

5-клиновидна кістка; 6-перпендикулярна пластинка гратчастої кістки; 7-півнячий гребінь; 8-носова кістка; 9-верхня щелепа; 10-нижня щелепа; 11-сошник; 12-піднебінна кістка; 13-лобна пазуха; 14-клиновидна пазуха. Б-внутрішня основа черепа:

1-півнячий гребінь; 2-очноямкова частина лобної кістки; 3-зоровий канал;

4-гіпофізарна ямка; 5-круглий отвір;

6-овальний отвір; 7-остистий отвір;

8-рваний отвір; 9-внутрішній слуховий отвір; 10-яремний отвір; 11-канал під’язикового нерва; 12-піраміда вискової кістки; 13-борозна поперечного синуса;








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 855;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.