Кругооборот та оборот капіталу. Виробничі фонди підприємства. Амортизація.

Капітал існує тільки під час руху. Капітал існує у наступних формах: індивідуальний, колективний, акціонерний, приватний, реальний, фіктивний, постійний, змінний, основний, оборотний, промисловий, торговий, грошовий, позиковий, авансований, діючий (функціонуючий) і т. ін.

Рух майбутнього капіталу починається з того моменту, як підприємець знаходить кошти, які складають авансований капітал.

Кав = c + v

Як тільки починається процес виробництва капітал переходить до діючого.

K = c + v + m

Під час свого руху капітал проходить поступово три основні стадії

 

Основною є ІІ стадія, яка відбувається безперервно і саме на цій стадії відбувається зростання вартості за рахунок функціонування найманої робочої сили, тобто процес створення додаткової вартості. І і ІІІ стадії – це стадії обігу, які відбуваються час від часу, коли в цьому виникає потреба.

І ст. – грошовий (позиковий)

ІІ ст. – промисловий

ІІІ ст. – торговий

Капітал діючий крім розподілу на постійний і змінний ще й ділиться на основний і оборотний. Це виходить з того, що елементи капіталу по різному приймають участь у створенні продукту.

 

Структура капіталу.

 

 

Елементи, що складають основний капітал, переносять свою вартість на вартість знов створеного продукту, поступово, поетапно, не втрачаючи при цьому своїх споживчих властивостей і можуть приймати участь у багатьох технологічних циклах. З цієї їх властивості виходить поняття амортизації. Елементи, що складають оборотний капітал переносять свою вартість на вартість знов створеного продукту відразу повністю, втрачаючи при цьому свої споживчі властивості і для поновлення виробничого процесу вимагають додаткових кількостей цих споживчих вартостей.

Амортизація – це відшкодування витрат від зносу елементів основного капіталу. Знос існує у двох основних формах:

1. фізичний – виходить з того, що у процесі експлуатації елементи, що складають основний капітал, поступово втрачають свою вартість. Термін використання певного засобу праці вказано у його технічному паспорті. Відповідно до цього враховується середньорічна норма і маса амортизаційних відрахувань.

А= первісна ціна / строк служби

НА=А / первісна ціна *100 %

2. моральний знос. З середини 50-х рр. ХХ ст. з’являється поняття морального зносу, який проходить у двох напрямках:

- коли з’являються принципово нові засоби праці

- завдяки запровадженню нових технологій у галузях, які створюють засоби виробництва, знижується ціна вже діючих засобів виробництва, як результат – підвищення продуктивності праці.

Щоб подолати ще й моральний знос використовують метод прискореної амортизації, який виходить з того, що штучно скорочують термін експлуатації певного засобу праці, який позначено у технічному паспорті (наприклад замість 15 ставлять 8-10 р. замість 10 – 5-7 р. у залежності від галузі).

Норми амортизації по всіх групах засобів праці встановлює держава.

 

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 769;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.