Нагромадження капіталу.

Сутність нагромадження капіталу зводиться до того яким чином підприємець використовує свій прибуток, який є перетвореною формою додаткової вартості (згідно дії закону вартості). Існують два види суспільного виробництва:

- просте

- розширене

Повторення процесу виробництва називається відтворенням (також просте та розширене).

При простому відтворенні додаткова вартість m переходить в потреби підприємця.

За сучасних умов така форма ведення господарства веде до краху підприємства, тому вони повинні частину прибутку вкладати у розвиток виробництва.

Для сьогоднішнього рівня існування виробництва характерне розширене відтворення.

Для оцінки ефективності діяльності підприємств використовується певна система показників, яка складається з семи основних :

1) Продуктивність праці Пр вона визначається як: Пр=Q/T

Q – випуск продукції у грошовому виразі

T – середньо річна чисельність робітників і кількість годин реально відпрацьованих за певний календарний період (день, тиждень, декада, місяць, квартал, півріччя, рік).

Продуктивність праці розраховується на рівні бригади, цеху, підприємства.

Економічний сенс показника продуктивності праці – це кількість продукції у грошовому виразі (кількість грошових одиниць продукції) у розрахунку на одного середньо списочного робітника або за одну відпрацьовану годину (зміну).

2) Трудомісткість – зворотний до продуктивності праці.

3) Матеріаловіддача – це кількість створеної продукції у грошовому виразі на кожну грошову одиницю витрат предметів праці (сировина, матеріал).

Мв=Q/вартість предметів праці

4) Матеріаломісткість – зворотний показник. Показує скільки грошових одиниць витрачених предметів праці приходиться на одну грошову одиницю продукції.

5) Фондовіддача – показує скільки грошових одиниць продукції приходиться на одну грошову одиницю середньорічної вартості засобів праці.

Фв= Q/Косн

6) Фондомісткість – показує скільки грошових одиниць вартості засобів праці втілено у кожну грошову одиницю виготовленої продукції.

7) Ефективність виробництва

Q – обсяг виготовленої продукції.

c + v – вартість авансованого капіталу.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 536;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.