Торговий капітал і торговий прибуток

Функціональні форми промислового капіталу на певному етапі його розвитку відокремлюються один від одного і утворюють самостійні види капіталу – промисловий, торговельний і судний капітал. В умовах капіталізму торговельний капітал виступає як похідна форма промислового капіталу.

Торговельний капітал – відокремлена частина промислового капіталу, яка обслуговує процес реалізації продуктів праці.

Функція торговельного капіталу – реалізація вартості, що міститься в товарі. Необхідність торговельного капіталу полягає в наступному:

- спеціалізація на обігу сприяє прискоренню реалізації капіталу;

- один торговельний капітал, як правило, обслуговує багато промислових капіталістів, в зв’язку з чим виникає економія на витратах обігу;

- за рахунок скорочення часу обігу скорочується обіг промислового капіталу.

Формула руху торговельного капіталу:

Г – Т – Г1

Джерелом торговельного прибутку в умовах капіталізму є додана вартість, яка створюється найманими робітниками в процесі виробництва і частиною якої поступаються промисловці торговцям. Розмір доданої вартості між цими групами перерозподіляється стихійно в ході конкурентної боротьби.

Торговельний капітал ділиться на : капітал обігу, авансований на придбання товарів; капітал, авансований на додаткові витрати обігу; капітал, авансований на чисті витрати обігу.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 792;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.