Ціна виробництва і прибуток

Ціна виробництва є виразом вартості знов створеної продукції у грошах. Рух товарних цін на продукцію підприємства змушує виробника змінювати структуру виробництва, його профіль, та розміри. Витрати виробництва пов’язані з придбанням факторів виробництва, тому ціна виробництва це ціна факторів виробництва необхідних для організації виробничого процесу.

Перед виробником постає необхідність вибору ресурсів та оптимізації їх використання. Проблема вибору альтернативних варіантів використання ресурсів виникає в умовах конкурентної пропозиції ресурсів. Дефіцитом стають не ресурси, а гроші, що необхідні для придбання ресурсів. Чим менші витрати виробництва, тим (при інших сприятливих умовах) більший прибуток отримає виробник. Кількісно прибуток – це різниця між доходом від реалізації продукції та сукупними витратами на її виробництво. В наслідок відхилення ціни товару від його вартості (під впливом дії закону вартості, а також співвідношення попиту та пропозиції на певний товар) чистий доход кількісно не збігається з вартістю додаткового продукту.

Прибуток виступає не тільки як надлишок над витратами, а і як приріст авансованої вартості, тобто відображає процес створення нової вартості. Таким чином прибуток – це результат дії багатьох факторів сфери виробництва розподілу і обміну.

Західно економічна література особливо підкреслює вплив підприємницьких здібностей та діяльності на зростання маси і норми прибутку. К. Маркс розглядав прибуток як перетворену форму додаткової вартості.

 

Норма прибутку:

Р – маса прибутку після реалізації продукту

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 583;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.